Alles over kittens

Een kat kan voor veel mensen een geschikt huisdier zijn, omdat het dier relatief makkelijk gehouden wordt. Toch is er veel waar je op moet letten bij het adopteren en verzorgen van katten, en helemaal als je een jonge kat of kitten in huis haalt. Op deze pagina vind je allerlei informatie over het zorgen voor kittens.

Een kitten adopteren?

Wat leuk! Komen er één of twee kittens bij jou wonen? Dat roept vast allerlei vragen bij je op. Hoe verzorg je een kitten? Wat heeft een kitten nodig? Welke vaccinaties krijgen kittens? Waar kunnen kittens mee spelen? Wanneer kun je een kitten laten steriliseren? Ons gastgezin voor kittens en moederpoezen Brechje geeft speciaal voor jou een stoomcursus 'kittens verzorgen'.

Over katten en kittens

Katten zijn echte gezelschapsdieren en daarom erg populaire huisdieren. Ruim een kwart van de huishoudens heeft één of meerdere katten in huis. Katten zijn er in alle soorten en maten. Er zijn verschillende soorten kattenrassen, zoals de Maine Coon en de Britse korthaar, maar de meeste katten in Nederland zijn rasloos. Van nature leven katten in groepen van verwante katten. Toch heeft de kat, in tegenstelling tot andere dieren, geen sociaal contact nodig om te overleven. Ze kunnen daarom ook prima solitair leven.

Tips

  • Kittens03
    Let bij het kopen van een kitten op de gezondheid, het gedrag en op de manier waarop de kittens gefokt zijn.
  • Kittens04
    Koop vooral een mandje voor je kitten, maar kijk niet gek op als hij liever in de doos ligt
  • Kittens05
    Laat katten rustig aan elkaar wennen
  • Kittens06
    De risico’s die een kitten buiten loopt, kun je verkleinen door hem regelmatig te laten inenten en te ontwormen
  • Kittens07
    Kittens kunnen op tafel springen omdat ze graag een hoger gelegen plekje opzoeken.
  • Kittens08
    Kittens moeten worden gevaccineerd tegen ziekten die hen fataal kunnen worden, zoals niesziekte of kattenziekte.
1/6
  • Waar moet ik aan denken voordat ik een kitten aanschaf?

    In de eerste plaats is het belangrijk een weloverwogen besluit te nemen voor je een kitten in huis haalt. Past een kat wel bij jou, jouw huishouden, woning en financiële situatie en bij de tijd die je hebt om aan een huisdier te besteden? Deze informatiepagina kan je helpen om deze vragen te beantwoorden. Informeer je daarnaast over het adres waar je de kitten aanschaft, want een goed aanschaf-adres kan veel problemen voorkomen. Ook kost het veel tijd om een kitten op te voeden, brengt de aanschaf van een kat (financiële) verantwoordelijkheden met zich mee en is het belangrijk om je te realiseren dat je deze verantwoordelijkheden, zo lang als een kattenleven (dus de komende vijftien tot twintig jaar) op je neemt.

  • Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een kitten?

    Het is belangrijk om op verschillende dingen te letten als je een kitten gaat kopen. Waar je de kitten ook koopt, het is altijd goed om te letten op de gezondheid, het gedrag en op de manier waarop de kittens gefokt zijn. Als deze zaken niet in orde zijn, kan je de kitten beter niet kopen. Hoe schattig de kitten van jouw keuze er ook uitziet! Door geen overhaaste beslissingen te nemen en jezelf goed voor te bereiden, voorkom je problemen in de toekomst.


    Koop een kitten via een adres waar de herkomst van de kitten te traceren is. Koop daarom geen kitten bij een dierenwinkel of via handelaren op het internet. De herkomst van deze katten is vaak onduidelijk, waardoor de kans klein is dat ze goed gesocialiseerd en gezond zijn. Via een rasvereniging of het asiel is het veiliger om een kitten aan te schaffen.

    Iemand die nauwkeurig en met oog voor het welzijn van de dieren katten wil fokken, stopt hier veel tijd en energie in. Een fokker die zijn kittens goed wil socialiseren heeft vaak één of hoogstens een beperkt aantal nestjes tegelijk. Fokkers die veel nestjes tegelijk hebben, kunnen vaak niet de begeleiding aan de kittens geven die ze nodig hebben. Als een fokker toch meerdere nestjes tegelijk heeft, zou er personeel rond moeten lopen die zich bezighoudt met het begeleiden en socialiseren van de kittens. Ook neemt een goede fokker de tijd om al jouw vragen te beantwoorden en om je van de juiste informatie te voorzien.

    Let er tijdens je bezoek op of het diertje schoon is. Controleer of de vacht geen kale plekken heeft en of de oren droog en schoon zijn. Hoesten, niezen en kuchen kan op niesziekte duiden. Let er verder op hoe de kitten zich gedraagt. Een goed gesocialiseerde kitten is niet bang voor mensen en schrikt niet van huisgeluiden. Let er verder op of de moederpoes aanwezig is, het nest wel binnenshuis ligt en de omgeving schoon is. Check of de kitten een inentingsbewijs heeft, het gechipt is en of de ouderdieren gecheckt zijn op (erfelijke) afwijkingen. Let er verder op of je rustig mag kijken en vragen mag stellen, of je nog eens terug mag komen of dat meteen moet beslissen. Een fokker die het beste met zijn dieren voorheeft, zal jou ook vragen stellen.

    Daarnaast mag een kitten bij een leeftijd vanaf zeven weken wettelijk weg bij de moederpoes. Een kitten die eerder weg mag is dus altijd foute boel! Een fokker die aangesloten is bij een rasvereniging zal zijn kittens pas bij tenminste dertien weken meegeven, als ze volledig gevaccineerd zijn.

    De LICG heeft een handige kitten-checklist. Deze kun je uitpinten en meenemen als je naar de kitten gaat kijken. Twijfel je, koop de kitten dan niet!


  • Wat zijn de algemene kosten en aanschafkosten van een kitten?

    De kosten voor het aanschaffen van een kitten lopen ver uiteen. Kies je voor een raskat, dan kan een kitten enkele honderden euro’s of meer dan duizend euro kosten. Een asielkat kost enkele tientallen euro’s. Naast de aanschafkosten van een kitten zijn er nog andere kosten, zoals de aanschaf van een mandje, een drink – en voerbakje, een krabpaal en een kattenbak.

    Kosten die met regelmaat terugkomen zijn voer-, onderhoud- en dierenartskosten, zoals jaarlijkse inentingen en controles. Deze lopen al snel op tot enkele honderden euro’s per jaar. Daarnaast moet je ook rekening houden met de kosten voor het chippen en een castratie. Een kat kan ook ziek worden. Je kan overwegen om een huisdierenverzekering af te sluiten, zodat je de dierenartskosten altijd kan bekostigen als je kat onverhoopt ziek wordt.

  • Hoeveel ruimte heeft een kitten nodig?

    Katten vertonen van nature verkenningsgedrag. Dit uit zich in het patrouilleren van hun territorium. Om aan het natuurlijke gedrag te kunnen voldoen, is een huis waar hij beschikking heeft over meerdere ruimtes erg geschikt. Wil je meer dan één kitten aanschaffen? Hou er dan rekening mee dat je huis (en dus hun territorium) groot genoeg hiervoor is. Als de kittens uit hetzelfde nest komen, is de kans het grootst dat ze als sociale groep gezellig samen kunnen wonen. Vaak gaat het ook goed als je kittens uit verschillende nesten hebt, vooral doordat ze nog jong zijn. Niet verwante katten kunnen elkaar leren tolereren en tot op zekere hoogte een band met elkaar opbouwen.

  • Wat heeft een kitten aan huisvesting nodig?

    Katten zijn van nature erg schone dieren. Het liefst plassen ze op een andere plek dan waar ze poepen. Een schone kattenbak is daarom erg belangrijk. Voor elke kitten in huis geldt dat je een kattenbak nodig hebt, plus één. Heb je één kitten, dan zijn 2 kattenbakken ideaal. Zet de kattenbakken op rustige, voor de kitten goed bereikbare plekken in het huis. Maak ze regelmatig schoon. Het liefst dagelijks.


    Katten drinken graag op een andere plek dan waar ze eten. Zet het voer- en drinkbakje daarom liever niet naast elkaar. Zet de eet-en drinkbakjes ook niet naast de kattenbak neer, want dit kan ervoor zorgen dat de kitten de kattenbak niet meer wil gebruiken. Kies voor bakjes die makkelijk te reinigen zijn. Ververs regelmatig het water, verwijder voer dat blijft liggen en maak de bakjes vaak schoon.

    Kittens spelen graag en veel. Zorg dat je genoeg in huis hebt voor jouw kitten om mee te spelen. Er zijn allerlei kattenspeeltjes verkrijgbaar bij de speciaalzaken, maar een kartonnen doos zorgt ook voor veel speelplezier. Wissel af in speelgoed en speel zelf ook met jouw kitten. Kittens klimmen graag en een klimpaal in huis zal bij je kitten in goede aarde vallen. Verder is een krabpaal onmisbaar, want katten houden hun nagels graag scherp. Met een krabpaal voorkom je dat de kitten aan de meubels gaat krabben. Verder hebben kittens graag een eigen ligplek in huis. Je kunt hiervoor een mandje gebruiken. Het is belangrijk dat je het materiaal makkelijk kunt schoonhouden.

  • Waar moet ik de eerste dagen dat de kitten in huis is op letten?

    Verhuizen naar een nieuw adres is erg stressvol voor een kitten. Hij is voor het eerst weg van zijn moeder en nestgenootjes en dat zal even wennen zijn. Stel jouw kitten gerust en geef hem de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Het kan zijn dat de kitten in het begin schrikachtig is. Hou de deuren en ramen de eerste dagen gesloten en hou de kitten de eerste maand(en) in huis om weglopen te voorkomen. Laat de kitten het tempo bepalen waarin het aan de nieuwe omgeving went. Til de kitten niet op en loop het niet achterna als het duidelijk angstig is. Zorg ervoor dat de kitten een veilige plek heeft waar hij zich kan verstoppen, om zo, op een afstandje te wennen aan zijn nieuwe thuis. Je kan zorgen voor een mandje, maar een dichte doos met een gat en een dekentje erin werkt ook uitstekend. Zolang het plekje maar warm, droog, comfortabel is en op een rustige plek staat. De eerste nachten kan je op zijn plekje een warme kruik onder een dekentje neerleggen. Dit kan het gemis van het ouderlijk nest wat verzachten. Het kan ook zijn dat de kitten zelf zijn veilige plekje uitzoekt. Goede verstopplekken zijn achter de bank, onder het bed of in de kast. Laat de kitten altijd met rust als hij zijn verstopplekje opzoekt, zodat hij vertrouwen in jou en de omgeving krijgt. Als de kitten eenmaal gewend is, zal hij vanzelf naar je toe komen.


    Zet de kattenbakken, eet- en drinkbakjes op duidelijk zichtbare en makkelijk te bereiken plekken. Als de kitten zich veel verstopt, kun je de kattenbak en de eet-en drinkbakjes tijdelijk in de buurt van zijn verstopplekje zetten, zodat de kitten er makkelijk toegang toe heeft.

  • Kan een kitten met andere huisdieren gehouden worden?

    Doordat een kitten een jong dier is, kan het gemakkelijk veel leren en went het over het algemeen snel aan nieuwe situaties. Een kitten is daarom heel geschikt om te huisvesten met andere huisdieren, zoals konijnen of honden. Hou wel rekening met het karakter van je andere huisdieren en schat goed in of zij wel kunnen wennen aan een ander dier in huis. Bedenk ook dat een kat een jachtinstinct heeft en achter bewegende, kleine dieren aan gaat. Laat de kitten daarom nooit alleen met bijvoorbeeld een loslopende hamster.

  • Hoe laat ik mijn kitten op een goede manier kennis maken met huis(dier)genoten?

    Kennismaken met andere bewoners van het huis kan het beste op een geleidelijke, vriendelijke en rustige manier gebeuren. Laat kinderen niet op de kitten afrennen, maar laat ze liever op de grond zitten. Geef de kitten de tijd om zelf nieuwsgierig naar de kinderen te lopen. Geef de kitten de ruimte als hij zich wil verstoppen tijdens de kennismaking. Laat de kitten met rust en geef hem pas aandacht als hij zelf op je afkomt.


    De kennismaking met andere huisdieren moet nog voorzichtiger gebeuren om ongelukken en nare ervaringen bij de kitten te voorkomen. Een grote bench is tijdens deze kennismaking ideaal. Zo kunnen de dieren elkaar kunnen zien en ruiken, maar er kunnen geen ongelukken gebeuren. Honden die geen katten gewend zijn en snel druk, opgewonden of agressief raken, kun je het beste aangelijnd kennis laten maken. Laat de hond rustig naast je zitten en zet de kitten op een andere, veilige plek in de kamer. De kitten kan nu op eigen tempo wennen en de hond benaderen, terwijl de hond nog aangelijnd naast je zit. Dit kennismakingsproces kan veel tijd kosten en voorzichtigheid is geboden. Het vraagt om geduld en uitgebreid belonen van de hond bij het gewenste gedrag.

    Voor de kennismaking met honden die rustiger zijn en honden die aan katten gewend zijn, kun je gebruik maken van een reismand. Deze kan je op een hoger gelegen plek neerzetten en de hond kan je aangelijnd in de ruimte bij je houden. Laat de dieren kort, maar vaak met elkaar in contact komen. Breng de dieren steeds iets langer met elkaar in contact tot ze gewend zijn aan elkaar. Laat de kitten alleen nooit alleen in dezelfde ruimte met honden of andere katten tot ze volledig aan elkaar gewend zijn.

    De keuze om een kat binnen te houden wordt vaak gemaakt als de omgeving onveilig gevonden wordt of wanneer er geen goede mogelijkheid is voor de kat om zelfstandig naar buiten te kunnen. Een binnenkat loopt niet dezelfde risico’s als de buitenkat, maar toch brengt het binnenshuis leven allerlei andere risico’s met zich mee. Doordat katten van nature buiten horen, krijgen binnenkatten bijvoorbeeld sneller te maken met overgewicht, doordat ze minder beweging hebben. Ook is de kans op gedragsproblemen groter, doordat ze mentaal minder worden uitgedaagd. Anderzijds leeft een binnenkat in de regel wel langer, doordat de gezondheidsrisico’s voor deze katten kleiner zijn. Daarnaast hoef je niet bang te zijn voor mopperende buren, omdat je kitten hun tuin als grote kattenbak heeft gebruikt.

    Je kan er ook voor kiezen om een ren te maken in de tuin, zodat je kitten veilig is en toch van de buitenlucht kan genieten. Ook om de kitten in je tuin houden zijn allerlei producten op de markt verkrijgbaar, zoals een schutting die aan de bovenkant afbuigt. Zo voorkom je dat je kitten over de schutting springt.

  • Wat is een veilige leefomgeving voor een kitten?

    Hoewel er buitenshuis meer risicofactoren zijn voor de veiligheid van de kitten, moeten de gevaren in huis niet onderschat worden. In huis zijn er allerlei huishoudelijke voorwerpen die onveilig kunnen zijn. Kittens zijn nieuwsgierig en lopen hierdoor grotere risico’s om ongelukken in huis te krijgen dan volwassen katten. Doorloop jouw woning regelmatig met als doel de risico’s voor je kitten in te schatten en waar mogelijk, te beperken. Denk hierbij aan de wasmachine, de droger, de waterkoker, glas en het gasfornuis.


    Als je kantelramen hebt, is dit een extra punt om alert op te zijn. De kitten kan klem komen te zitten als hij via een kantelraam naar buiten probeert te klimmen. Dit kan een dodelijke afloop hebben, zet daarom nooit een kantelraam open zonder toezicht! Je kunt ervoor kiezen om je kantelraam af te schermen. Hiervoor zijn speciale beschermrekjes verkrijgbaar.

    Katten zijn eigenzinnige dieren. Je kunt allerlei zachte mandjes kopen, maar uiteindelijk zal een kat zijn eigen ligplekje uitkiezen. Dit kan overal zijn, zoals op jouw bed, bovenop de verwarming of op de keukenkast. Wat de plek van zijn keuze ook is, controleer deze op eventuele gevaren. Een ligplek in de droger is bijvoorbeeld niet veilig. Zorg dat de kitten in dat geval niet meer in de droger kan door het deurtje gesloten te houden.

    Kittens zijn avontuurlijk en kruipen graag donkere in ruimtes waar ze net in kunnen, zoals tussen de kast en de muur of in een gat naar een kruipruimte onder de vloer. Je kitten kan zo makkelijk klem komen te zitten. Controleer je huis daarom op deze kieren en gaten sluit deze waar mogelijk af.

    Katten zijn vaak voorzichtig zijn met wat ze eten, maar voor kittens, die nog erg nieuwsgierig en onderzoekend zijn, geldt dit minder. Kittens kunnen bijvoorbeeld aan kamerplanten kauwen, maar niet alle planten zijn hiervoor geschikt. Sommige planten zijn giftig voor katten. Zorg ervoor dat je geen planten in huis hebt die giftig zijn. Aloë Vera en varens zijn hier voorbeelden van. Het LICG heeft lijst van giftige planten voor katten samengesteld: https://www.licg.nl/katten/ver...

  • Hoe kan ik een kitten verzorgen?

    Hoeveel verzorging een kat nodig heeft, verschilt per kat. Een Perzische langhaar heeft meestal meer verzorging nodig dan bijvoorbeeld een Cyperse kat. Door zichzelf regelmatig te likken verzorgen katten hun vacht, maar toch moeten katten ook geborsteld worden. Kortharige katten hoeven, buiten de ruiperiode om, niet veel geborsteld te worden. Langharige katten hebben met regelmaat een borstelbeurt nodig om klitten en vervilting van de vacht te voorkomen. Ook helpt borstelen in de ruiperiode haarballen voorkomen. Controleer je kitten regelmatig op de conditie van de vacht. Deze hoort glanzend en schoon te zijn. Controleer verder op vlooien, teken, wondjes of overmatig oorsmeer. Dit laatste zou kunnen wijzen op oorproblemen, zoals een oorontsteking of mijten. Gebruik nooit wattenstaafjes om de oren van je kitten schoon te krijgen.

    Het is mogelijk dat katten gebitsproblemen krijgen. Om dit te voorkomen kan je het gebit van je kitten poetsen. Het liefst doe je dit dagelijks. Begin hier vroeg mee, zodat je kitten hieraan kan wennen. Er zijn speciale tandenborstels en poetsdoekjes hiervoor verkrijgbaar.

    De nagels van een kitten hoef je niet te verzorgen. Kittens verzorgen deze zelf door ze regelmatig te scherpen. Een kitten moet wel de mogelijkheid hebben om de nagels te kunnen scherpen. Voorkom dat je meubels kapot gekrabd worden door een krabpaal in huis te zetten.

  • Hoe kan ik een kitten hanteren?

    Een kitten heeft heel veel persoonlijke aandacht nodig en is dol op spelen. Zorg voor veel variatie in het speelgoed, zo blijft het spelen een uitdaging voor je kitten en is hij actief bezig. Speelgoed hoeft niet duur te zijn. Met een simpele kartonnen doos kan je een kitten al heel blij maken. Speel met de kitten als hij aangeeft te willen spelen, maar stop het spel als je ziet dat hij niet meer wil spelen. Kittens hebben net als andere jonge dieren veel rust en slaap nodig. Ze moeten de kans krijgen om te kunnen uitrusten.


    Katten zijn jachtdieren en hebben daarom scherpe tanden en nagels. Houd hier tijdens het spelen met je kitten rekening mee. Een kitten kan dan fel reageren. Ongecontroleerde bewegingen kan een plotselinge en snelle reactie van de kitten uitlokken. Let daarom goed op wanneer kinderen met de kitten spelen.

    Katten kunnen sommige zieken (zoönose) naar mensen overbrengen, zoals kattenkrabziekte of toxoplasmose. De kans is klein om een zoönose op te lopen. Voor zwangere vrouwen ligt dit risico iets hoger. Zij kunnen het beste met handschoenen in de tuin werken en het verschonen van de kattenbak aan iemand anders overlaten.

    Sommige mensen zijn allergisch voor katten. Onderzoek vóór je een kitten neemt of jij, of iemand anders in jouw huishouden, allergisch is voor katten. Dit kun je doen door op bezoek te gaan bij mensen met katten of tijdens het kijken naar de kitten bij de fokker of het asiel. De kitten aaien en dicht bij je in de buurt houden kan een eventuele kattenallergie uitlokken. Een kattenallergie zich meestal in de slijmvliezen van de ogen, neus en luchtwegen. Een loopneus, tranende ogen, hoesten, niezen, benauwdheid, roodheid en zwelling op de huid kunnen symptomen hiervan zijn.

  • Hoe kan ik een kitten opvoeden?

    Vaak wordt gezegd dat je een kat niet kunt opvoeden, maar dat klopt niet. Katten kun je wel degelijk opvoeden, als je maar consequent bent in de opvoeding en training. Een consequente opvoeding werkt het best als je er vroeg mee begint. Een kitten kun je dus prima opvoeden, maar ook een oudere kat kun je nog genoeg bijbrengen.


    Bedenk dat een kat een bepaald gedrag vertoont vanuit een behoefte en niet om ‘stout’ te zijn. Observeer daarom eerst waarom een kitten bepaald ongewenst gedrag vertoont. Krabt hij bijvoorbeeld aan de meubels? Zorg dan dat er alternatieven zijn om aan te krabben, zoals een krabpaal. Springt je kitten op tafel terwijl je dit niet wilt? Misschien komt dit doordat er vaak eten op tafel blijft staan. Ruim dit dan voortaan op, zodat hij niet meer op tafel naar eten gaat zoeken. Kittens kunnen ook op tafel springen omdat ze graag een hoger gelegen plekje opzoeken. Zorg in dat geval voor alternatieven, zoals een klimpaal met een plateau of leg een mandje op een kast waar hij wel op mag springen.

    Daarnaast moet je consequent zijn om dit gedrag af te leren. Dit doe je het beste door de kitten af te leiden met een leuker alternatief als je ziet dat hij aanstalten maakt om bijvoorbeeld op tafel te springen. Springt hij toch? Dan is het zaak om precies op het juiste moment te corrigeren. Dit doe je door op het moment van de sprong een schrikreactie te creëren, door bijvoorbeeld in je handen te klappen en ‘nee’ te roepen. De juiste timing is hier essentieel. Het heeft geen zin om achteraf te corrigeren. De kitten zal het verband tussen de correctie en het op tafel springen niet maken.

    De beste resultaten bereik je door goed gedrag te belonen. Welke beloning dat is, verschilt per kat. Ontdek waar jouw kitten helemaal gelukkig van wordt en gebruik dat als beloning. Dit kan van alles zijn, zoals een stukje gekookte kip of zijn leukste speelmuisje.

    Kattenbaktraining is onderdeel van het opvoeden van een kitten. Vaak is het voldoende om de kitten op de bak te plaatsen na het slapen, na elke maaltijd of wanneer de kitten rondsnuffelt, krabt of gaat hurken. lichaamstaal waaraan je ziet dat hij aanstalten maakt om zijn behoefte te doen. Als de kitten zijn behoefte op andere, ongewenste plekken in huis blijft doen, kijk dan eerst of de kattenbak wel op de juiste plek staat. De kattenbak staat het beste op een rustige, goed bereikbare hoek waar de kitten niet gestoord wordt. Katten zijn kieskeurige dieren, daarom kun je eventueel ook ander grind uitproberen. Werkt dit alles niet, dan kun je de kitten het beste tijdelijk in één ruimte met de kattenbak opsluiten. Blijf hem op de juiste momenten op de kattenbak plaatsen, totdat hij geleerd heeft om de kattenbak te gebruiken.

  • Hoe kan ik een kitten socialiseren?

    De socialisatiefase is een speciale leerfase voor een kitten waar hij leert omgaan met andere katten, dieren en mensen. Het is belangrijk deze fase zo goed mogelijk te begeleiden, zodat de kitten later makkelijker kan omgaan met nieuwe situaties en minder angstig is.


    Er zijn twee socialisatiesfasen. De eerste fase ligt tussen de leeftijd van drie tot acht weken en de tweede fase loopt tot een leeftijd van veertien tot zestien weken. De eerste fase zal vooral in en rondom het ouderlijk nest plaatsvinden. Een goed voorbeeld doet volgen, daarom speelt de moederpoes in de socialisatiefase een belangrijke rol. Als de moederpoes goed gesocialiseerd is, is de kans groot dat haar kittens deze fase goed zullen doorstaan. Daarnaast is uiteraard de verzorger van de moederpoes en de kittens, zoals de fokker of de asielmedewerker, van groot belang in de eerste fase van het socialisatieproces. Het is aan hen de kittens zo veel mogelijk aan huiselijke zaken te laten wennen. Jij zal jouw kitten vooral door de tweede socialisatiefase begeleiden. Leer je kitten aan zoveel mogelijk dingen wennen, zodat je het voor je kitten én voor jezelf makkelijker maakt.

    In deze perioden is het belangrijk dat de kitten door bekende en onbekende mensen wordt opgepakt. Zo wordt voorkomen dat de kitten snel angstig voor mensen wordt, makkelijk speelt met mensen en sneller affectie toont. Door de kitten op een positieve manier kennis te laten maken met andere dieren, zoals konijnen en honden, leert de kitten makkelijker met andere dieren om te gaan. Ook kun je een kitten tijdens de socialisatiefase goed laten wennen aan andere activiteiten zoals het borstelen van de vacht, nagels knippen, tanden poetsen, op de kattenbak gaan of in een reismandje vervoerd worden.

  • Wat voor voeding heeft een kitten nodig?

    Voor de eerste periode in huis is het verstandig om de kitten de voeding te geven die het vanuit de fokker of het asiel gewend is. De stress die gepaard gaat met het verhuizen naar een nieuwe woning in combinatie met het plotseling veranderen van voeding kan leiden tot maagklachten en diarree. Het introduceren van nieuwe voeding kun je het beste geleidelijk doen door het oude en de nieuwe voeding te mengen. Een kitten heeft nog een heel klein maagje en heeft daarom meerdere keren per dag, kleine beetjes voeding nodig. Volg hiervoor de gebruiksaanwijzingen van de verpakking op.


    Een kitten heeft zorgvuldig samengestelde voeding nodig. Zelf gekookte voeding voor je kitten samenstellen is niet eenvoudig. Het is daarom beter om hoogwaardige, kant-en-klare kittenvoeding aan je kitten te geven. Een volwassen kat heeft andere voedingsbehoeften dan een kitten, geef daarom alleen kittenvoer en geen kattenvoer.

    Is je kitten in de leeftijd van acht tot twaalf weken, dan heeft hij vier keer per dag een maaltijd nodig. Met de leeftijd van drie tot zes maanden heeft je kitten drie maaltijden per dag nodig en als je kitten ouder dan zes maanden is, heeft hij aan twee maaltijden per dag genoeg.
    Katten hebben voldoende aan water. Geef geen koeienmelk. Dat is niet alleen onnodig, maar ook schadelijk, omdat katten lactose-intolerant zijn. Hierdoor zullen ze diarree van koeienmelk krijgen. Wil je toch melk aan je kitten geven? Dan is er speciale kattenmelk verkrijgbaar. Deze melk is niet schadelijk en bestaat voornamelijk uit water.
    Wanneer kan mijn kitten naar buiten?
    Kies je ervoor om je kitten naar buiten te laten? Wacht hier dan in ieder geval mee tot een week na zijn laatste vaccinatie. Meestal is een kitten dan zo’n dertien à veertien weken. De kitten is dan volledig gevaccineerd en waarschijnlijk goed gewend aan zijn nieuwe thuis. De eerste keren gaat de kitten onder jouw begeleiding naar buiten. Kies hiervoor droge dagen en rustige momenten van de dag. Laat hem op zijn eigen tempo de tuin verkennen en blijf bij je kitten tot hij gewend is aan de tuin en zijn weg naar binnen moeiteloos weet te vinden. Het is beter om te wachten met een kitten alleen naar buiten te laten tot een leeftijd van zes maanden.

  • Waarom zou ik mijn kitten laten castreren?

    Het castreren van je kitten is om verschillende redenen verstandig, maar door je kitten te castreren help je bovenal het overschot aan katten in de asielen en het aantal zwerfkatten op straat te voorkomen. Ieder jaar belanden er vele kittens in het asiel of worden ze achtergelaten op straat waar ze al snel verwilderen. Een nestje kittens is voor veel mensen niet alleen te veel, vaak is er ook geen plek voor. Helaas komt het zeer regelmatig voor dat mensen kittens dumpen om er vanaf te komen.


    Bij katers verkleint castreren de kans op ongewenst sproeigedrag in huis, waarmee ze hun territorium willen afbakenen. Ook zullen katers minder vaak rondzwerven en in gevecht raken met een andere kater om een mogelijke partner. Een rondzwervende kat heeft meer kans om een ongeluk te krijgen en kat die gekrabd of gebeten wordt door een andere kat, heeft een verhoogde kans op een besmettelijke ziekte.

    Ook poezen kun je laten castreren en niet laten steriliseren. De term steriliseren wordt ten onrechte gebruikt bij poezen, omdat de eierstokken en eventueel de baarmoeder volledig verwijderd worden en niet alleen maar afgebonden worden. Een poes wordt gecastreerd om ongewenste kittens te voorkomen. Ook wordt de stress verminderd voor de poes tijdens de krolse periode, waar er hard gemiauwd wordt om een kater te lokken. Dit is niet alleen onprettig voor de poes, maar het harde gemiauw kan ook voor jezelf en de buren storend zijn. Daarnaast zit jij straks niet met de (financiële) verantwoordelijkheid van een nestje kittens en hoef je niet op zoek naar een nieuw huis voor de kleintjes.

    Zowel een kater als een poes kan vanaf een leeftijd van vijf maanden gecastreerd worden. Een poes hoeft hiervoor geen nestje hebben gehad.

  • Moet ik mijn kitten laten chippen?

    In tegenstelling tot honden, is het laten chippen van katten niet verplicht in Nederland. Toch is het heel verstandig om je kat te laten chippen. Juist kittens, die nog nieuwsgierig en onbevreesd zijn, raken makkelijk verdwaald of komen in posities terecht waar ze niet zelfstandig uit kunnen komen. Ook als je kitten al gewend is om buiten te komen en zijn weg goed naar huis weet, kan er van alles gebeuren waardoor hij toch verdwaald raakt. Hij kan bijvoorbeeld schrikken van een vreemd geluid, op de vlucht raken en hierdoor de weg naar huis kwijtraken.

    Voor kittens die normaalgesproken binnenshuis leven, is het ook belangrijk om gechipt te zijn. Als zo’n kitten per ongeluk op straat belandt, heeft hij minder oriëntatie vermogen dan een buitenkat. Hij heeft dus meer moeite om de weg terug naar huis te vinden en loopt meer kans zoek te raken.

    Door je kitten te laten chippen vergroot je de kans dat jullie weer herenigd worden als je kitten vermist raakt. Een kitten kan al vanaf negen weken gechipt worden. Dit kun je prima combineren met een vaccinatie-bezoek bij de dierenarts. Een chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Deze wordt onderhuids aangebracht, tussen de schouderbladen. Je kat voelt dat als een klein prikje, maar als de chip eenmaal zit, voelt hij er niets meer van.

    Iedere chip bevat een uniek registratienummer dat gekoppeld wordt aan jouw persoonlijke gegevens. De dierenambulance, elk asiel en elke dierenarts in Nederland kan de chip uitlezen, waardoorje kitten weer kan worden teruggebracht. Een goede registratie is dus ontzettend belangrijk! Voor een overzicht van de registratiedatabases kun je kijken op chipnummer.nl.

  • Wanneer moet ik mijn kitten laten vaccineren?

    Kittens moeten worden gevaccineerd tegen ziekten die hen fataal kunnen worden, zoals niesziekte of kattenziekte. De eerste vaccinatie krijgt een kitten als hij acht à negen weken oud is. Met twaalf weken volgt de herhalings-enting. Na het vaccineren kun je de kitten het beste zo’n tien dagen binnen houden en afgezonderd van andere katten zetten. Zo zorg je voor de beste bescherming van jouw kitten.

    Om je kitten tegen deze ziekten te blijven beschermen, moet hij regelmatig opnieuw gevaccineerd worden. Afhankelijk van de risico’s in de leefomgeving van de kitten bepaalt de dierenarts hoe vaak een vaccinatie herhaald moet worden. Als je kitten in een omgeving buiten komt waar er veel zwerfkatten zijn bijvoorbeeld, vergroot dit de kans dat de kitten een overdraagbare ziekte oploopt. Afhankelijk van dit risico kan het nodig zijn de kat één keer per jaar te vaccineren, of eens in de drie jaar.