Feestdagen

De feestdagen: veel mensen kijken er wekenlang naar uit. Hoe donkerder het buiten wordt, hoe meer lichtjes we ophangen. Zo feestelijk! Herkenbaar? Houd je daarbij wel rekening met de dieren in huis en buitenshuis? Sommige versiering gaat gemakkelijk kapot of is gevaarlijk, omdat dieren het opeten. Laten we van de feestdagen niet alleen een feest voor mensen maken, maar ook voor dieren. We geven daarom graag een aantal tips.

 • Waarom kan een kerstboom 'gevaarlijk' zijn voor dieren?

  • De kerstboom brengt altijd gezelligheid in huis, maar let op: dennennaalden zijn giftig voor je huisdier. Zet dus nooit de etensbak van de kat of hond onder de kerstboom.
  • Rent je hond of kat zo nu en dan lekker lomp door het huis? Zet de kerstboom goed vast. Daarmee voorkom je nog geen plotselinge botsing met de boom, maar dan blijft alles in elk geval staan. Hang breekbare kerstversiering bovenin de boom en niet-breekbare onderin.
  • Snoepgoed in de kerstboom is ook leuk, maar zorg ervoor dat je kat of hond er niet bij kan.
  • In engelenhaar zit glasvezel, dus hang dat liever niet in de boom. Dieren hebben de neiging hierop te kauwen en dat kan ernstige maag- en/of darmproblemen tot gevolg hebben.
 • Waarom kunnen kerstrozen 'gevaarlijk' zijn voor dieren?

  Ja, kerstrozen zijn giftig, zorg er daarom voor dat je dieren er niet aan kunnen knagen.

 • Waar moet je op letten bij kaarsen?

  Kaarsen zijn het licht in de donkere dagen. Vergeet echter niet dat je hond of kat met de staart langs de kaars kan lopen. Of je dier snuffelt even aan de kaars, met verschroeide snorharen als gevolg. Er bestaan glazen kokers die je om de kaarsen heen kunt zetten. Daarmee houd je het licht en de warmte, zonder dat je hond of kat zich brandt. Hetzelfde geldt voor de open haard: zet er altijd een scherm voor.

 • Waar moet je op letten tijdens het kerstdiner?

  Met de feestdagen wordt er lekker en vooral veel gegeten. Geef echter nooit 'menseneten' aan honden of katten. Veel lekkernijen, zoals rozijnen, chocola, druiven, avocado, ui, prei en bieslook zijn giftig voor honden. Wil je toch een lekker feestmaal voor je hond of kat bereiden? De dierenspeciaalzaak verkoopt allerlei verantwoorde alternatieven.

  Benieuwd naar meer tips tijdens het kerstdiner? Lees meer.

 • Waarom moet je extra oppassen met glas en glazen kerstballen?

  Daarop kunnen we simpel antwoorden: in alle drukte kan er wel eens een glas kapot vallen. Daarnaast kan een kwispelende staart of speelse kat een glazen bal uit de kerstboom meppen. Let goed op dat alle scherven worden opgeruimd; een glasscherf in een honden- of kattenpoot is erg pijnlijk!

 • Waarom is gourmetten gevaarlijk voor vogels?

  Ga je ouderwets gourmetten en heb je vogels? Zet ze in een andere kamer, want de dampen die van een gourmetstel afkomen zijn giftig voor vogels.

 • Waarom is engelenhaar gevaarlijk?

  Dieren hebben de neiging om op kattenhaar te kauwen. Dat kan ernstige maag- en/of darmproblemen tot gevolg hebben. We raden mensen met huisdieren daarom af om engelenhaar te gebruiken als versiering.

 • Waarom raadt de Dierenbescherming het af dieren 'op te tutten'?

  Kleding: ook een belangrijk onderdeel van de feestdagen. We halen extravagante glitterjurken en nette blouses uit de kast. En wilde je je huisdier ook een gezellige kerstmuts opzetten? Kijk daarmee uit, want het is geen pop om aan- en uit te kleden (tenzij er een medische reden voor is) en huisdieren kunnen nerveus, gestrest of zelfs bang worden van al dat gehannes aan hun lijf. Dat is het laatste dat je wilt in deze feestelijke periode nietwaar?

 • Wat doe je als je dier bang is voor vuurwerk?

  Vuurwerk (dat er nog altijd is, ondanks vuurwerkverbod) is misschien een mooi gezicht, maar het brengt voor huisdieren vaak heel wat stress met zich mee. Kijk op onze speciale vuurwerkpagina hoe een groot deel van het leed te voorkomen is.

Heerlijke feestdagen toegewenst!