Dieren dumpen is geen oplossing

Dieren komen op verschillende manieren bij onze dierenopvangcentra terecht. Mensen doen afstand van hun dier, dieren verdwalen en worden zwervend aangetroffen, dieren komen binnen via inspectiedienst-, politie- of preventiezaken of ze worden gedumpt. Dat laatste gebeurt nog veel te vaak.

istock
De invloed van corona
We krijgen regelmatig de vraag of corona voor een toename van gedumpte dieren heeft gezorgd. In onze dierenopvangcentra merken we tot nu toe geen stijging van het aantal dieren. Als we kijken naar de cijfers (zie infographics op deze pagina), zien we eerder een lichte daling. Desalniettemin worden er jaarlijks minstens duizend dieren gedumpt en dat zijn er nog altijd veel te veel.

Jaarlijks krijgen we de vreemdste meldingen binnen over dieren die op 'bijzondere' manieren en op de raarste plekken zijn achtergelaten. Pasgeboren puppy’s in kinderrugzakjes, kittens in containers en dichtgetapete kattenbakken. Maar ook in de natuur losgelaten konijnen met compleet vervilte vachten. Onbegrijpelijk!

Dumpen zorgt voor stressvolle en gevaarlijke situaties voor dieren, is wettelijk verboden (boetes kunnen hoog oplopen) en bovendien onnodig. Of iemand zijn dier nu dumpt uit wanhoop of gemakzucht, dumpen is nooit een optie. Op deze pagina schetsen we verschillende situaties en laten we zien dat het ook anders kan.

GEDUMPTE DIEREN

 • Drie piepjonge pups in een Frozenrugzakje

  Charlie, Louie en Olimar waren nog geen dag oud toen ze in het station van Deventer in een kinderrugzak werden aangetroffen. Jonge pups kunnen hun temperatuur nog niet reguleren en horen warm tegen mama aan te liggen die hen voortdurend voedt. Piepklein, koud en hongerig arriveerden de hondjes bij Dierenasiel de Kuipershoek waar onze medewerkers direct eerste hulp boden en waar ze uitvoerig (medisch) gecontroleerd werden. De pups warmden op onder de warmtelamp en kregen voeding en massages (om de darmen op gang te helpen).


  Gastgezin
  Omdat zulke jonge hondjes intensieve zorg nodig hebben –8 voedingen per dag/nacht + stimulerende massages én aandacht-, ving een gastgezin het nestje op. Olimar redde het helaas niet, maar na een aantal weken knapten Louie en Charlie gelukkig op. Ze groeiden uit tot twee gezonde, ondeugende en vrolijke honden en vonden een fijn plekje bij een gezin in een groene omgeving. We zijn blij dat het goed afliep, maar hun start had niet zo beroerd hoeven zijn.

 • Katten in minikooi achtergelaten in portiek

  Onze collega’s van Dierenambulance Zuid-Holland Zuid haalden twee poezen en twee kittens op die in een piepklein kooitje verbleven. Achtergelaten in een portiek, met een klein zakje voer ernaast. De katten werden opgevangen bij Dierenopvangcentrum Spijkenisse en bleken onder de vlooien te zitten. Onze collega’s ontfermden zich liefdevol over deze vier dieren. De katten werden ontvlooid, gesteriliseerd en goed gevoed. Ze zijn in twee koppeltjes bij nieuwe baasjes gaan wonen. Goed nieuws, maar ook in deze situatie hebben deze katten geleden en dat had hen bespaard kunnen blijven.

 • Konijn Barrie was zwaar verwaarloosd

  Barrie liep rond op de begraafplaats in Barendrecht. Zijn vacht was verwaarloosd en door alle modder en rommel voelde het voor hem loodzwaar aan. Barrie kon zijn kop nauwelijks omhoog houden. Als hij niet op tijd was gevangen, was een nare, langzame dood zijn lot geweest. Gelukkig vonden onze collega’s van het Knaagspoor ook voor hem een fijn nieuw thuis.


  Tamme konijnen redden het niet in het wild
  Wanneer je een tam konijn vrijlaat in de natuur, teken je in feite zijn doodvonnis. Veel mensen denken dat een tam konijn zich prima redt, maar niets is minder waar. Een tam konijn heeft geen natuurlijk vluchtgedrag en is een makkelijke prooi voor honden, katten, (roof)vogels en marterachtigen.
  Daarnaast leeft een tam konijn meestal boven de grond en omdat ze geen natuurlijke schutkleuren hebben, kunnen ze zich niet voor roofdieren verstoppen. Ze beschikken niet over het instinct om te weten welke plantensoorten goed voor ze zijn. Menig tam konijn valt ten prooi aan een gasbuik na het eten van planten en gras waar het niet aan gewend is of overlijdt aan een vergiftiging.

  Konijnen met een lange vacht (een ‘fokproduct’ van de mens, wilde konijnen zijn altijd kortharig) gaan een lijdensweg tegemoet, omdat de lange vacht gaat klitten, wat resulteert in minder bewegingsvrijheid voor het dier. Vervilte vacht omklemt zich om de poten of weegt, zoals bij Barrie, veel. Dat maakt eten zoeken of vluchten als het nodig is bijna onmogelijk.  Helaas komen we veel ‘Barries’ tegen, omdat men denkt dat ze het in het wild wel overleven. Dat is niet zo.

 • Dieren in verlaten panden of in de berm...

  Mensen dumpen niet alleen katten (waaronder veel kittens), honden en konijnen. We komen ook regelmatig dieren tegen zoals hanen, slangen, muizen en hamsters. We treffen ze aan in verlaten panden of tuinen, in dichtgeknoopte boodschappentassen, in dozen in de berm, uit auto’s gegooid en in de struiken gedumpt… Al deze dieren krijgen bij binnenkomst een uitgebreide (medische) check. De meeste dieren komen gestrest, verward, gewond of verwaarloosd bij ons binnen. Heftige weersomstandigheden, een benarde, onveilige positie en/of een chaotische omgeving dragen daaraan bij. Wij zien het dumpen van een dier dan ook als dierenmishandeling. Het is niet voor niets strafbaar.

OPLOSSINGEN

 • Financiële en/of gezondheidsproblemen

  Kun jij niet meer voor je huisdier(en) zorgen? Vanwege gezondheids- en/of financiële problemen? Neem contact op met onze Service en Informatie-afdeling, zo kunnen we samen op zoek naar een geschikte oplossing.

 • Onverwachte nestjes

  Heb je onverwachts (weer) een nestje kittens, konijnen, muizen of gewoon één ander dier in huis gekregen en wil je hier graag voor zorgen, maar loop je tegen bepaalde problemen aan? Neem contact op met onze Service en Informatie-afdeling, zo kunnen we samen op zoek naar een geschikte oplossing.

 • Gedragsproblemen huisdier

  Zijn er redenen waardoor je denkt dat een dierenasiel geen geschikte plek is voor jouw huisdier, zoals bijvoorbeeld gedragsproblemen? Bel met onze collega’s van Service en Informatie, zodat we samen naar een geschikte oplossing kunnen zoeken.

 • Algemeen advies

  Heb je gewoonweg behoefte aan advies over de situatie thuis en jouw huisdier(en)? Bel het dichtstbijzijnde dierenasiel of onze Service & Informatie-afdeling.

 • Helpdesk Hulpverleners

  Word je binnen je werk als (sociaal) hulp- of dienstverlener geconfronteerd met verstoord dierenwelzijn, maar zijn dieren of mensen niet in acute nood? Raadpleeg dan onze Helpdesk Hulpverleners voor advies en hulp. Zo zijn we er samen op tijd bij en kunnen we zowel mens als dier helpen.

 • Opvoedtips

  Heb jij het beste met je dier voor, maar valt het opvoeden je zwaarder dan gedacht? Geef niet gelijk op, want er zijn allerlei tips, trainingen en hulpmethodes voor het opvoeden van dieren! Neem contact op met onze Service & Informatie-afdeling. Ook op de website van het LICG staat nuttige informatie.

Aantal 'zwerfdieren' die bij ons binnenkomen

Hieronder zie je hoeveel zwerfdieren er tussen 2018 en juni 2021 bij onze dierenopvangcentra binnenkwamen. Het gaat om kwijtgeraakte én gedumpte dieren. Deze cijfers zijn bij elkaar gevoegd, omdat we niet bij ieder dier kunnen bepalen of ze vermist zijn (en niet gechipt) of achtergelaten. Als er daadwerkelijk een stijging van gedumpte dieren zou zijn, zou dat ook uit deze cijfers moeten blijken.

*De zomerpieken zijn onder andere te verklaren door de 'kittentijd'. In de zomermaanden komen er duizenden kittens bij ons binnen.

*De zomerpieken zijn onder andere te verklaren door de 'kittentijd'. In de zomermaanden komen er duizenden kittens bij ons binnen.