Met onderstaande tips help je de jaarwisseling ook voor jouw hond, kat, konijn of ander dier prettiger te houden. Let op: elk huisdier is anders, de ene tip zal voor jouw dier beter werken dan de andere.
Vuurwerktips voor honden

Net als knallende kurken en oliebollen hoort vuurwerk voor veel mensen bij het inluiden van het nieuwe jaar. Maar voor huisdieren betekent het afsteken van gillende keukenmeiden en rotjes veel angst en stress.
Met onderstaande tips help je de jaarwisseling ook voor jouw hond, kat, konijn of ander dier prettiger te houden. Let op: elk huisdier is anders, de ene tip zal voor jouw dier beter werken dan de andere.
Je hond zal zeker zijn behoeften moeten doen. Het is slim om je hond in elk geval aangelijnd uit te laten. Als hij dan schrikt, rent hij niet weg. We raden je aan om je hond na 22 uur ’s avonds niet meer uit te laten.
We geven je graag een aantal tips om honden die angstig reageren op vuurwerk te kalmeren:
In Nederland is het chippen van je hond verplicht. Als het goed is, heeft jouw hond zodoende al een chip. Let er wel op dat als je verhuist of als jouw hond van eigenaar verandert, je de registratiegegevens moet updaten. Handig als je hond met oud & nieuw bijvoorbeeld per ongeluk losbreekt. Dan is hij herkenbaar en kan hij sneller weer met jou herenigd worden.
Je kunt al weken van tevoren vuurwerkgeluiden laten horen in huis, met behulp van cd’s of apps. Zet die geluiden niet direct keihard, maar laat je kat langzaam wennen.
We raden je aan je katten binnen te houden tijdens de oudejaarsdag en de jaarwisseling. Sluit het kattenluik, maar ook ramen en deuren. Al helemaal als je kat alleen thuisblijft tijdens het vuurwerklawaai.
We geven je graag een aantal tips voor katten die bang zijn voor vuurwerk en daardoor stress ervaren:
Mocht je kat plots uit schrik vluchten, dan is het handig als hij goed gechipt is en geregistreerd staat. Zo kunnen we je sneller weer herenigen met je kat.
Je kunt al weken van tevoren vuurwerkgeluiden laten horen in huis, met behulp van cd’s of apps. Zet het geluid niet direct kanonhard, maar laat je huisdier rustig wennen.
Wij zijn geen fan van het gebruik van kalmerende medicijnen. In sommige gevallen wordt het dier wel verdoofd, maar blijft het gehoor hetzelfde. Soms wordt het dier zelfs gevoeliger voor geluid. Dan is het dus nog steeds angstig, maar kan er niet op reageren. Als de hieronder beschreven alternatieven niet werken, overleg dan altijd met je dierenarts voor eventuele medicatie.
We raden aan je pony’s of paarden tijdens oud & nieuw niet buiten te laten staan. Binnen is het rustiger.
Lees meer over dieren en vuurwerk op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).
Laten we van de feestdagen niet alleen een feest voor mensen maken, maar ook voor dieren. We geven graag een aantal tips.