Over afscheid

Hoe weet ik wanneer het tijd is om mijn dier in te laten slapen?

Als huisdierbezitter hoop je natuurlijk, tegen beter weten in, dat je dier voor altijd bij je zal blijven. Helaas is de praktijk in veel gevallen anders. De meeste dieren leven nu eenmaal minder lang dan mensen en dus komt er een moment van afscheid nemen. Je wenst je dier een vredig heengaan in de slaap toe, maar dat is niet elk dier gegund.

Vragen over afscheid nemen

We hebben om te beginnen dierenarts Claire Laane vijf veel gestelde vragen over euthanasie bij een huisdier voorgelegd. Claire is dierenarts bij ons Dierenopvangcentrum in Enschede.

Kwaliteit van leven

Door een ongeluk, ziekte of ouderdom komt er een moment waarop je je begint af te vragen of het dier nog wel voldoende kwaliteit van leven heeft. Is het dier nog zichzelf en heeft het nog een beetje plezier in het leven? Of is het een lijdensweg aan het worden, maar is het idee van afscheid nemen nog zo moeilijk? Je wilt niet te laat zijn en het dier onnodig laten lijden, maar ook niet te vroeg.

Kortom: hoe weet je wanneer het tijd is om je dier in te laten slapen?

Er bestaat geen eenduidig antwoord op die vraag. Elk dier is anders en elke situatie is anders. Jij kent je huisdier natuurlijk als geen ander en vaak heb je dan ook al een angstig voorgevoel, maar wat te doen?

Praat met je dierenarts

Je dierenarts kan je helpen bij deze zware keuze. Dat is dan ook meteen ons eerste advies: bespreek het met je dierenarts. Die kent je dier, de situatie en de mogelijkheden en kan je dus op maat adviseren en bijstaan. Toch kunnen we ons goed voorstellen dat je graag zelf ook wat meer wilt weten over de mogelijkheden en hoe andere mensen hiermee omgaan.

Informatie en ervaringen vinden

Daar willen wij je bij helpen. We wijzen je de weg naar goede en betrouwbare informatie en delen graag een aantal ervaringsverhalen van andere huisdierbezitters die voor deze moeilijke keuze kwamen te staan. Verder beantwoort een van onze dierenartsen, Claire Laane, een aantal veel gestelde vragen over dit onderwerp.

We hopen je met onze informatie en verhalen op weg te helpen en dat je er een beetje steun aan hebt bij het maken van de moeilijke beslissing als het zover is.

Steun ons

Voor informatie over huisdieren

Er leven miljoenen honden, katten, knaagdieren, vogels en andere dieren in Nederland. Om dierenleed te voorkomen is het belangrijk dat je weet hoe je voor een dier moet zorgen. De Dierenbescherming geeft voorlichting, tips en wijst de weg voor mensen die hulp nodig hebben. Steun ons in dit belangrijke werk.

Gift van € 10
Gift van € 25
Gift van € 50
Ander bedrag