Dieren en feestdagen

Help je dieren de feestdagen goed door

Sinterklaas, kerst en oudejaarsavond zijn dagen waar we reikhalzend naar uitkijken in deze donkere periode. We maken het extra sfeervol met een verlichte kerstboom, versiering, suikergoed en andere lekkere hapjes. Om ervoor te zorgen dat het ook voor de dieren feest is, geven we tips om ongemakken te voorkomen en om er een nog fijnere tijd van te maken.

Kerstboom, versiering en planten

De decembermaand is o zo sfeervol, maar stiekem brengt deze periode ook behoorlijk wat risico's met zich mee. Kerstbomen, hulst en de wonderschone kerstster zijn minder onschuldig dan je in eerste instantie misschien denkt. Deze planten zijn namelijk giftig voor katten. De meeste katten zullen dit soort planten uit zichzelf links laten liggen, maar als katten veel haarballen in hun buik hebben, eten ze graag gras zodat ze kunnen braken. Bij gebrek aan gras in je woonkamer kunnen ze nog weleens ander groen uitkiezen als alternatief. RTL Nieuws zocht uit welke planten en bloemen er nog meer giftig zijn voor je kat.

Heb je een afgezaagde kerstboom? Plaats dan geen water- of voerbak in de buurt van die boom. Als honden of katten per ongeluk dennennaalden binnenkrijgen, kunnen ze flink ziek worden. Klachten zijn bijvoorbeeld diarree, braken, maag-darmproblemen, maar ook problemen met het zenuwstelsel.

Ballen

Versier je boom vooral met hufterproof ballen. Ballen zijn voor dieren verleidelijk om mee te spelen -'ah toe, één mepje maar!'- en ja de glazen variant valt gemakkelijk kapot. De voetkussentjes van je huisdier zijn niet bestand tegen scherpe scherven. Het doorslikken van scherven is ook levensgevaarlijk. Mocht je toch die ene wondermooie glazen kerstbal willen ophangen, hang hem dan zo hoog mogelijk in de boom (als je zeker weet dat je boom niet kan omvallen).

Als je metalen haakjes gebruikt om de kerstversieringen in de boom te hangen, zorg er dan voor ze goed om de tak zijn gevouwen. Daarmee verklein je de kans dat er een los haakje op de grond valt en nietsvermoedend opgelebberd wordt door je geliefde huisdier. Dergelijke haakjes kunnen de darmwand van je huisdier doorboren. Vind je haakjes na het lezen hiervan nu wat griezelig? Gebruik dan simpelweg touwtjes.

Engelenhaar

Het schittert zo mooi en geeft je boom glans, maar het kan je kat de kop kosten: engelenhaar, linten en andere plastic slingers. Katten hebben vaak een intrinsieke drang erop te kauwen. Als ze het binnenkrijgen kan dat desastreuze gevolgen hebben in de maag of darmen.

Nepsneeuw

En alsof dat nog niet genoeg potentiele gevaren zijn, voegen we ook nepsneeuw toe aan het risicolijstje. Dit is ontzettend gevaarlijk en als je huisdier dit inademt kan het dan ook slecht aflopen...

Snowglobes

Rond de feestdagen komen ook vaak de snowglobes weer uit de kerstdozen tevoorschijn. In veel snowglobes zit antivries, omdat de sneeuwvlokjes of glittters dan mooier dwarrelen. Antivries schijnt heerlijk zoet te zijn en lekker te ruiken. Als zo'n snowglobe stuk valt, moet je daarom niet alleen uitkijken voor de scherven, maar ook voor het vloeistof. Het is ontzettend giftig en levensgevaarlijk voor huisdieren. Zorg er daarom voor dat je dier het niet kan oplikken. Of nog beter: zorg ervoor dat je snowglobes op een 'veilige' plek staan.

Chocoladekransjes

Hoe enig en heerlijk het ook is, hang geen chocoladekransjes in je boom. Chocola is giftig voor je huisdier en in een poging om iets te bemachtigen kan de hond of kat de boom omverwerpen.

Alternatieve kerstboom

Heb je jonge katten in huis? Dan is het misschien slim een jaartje geen echte kerstboom neer te zetten. Je kunt eventueel een alternatieve kerstboom neerzetten, zoals een kerstboom gemaakt van plankjes. Via Google vind je overigens allemaal grappige manieren om een kittenproof kerstboom neer te zetten (of op te hangen... ).

Zorg ervoor dat je huisdier niet bij de lampjes kan!
Zorg ervoor dat je huisdier niet bij de lampjes kan!

Snoepgoed en ander 'gevaarlijk' eten

Honden zijn meesters in het zo aandoenlijk mogelijk bedelen en werken -als het even kan- meer van Piets strooigoed naar binnen, dan de kinderen. Let daarom goed op: voedsel voor mensen bevat voor huisdieren te veel calorieën, te veel zout en te veel kruiden. Sommige etenswaren zijn zelfs giftig, zoals chocolade. Grote hoeveelheden chocola (vooral puur) kunnen funest uitpakken voor je hond.

Andere voorbeelden van giftige etenswaren die met de feestdagen regelmatig op tafel staan, zijn druiven, rozijnen en macadamianoten (giftig voor honden), avocado (giftig voor vrijwel alle dieren) en alliumsoorten: uien, knoflook, bieslook en prei (vooral giftig voor honden en katten, maar kunnen bij knaagdieren en konijnen ernstige darmproblemen opleveren). Wil je jouw dier met de feestdagen ook iets speciaals geven? Koop dan iets bij de dierenwinkel.

Laat in elk geval geen schaaltjes chocolade, noten en andere versnaperingen op tafel staan als er een dier in de buurt is en hang chocolade niet of hoog in de kerstboom. Of wees een havik en houd je dier nauwlettend in de gaten.

Gaat er toch iets mis? Raadpleeg dan onmiddellijk je dierenarts.

Gourmetten of grillen

Tijdens de feestdagen komt meestal de grill of het gourmetstel op tafel. De anti-aanbaklaag van deze apparaten bevat echter vaak PTFE (polytetrafluorethyleen), een stof die bij vogels ernstige acute benauwdheid kan veroorzaken als de anti-aanbaklaag oververhit raakt. Een vogel kan zelfs direct sterven. Gebruik deze apparaten daarom niet in het bijzijn van een vogel: zet de vogel in een andere ruimte als je gaat gourmetten. Als jouw vogel toch Teflondampen inademt en benauwd wordt, ga dan direct naar de dierenarts: de vogel moet zo snel mogelijk extra zuurstof toegediend krijgen.

Vuurwerk

Net als knallende kurken en oliebollen hoort vuurwerk in Nederland bij het inluiden van het nieuwe jaar... Maar voor huisdieren (en ook voor wilde dieren) betekent het afsteken van gillende keukenmeiden en rotjes veel angst en stress. Zorg daarom dat het kattenluik dicht is op oudejaarsdag. ’s Avonds gaat het los met vuurwerk, maar overdag wordt er ook al flink geknald. Door katten binnen te houden, kunnen ze ook niet in paniek weglopen en verdwalen.

Is jouw huisdier nog niet gechipt en geregistreerd? Zorg dan dat je dit nog voor de jaarwisseling doet. Mocht hij onverhoopt weglopen of ontsnappen, dan kan hij sneller met je herenigd worden.

Heeft jouw dier écht veel last van angst? Bereid je dier dan op tijd voor op het vuurwerk dat komen gaat. In sommige plaatsen echoën grote klappers al maanden eerder door de straten. Wat je kunt doen? Lees onze vuurwerktips.

Veelgestelde vragen

 • Waarom kan een kerstboom 'gevaarlijk' zijn voor dieren?

  • De kerstboom brengt altijd gezelligheid in huis, maar let op: dennennaalden zijn giftig voor je huisdier. Zet dus nooit de water- of etensbak van de kat of hond onder de kerstboom.
  • Rent je hond of kat zo nu en dan lekker lomp door het huis? Zet de kerstboom goed vast. Daarmee voorkom je nog geen plotselinge botsing met de boom, maar blijft alles in elk geval staan. Hang breekbare kerstversiering bovenin de boom en niet-breekbare onderin.
  • Snoepgoed in de kerstboom is ook leuk, maar zorg ervoor dat je kat of hond er niet bij kan.
  • In engelenhaar zit glasvezel, dus hang dat liever niet in de boom. Dieren hebben de neiging hierop te kauwen en dat kan ernstige maag- en/of darmproblemen tot gevolg hebben.
 • Waarom kunnen kerstrozen 'gevaarlijk' zijn voor dieren?

  Kerstrozen zijn giftig, zorg er daarom voor dat je dieren er niet aan kunnen knagen.

 • Waar moet je op letten bij kaarsen?

  Kaarsen zijn het licht in de donkere dagen. Vergeet echter niet dat je hond of kat met de staart langs de kaars kan lopen. Of je dier snuffelt even aan de kaars, met verschroeide snorharen als gevolg. En let ook op geurkaarsen, de walmen hiervan zijn vreselijk giftig voor vogels. Heb je vogels? Plaats dan liever geen geurkaarsen. Voor gewone kaarsen bestaan glazen kokers die je er omheen kunt zetten. Daarmee houd je het licht en de warmte, zonder dat je hond of kat zich brandt. Hetzelfde geldt voor de open haard: zet er een scherm voor.

 • Waar moet je op letten tijdens het kerstdiner?

  Met de feestdagen wordt er lekker en vooral veel gegeten. Geef echter nooit 'menseneten' aan honden of katten. Veel lekkernijen, zoals rozijnen, chocola, druiven, avocado, ui, prei en bieslook zijn giftig voor honden. Wil je toch een lekker feestmaal voor je hond of kat bereiden? De dierenspeciaalzaak verkoopt allerlei verantwoorde alternatieven.

  Benieuwd naar meer tips tijdens het kerstdiner? Lees meer.

 • Waarom moet je extra oppassen met glas en glazen kerstballen?

  Daarop kunnen we simpel antwoorden: in alle drukte kan er wel eens een glas kapot vallen. Daarnaast kan een kwispelende staart of speelse kat een glazen bal uit de kerstboom meppen. Let goed op dat alle scherven worden opgeruimd; een glasscherf in een honden- of kattenpoot is erg pijnlijk!

 • Waarom is gourmetten gevaarlijk voor vogels?

  Ga je ouderwets gourmetten en heb je vogels? Zet ze in een andere kamer, want de dampen die van een gourmetstel afkomen zijn giftig voor vogels.

 • Waarom is engelenhaar gevaarlijk?

  Dieren hebben de neiging om op kattenhaar te kauwen. Dat kan ernstige maag- en/of darmproblemen tot gevolg hebben. We raden mensen met huisdieren daarom af om engelenhaar te gebruiken als versiering.

 • Waarom raadt de Dierenbescherming het af dieren 'op te tutten'?

  Kleding: ook een belangrijk onderdeel van de feestdagen. We halen extravagante glitterjurken en nette blouses uit de kast. En wilde je je huisdier ook een gezellige kerstmuts opzetten? Kijk daarmee uit, want het is geen pop om aan- en uit te kleden (tenzij er een medische reden voor is) en huisdieren kunnen nerveus, gestrest of zelfs bang worden van al dat gehannes aan hun lijf. Dat is het laatste dat je wilt in deze feestelijke periode nietwaar?

 • Wat doe je als je dier bang is voor vuurwerk?

  Vuurwerk (dat er nog altijd is, ondanks vuurwerkverbod) is misschien een mooi gezicht, maar het brengt voor huisdieren vaak heel wat stress met zich mee. Kijk op onze speciale vuurwerkpagina hoe een groot deel van het leed te voorkomen is.

Heerlijke feestdagen toegewenst!

Voor tips over vuurwerk

Net als knallende kurken en oliebollen hoort vuurwerk voor veel mensen bij het inluiden van het nieuwe jaar. Maar voor huisdieren betekent het afsteken van gillende keukenmeiden en rotjes veel angst en stress.

Laatste nieuws