Laat je hond nooit in de auto achter!

Helaas krijgen we jaarlijks nog steeds meldingen van oververhitte honden die in de auto zijn achtergelaten en als gevolg daarvan zijn gestorven. Daarom blijven we waarschuwen!

Laat je hond nooit in de auto achter!

Een stilstaande auto wordt in de zon zeer snel heet, vaak tot wel 50 graden, ook al staan de ramen een stukje open. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het meestal niet het zuurstofgebrek waar de hond aan bezwijkt, maar oververhitting, met name van de hersenen. Je kunt dit effect vergelijken met het effect van zeer hoge koorts.

Is de hond er ernstig aan toe?

Probeer het dier dan te bevrijden en sla in het uiterste geval een raam in. Haal de hond uit de auto en geef hem lauw water te drinken. Koel zijn voetzooltjes, borst en buik met een natte, lauwe doek en leg hem daarna in de schaduw op de natte doek (gebruik geen koud water).

Hond in een warme auto? ACTIE!

Tref je een hond aan die bij warm weer achter is gelaten in een auto en lijkt de hond nog oké? Bel dan in eerste instantie met de politie 0900 - 8844 aangezien het een noodsituatie kan betreffen. In veel gevallen kan de politie je verder helpen. Mocht dit niet het geval zijn, bel dan het landelijke meldnummer 144.

Download hier de flyer 'Hond in de auto' voor meer informatie.

Waarschuw anderen met een hittekaart

Waar moet je nog meer op letten?

Honden hebben snel last van de warmte. Ze kunnen niet zoveel zweten als wij. Ze raken hun overtollige warmte kwijt door snel te ademen of hijgen, waardoor water via de tong verdampt met de uitademingslucht. Honden zweten ook via hun voetzolen. Het is dus belangrijk om extra rekening te houden met je hond tijdens hitte. Teveel zon en warmte kan bij een hond een coma en zelfs de dood veroorzaken.

Rennen naast de fiets of spelen met stokken moet bij hoge temperaturen vermeden worden. Dit kan bij grote hitte leiden tot ernstige blaarvorming aan de poten.

Dieren in de hitte

Zodra buiten de temperatuur stijgt, is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je huisdieren. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn.

Help onze asieldieren