Barrie met zijn haren in de warrie

Woensdagmiddag krijgen we een melding via Facebook over een konijn op de begraafplaats in Barendrecht. Na het zien van de foto’s is het duidelijk een tam konijn en gaat onze vangploeg op pad. Nog voordat we er allemaal zijn, is het ventje al gevangen, maar wat schrikken we van de manier waarop hij eraan toe is. De foto’s geven het niet goed weer, maar de bonken vilt waren drijfnat van de regen en hij kon amper zijn koppie omhoog houden van het gewicht daarvan. Als Barrie niet was gevangen, was een nare langzame dood zijn lot geweest.
Barrie met zijn haren in de warrie

Doodvonnis

Wanneer je een tam konijn vrij laat in de natuur, teken je het doodvonnis van dit dier. Veel mensen denken dat een tam konijn zich prima kan redden in de vrije natuur, maar niets is minder waar. Een tam konijn heeft geen natuurlijk vluchtgedrag en zal een makkelijke prooi zijn voor bijvoorbeeld honden, katten, (roof)vogels en marterachtige.

Daarbij leeft een tam konijn meestal boven de grond en omdat ze geen natuurlijke schutkleuren hebben, kunnen ze zich niet verstoppen voor de gevaren in de natuur. Zij beschikken niet over het natuurlijke instinct om te weten welke plantensoorten goed voor ze zijn. Menig tam konijn valt daarom ten prooi aan een gasbuik na het eten van planten en gras waar zij niet gewend aan zijn of overlijden aan een vergiftiging.

Konijnen met een lange vacht (dit is een fokproduct van de mens, wilde konijnen zijn altijd kortharig) gaan een lijdensweg tegemoet, omdat de lange vacht gaat klitten en de dieren niet meer kunnen bewegen van de geklitte haren. Hierdoor kunnen zij niet meer verplaatsen om te eten of vluchten wanneer dit nodig is.

Halfwilde konijnen

Sommige tamme konijnen weten het (tijdelijk) wel te overleven en worden zwanger van een wilde variant, waardoor er in de natuur steeds meer “kleurige” konijnen gespot worden. Men denkt dan ten onrechte dat deze “tamme” konijnen het prima redden in de natuur, maar ook dit is helaas niet waar. Deze halfwilde variant overleeft het beter in de natuur, omdat zij de helft van de instincten van een wild konijn in zich hebben, maar ook weer door het niet hebben van schutkleuren overlijden zij nog steeds na een ontmoeting met een “roofdier”.

Wat kun je wel doen als je niet meer voor je konijn kunt zorgen?

Breng het konijn naar een dierenopvang, zodat de medewerkers de zorg kunnen geven die ze verdienen en zij altijd met een maatje een nieuw thuis zullen krijgen. Er zijn wel kosten verbonden aan het brengen van een konijn naar de opvang. Dit zijn kosten die de opvang daadwerkelijk maakt. Denk hierbij aan vaccinatie-, castratie- en de verblijfskosten tot een nieuw thuis gevonden wordt.

Zijn die kosten juist het probleem? De verantwoordelijkheid voor het konijn ligt bij de eigenaar, maar samen met de opvangmedewerkers kom je vaak tot de beste oplossing. Neem daarom altijd even contact op met een opvang in de buurt.

Bekijk hier de lijst met opvangen.

Een van velen

Het verhaal van Barrie met zijn haren in de warrie is er slechts één van velen waarmee de opvangmedewerkers jaarlijks geconfronteerd worden. Gelukkig is hij gevonden en gaat hij alsnog met zijn nieuwe kapsel een mooi konijnenleven tegemoet.

Houd onze site in de gaten voor een mooie before en after look van Barrie.