Kortsnuitige konijnen

Mensen vinden het schattig, maar een te korte snuit of een te korte kaak kan leiden tot grote problemen.

Konrad Lorenz, een bekende bioloog beschreef bijna 80 jaar geleden dat mensen zich aangetrokken voelen tot bepaalde uiterlijke kenmerken die je vaak terugziet in kinderen en jonge dieren. Je moet dan denken aan een (relatief) groot hoofd, hoog voorhoofd, grote ogen, kleine neus en mond. Dit zogenaamde babyschema lokt vertedering uit en zorgt voor de sterke behoefte te willen zorgen voor het desbetreffende wezentje. Voor jonge dieren een uitermate handig iets, want als je vertedering blijft oproepen ook na de zoveelste nachtelijke huilbeurt (in het geval van mensenbaby’s) is de kans groot dat je verzorgers liefdevol met je zullen blijven omgaan.

Bron: Afbeelding van Konrad Lorenz.


Korte snuiten

Onderzoekers van de universiteit van Nottingham in Engeland toonden vorig jaar aan dat 'we' een voorkeur hebben voor konijnen met een kort snuitje boven dieren met een langer (meer natuurlijk) snuitje. Sommige konijnenrassen hebben dat meer dan anderen, denk bijvoorbeeld aan dwergkonijntjes of hangoren.

Op dit plaatje zie je goed het verschil tussen een konijn met een 'normale' snuit en een konijn met een platte snuit.

Gezondheidsproblemen

Een te korte snuit (de vakterm hiervoor is brachycephalie) of een te korte kaak (brachygnatia) kan leiden tot problemen in het bekje. Tanden en kiezen sluiten niet goed op elkaar aan, slijten als gevolg daarvan onvoldoende af en groeien door. De dieren hebben problemen bij het eten, er kunnen wondjes of zelfs abcessen ontstaan en een gang naar de dierenarts (voor in het ergste geval een spuitje) is onvermijdelijk. Tandproblemen bij konijnen zijn geen uitzondering, maar zelfs de regel, het is namelijk de meest voorkomende kwaal bij konijnen.

Wat doet de Dierenbescherming?

Het begint allemaal met bewustwording. De Dierenbescherming wil daarom meer voorlichting geven over kortsnuitige konijnen en de welzijnsproblemen die hierdoor ontstaan.

Wat kun jij doen?

Wil je een konijn aanschaffen? Let dan op zijn gezondheid, niet op zijn uiterlijk. Bedenk, hoe extremer het uiterlijk, hoe groter de kans op welzijnsproblemen. En dat kan een hoop ellende voor het konijn opleveren. En hoge dierenartskosten voor jou.