Tijdens onze verbouwing kunnen wij tijdelijk geen koppelvakanties aanbieden
Om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken, hebben we de volgende informatie voor je samengesteld. Mochten er desondanks vragen of problemen zijn, dan kan je natuurlijk altijd contact met ons opnemen op telefoonnummer 088- 34 37 140.
We zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.
Op zon- en feestdagen zijn wij gesloten.
Via de mail zijn wij bereikbaar van 9.00 tot 16.00 uur.
De ontmoeting thuis
De ontmoeting thuis verloopt bij elk caviakoppel of elke caviagroep verschillend. Cavia’s accepteren elkaar over het algemeen vrij snel. Toch is het niet altijd even makkelijk om cavia’s te koppelen. Dat komt omdat cavia’s in een strikte hiërarchie leven. Cavia’s die elkaar nog niet kennen, zijn vreemden voor elkaar. Als ze samen in één hok geplaatst worden, willen ze de onderlinge hiërarchie (rangorde) bepalen. Het is belangrijk hun gedrag goed in de gaten te houden, zodat de koppeling vreedzaam verloopt.

Wanneer de koppeling op de opvang rustig verloopt gaan de cavia’s mee naar huis. Thuis staat een schoon hok voor ze klaar. Reinig het hok van te voren met schoonmaakazijn, dit neutraliseert alle geurtjes. Laat alle verstopplekken uit het hok, zodat de huisjes, theemutsen of bogen geen twistpunt kunnen worden.
Eten verbroedert
Leg wel lekker veel hooi neer, zodat ze veilig voelen onder het hooi. Eten verbroedert, dus geef bij thuiskomst meteen een feestmaal. Cavia’s zijn echte snoepers, maar een feestmaal bestaat vooral uit paprika, witlof, andijvie en eventueel wortel of wat kruiden. Wanneer de cavia’s samen gaan eten, komt het wel goed en haal je de cavia’s niet meer uit elkaar.
Probeer aan het begin van de dag te beginnen met het koppelen, zodat je de hele dag hebt om in de gaten te houden of het goed gaat.
Rangorde bepalen
Er kan veel gepiep, gebrom en andere geluiden te horen zijn, waarbij de dieren met de kop omhoog en de kinnen tegen elkaar aan staan. De cavia’s kunnen achter elkaar aan rennen of het beertje kan proberen te paren met het zeugje. Het zeugje wil daar over het algemeen niets van weten en het beertje zal zijn pogingen over het algemeen na een paar dagen opgeven.
Ook al wordt er flink gekibbeld en achter elkaar aan gezeten, is het beter om ze hun gang te laten gaan. Immers, de volgende dag zou er precies hetzelfde van voor af aan gebeuren.
Laat de schuilruimtes in ieder geval de eerste dag uit het hok. Is het een geslaagde koppeling, dan kun je de volgende dag rustig beginnen met het terugzetten van de schuilplekjes. Begin dan met de objecten waar ze aan twee kanten in en uit kunnen. Ze kunnen elkaar dan in ieder geval niet insluiten en op een kleine ruimte tot een gevecht komen.
Wanneer de cavia’s gaan klappertanden, elkaar aanvallen of brommerig tegen elkaar doen, leid je ze af en zet ze even uit elkaar in het hok. Komt het echt tot een gevecht, dan moet je ze natuurlijk echt even scheiden. Hou daarom voor alle zekerheid een reservehok in de buurt. Als je de cavia’s gescheiden hebt, dan moet de koppeling langzaamaan opgebouwd worden. Wissel in dit geval regelmatig van hok en zet de cavia’s korte periodes meerdere keren per dag bij elkaar. Koppel in dit geval in een neutrale ruimte en zet ze pas weer samen in een hok, wanneer de rangorde is bepaald.
Contact
Neem uiteraard in dit geval ook contact op met de opvang. Wij kunnen je hierin goed begeleiden en tips en tricks geven om de koppeling alsnog te laten lukken.
Cavia’s zijn over het algemeen vrij makkelijk te koppelen, maar wij staan altijd tot je beschikking om je te ondersteunen.
Succes met de koppeling!