Bespaar op kosten, niet op zorg

Huisdieren kosten geld. Of het nu om een kat, hond, konijn of parkiet gaat. Wil je wat duurzamer leven of heb je wat minder te besteden? We geven je graag een aantal bespaartips.

Dieren hebben allerlei producten nodig om in hun (basis)behoeften te voorzien. Denk aan voer, een verblijf, bodembedekking, een waterflesje, een etensbakje, speelgoed, een kattenbak of een wc-hoek. Wie een dierenwinkel binnenstapt ontdekt honderden producten, het een nog luxer (en vaak duurder) dan het andere. Maar hebben dieren dat wel allemaal nodig? Kunnen ze niet ook prima gedijen met een beetje minder?

Oké, op dierenartskosten kun je niet beknibbelen, maar goed voor je dier zorgen én minder geld uitgeven is zeker mogelijk!

7 tips om kosten te besparen

 • 1. Verwarm niet je hele huis

  Bespaar op je gaskosten door niet je hele huis te verwarmen als dat niet nodig is. Brengen je huisdier en jij bijvoorbeeld de meeste tijd door in de woonkamer? Zorg er dan voor dat die ruimte aangenaam warm is. Zet de verwarming lager of uit in ruimtes waar je niet zo vaak komt of minder tijd doorbrengt, zoals de zolder, de gang of het toilet.

 • 2. Creëer een lekker warm plekje voor je dier

  Zet de kachel een graadje lager en creëer op meerdere plekken in huis (waar je huisdier graag komt) warme, knusse plekjes om te liggen. Zorg dat deze plekken beschut zijn en vrij van tocht en vocht. Voor konijnen en knaagdieren kun je bijvoorbeeld extra schuilmogelijkheden aanbieden, zoals een kartonnen doos.

  Een slaapplek voor een kat of een hond zou je ook wat hoger kunnen inrichten. Hoe verder weg van de vloer hoe beter, want de vloer is vaak koud. Richt de slaapplek in met dekens, knuffels en kussens en eventueel een warmtematje. Ook zou je isolerend materiaal zoals radiatorfolie onder de ligplek kunnen plaatsen (mits jouw huisdier dat niet opeet/eraan knaagt natuurlijk).

 • 3. Gebruik oude materialen opnieuw

  Zoals gezegd zijn er allerlei luxe producten te koop, zoals hondenbedden, kattenmandjes en verwarmingsproducten. Als je portemonnee het toelaat kun je die natuurlijk aanschaffen, maar kijk ook eens naar wat je al in huis hebt! Voor jouw huisdier hoeft het allemaal niet zo luxe en al helemaal niet nieuw te zijn. Bewaar oude kussens, dekentjes, handdoeken, knuffels van je kinderen en geef ze aan je huisdier. Dit zijn namelijk perfecte spullen om een slaapplek mee in te richten voor je huisdier of om te gebruiken als speelgoed. Konijnen graven bijvoorbeeld graag in een oude handdoek en de meeste honden worden blij van een pluche knuffeldier.

 • 4. Ga op zoek naar tweedehands items

  Ga zowel online als offline op zoek naar items die je een tweede leven kunt geven. In de kringloopwinkel, op websites zoals Marktplaats en op gratis-weggeef-pagina's, (bijvoorbeeld op Facebook) bieden mensen allerlei spullen aan die jij misschien wel kunt gebruiken voor jouw huisdier. Vaak kun je hier een oproep plaatsen als je op zoek bent naar specifieke producten. Wie weet heeft iemand bij jou in de buurt datzelfde item wel over en kun je het gratis of voor een klein prijsje komen ophalen! Denk er ook eens aan om op dit soort plekken zelf spullen aan te bieden die je niet meer gebruikt.

 • 5. Koop duurzame en/of multifunctionele producten

  Ontkom je er niet aan om een product nieuw te kopen? Probeer dan te investeren in een duurzaam product dat lang meegaat. Een voerpuzzel of denkspel voor je dier is een goed voorbeeld hiervan.

 • 6. Probeer eens voer van een ander merk

  Er zijn tal van verschillende merken diervoeding op de markt. Verdiep je eens in een ander merk dat iets minder kost. Probeer het uit en kijk hoe jouw huisdier erop reageert. Let op: stap bij katten geleidelijk over op nieuw voer (zeker bij droogvoer). Anders kunnen ze maag- en darmklachten krijgen.

  Wist je dat sommige voermerken zelfs een teruggeefgarantie hebben voor als jouw dier het voer niet lust. Maar misschien vindt je huisdier het wel véél lekkerder!

 • 7. Houd het simpel

  Goede voeding is goed genoeg. De meeste huisdieren hebben geen extra supplementen nodig. Een chihuahua heeft bijvoorbeeld geen speciaal chihuahuavoer nodig, normale brokken zijn goed genoeg. Ook hebben huisdieren helemaal geen snoepjes nodig, ze hebben genoeg aan hun gewone voer. Voel je daarom ook niet schuldig als je dit soort extraatjes (soms) niet kunt bieden. Extra tip: vul de snackpot met wat van de eigen brokken, zo kun je toch af en toe iets lekkers geven.

  Kijktip: Vlogs 'Hapklare brokken'

istock istock

We denken graag met je mee

Kun jij niet meer voor je huisdier(en) zorgen? Bijvoorbeeld vanwege gezondheids- en/of financiële problemen? Neem contact op met onze Service en Informatie-afdeling, zo kunnen we samen op zoek gaan naar een geschikte oplossing. Onze collega's kunnen je ook helpen als je simpelweg behoefte hebt aan advies over de situatie thuis en jouw huisdier(en).

Word je binnen je werk als (sociaal) hulp- of dienstverlener geconfronteerd met verstoord dierenwelzijn, maar zijn dieren of mensen niet in acute nood? Raadpleeg dan onze Helpdesk Hulpverleners voor advies en hulp. Zo zijn we er samen op tijd bij en kunnen we zowel mens als dier helpen.

Nóg geen huisdier?

Heb je geen huisdier, maar denk je er wel aan om een dier in huis te nemen? Twijfel je nog of je er wel goed aan doet omdat je weinig tijd hebt of niet zeker weet of je het kunt betalen? Doe de Dier & Mens Wijzer en kom erachter welk dier het beste bij jou en jouw situatie past.

Veelgestelde vragen 'Dier en geld'

Hoe ga je om met stijgende dierenartskosten? Wat moet je doen als je afstand van je dier wilt doen, maar je zelfs de afstandskosten niet kunt betalen? Merken we in onze dierenopvangcentra iets van de afnemende koopkracht in Nederland? Heb je vragen over 'dier en geld'?

Bekijk onze Q&A