Vlogs: hapklare brokken

In Nederland houden we met z'n allen miljoenen huisdieren. Voor al deze dieren is een enorm aanbod aan diervoeding verkrijgbaar. Kattenmelk, knaagsnacks of zelfs hondenbier... je kunt van alles krijgen! Niet alles wat verkrijgbaar is, is per definitie ook gezond of nodig voor je dier. Hoe weet je nu of je bepaalde producten beter wel of niet kunt kopen?

Onze 'Hapklare brokken'-vlogs proberen deze vraag te beantwoorden. Vlogster Tawhida houdt een aantal diervoedingsproducten tegen het licht. Voor een oordeel gaat ze langs bij dierenarts Ronald Corbee. Hij is dierenarts bij de kliniek Gezelschapsdieren van de Universiteit van Utrecht en is gespecialiseerd in diervoeding. Kijk je mee?

 • Hondenbier en hondenfriet


  Frietjes en bier, klinkt lekker nietwaar? Wist je dat er ook hondenfrites en hondenbier bestaat? Onze vloghond Philos vindt het best lekker, maar hoe gezond zijn deze producten nu eigenlijk volgens dierenarts Ronald?

 • Luxe hondenbrokken

  Populaire ingrediënten die als gezond te boek staan, zoals zoete aardappel, frambozen en erwten, vinden we tegenwoordig ook terug in hondenvoer. Ook andere eettrends, zoals glutenvrij, waaien over naar de diervoeding. Met een gepeperde prijs als gevolg. Zijn de brokken de hoge prijs waard?

 • Vegetarisch kattenvoer


  Katten zijn echt vleeseters. Toch is er ook vegetarisch voer op de markt te vinden, waarmee je katten een vleesvrij dieet kunt voorschotelen. Voldoet dit aan de behoeften van je gedomesticeerde roofdier? Dierenarts Ronald geeft zijn oordeel.

 • Kattenmelk

  Kattenmelk klinkt als een normaal product, ieder kind leert dat een kat melk drinkt. Maar hoezo eigenlijk? Tawhida toetst deze aanname bij onze dierenarts.

 • Knabbelen en knagen

  Als je wilt, kun je helemaal losgaan op het aanbod aan knabbel- en knaagsnacks voor konijnen en knaagdieren. Daar zitten gezonde en minder gezonde producten tussen. Tawhida zoekt uit waaraan je een gezond product herkent en wat konijnen echt nodig hebben.

 • Gemixt konijnenvoer


  Voor ieder konijn wat wils, kun je denken als je een zak gemengd konijnenvoer open maakt, daarin is veel gevarieerd voer te vinden: zaden, gedroogd gras, maïs en gedroogde wortel bijvoorbeeld. Maar is het daarmee nu het ideale konijnenvoer?

1/6

Even voorstellen: Ronald Corbee

Dierenarts bij het Universitair Diergeneeskundig Centrum Utrecht, afdeling Klinische Voeding. Deze afdeling onderzoekt honden en katten die kampen met aandoeningen waarbij voeding een belangrijke rol speelt, in het bijzonder obesitas (overgewicht). Ronald is gespecialiseerd in diervoeding en vormt daarmee de ideale persoon om de diervoeding die in deze serie aan bod komt kritisch te beoordelen.