Eenden

Geef dieren je aandacht, niet je brood

Brood is ongezond voor eenden, het is te vet en te zout. Ze worden er dik van. Bovendien heeft dat overtollige brood nadelige effecten op de waterkwaliteit, waardoor vissen ‘het loodje’ leggen. Het trekt het ook dieren aan, die je liever niet ziet, zoals ratten.

istock

Komt een eend bij de bakker

De wilde eend en zijn afstammelingen: de populaire ‘stadseend’ kom je overal tegen. Het zijn behoorlijk populaire dieren. We zorgen goed voor ‘onze’ eenden en voorzien ze ruimschoots van oud brood. Maar, hoe sympathiek dat ook mag lijken, brood voeren is helaas niet zo’n goed idee.

Geef dieren je aandacht, niet je brood

Brood is ongezond voor eenden, het is te vet en te zout. Ze worden er dik van. Bovendien heeft dat overtollige brood nadelige effecten op de waterkwaliteit, waardoor vissen ‘het loodje’ leggen. Het trekt het ook dieren aan, die je liever niet ziet, zoals ratten. Eenden kunnen prima zelf voor een gezond en gevarieerd dieet zorgen: ze eten waterplanten, grassen en ook dierlijk voedsel zoals insecten, wormen, kikkers en kleine visjes.

Komt een eend bij de bakker

De Dierenbescherming werkt samen met gemeenten om het voeren van eenden te ontmoedigen. Hiervoor is een speciale bewustwordingscampagne opgezet: Komt een eend bij de bakker. De Dierenbescherming heeft hiervoor een toolkit ontwikkeld met diverse voorlichtingsmiddelen. Zo maakten we een animatiefilmpje, posters en een lesbrief over de eend voor basisscholen. Want eenden voeren is bij uitstek een activiteit om te doen met kinderen. In het weekend, samen met oma of tijdens een picknick in het park is het een ‘gewoonte’ om brood aan eenden te voeren. In sommige vijvers verdwijnt er wel 8 kilo brood per dag in het water. Als alternatief voor oud brood maakten we het receptenboekje, waarmee men in een handomdraai de lekkerste gerechten met oud brood kan maken. Want voedselverspilling is natuurlijk ook niet wat we willen.

Toolkit

De toolkit biedt gemeenten de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met het geven van voorlichting. De middelen kunnen hieronder gratis gedownload worden. Ook voor leerkrachtn van groep 5 en 6 is de lesbrief over eenden een leuke manier om kinderen bewust te maken van de impact die het voeren van eendjes heeft op de gezondheid.

Downloads