Dit is Lara

Je hebt een hond! Wat fijn!

Hieronder handige filmpjes waarop je kunt zien hoe onze Gehoorzame Huishondtrainer Myrna handige tips geeft, met hond Lara in de hoofdrol.

Lara: onze held op sokken

Lara werd geboren als proefdier. Gelukkig is ze uit het laboratorium gehaald en woont ze nu bij een fijn gezin. Als pup werd ze niet gesocialiseerd, maar met lessen van onze Gehoorzame Huishond-school is het helemaal goed gekomen met Lara. Ze heeft al veel geleerd en doet met zichtbaar plezier oefeningen met onze trainer Myrna.

Een goede relatie met je hond staat aan de basis van een plezierig leven samen. Zo'n relatie krijg je niet vanzelf. Je moet eraan blijven werken en er is altijd meer te leren over je hond, zijn behoeften en zijn manier van communiceren.

Seizoen 2

Seizoen 2 van Lara leert. We wensen je veel kijk- en oefenplezier!

 • Les 1: Trainen met de clicker

  In deze video gaat onze hondentrainster Myrna met de clicker aan de slag! Door middel van de positieve clickertraining-methode leert Myrna aan oud-labhond Lara dat gewenst gedrag beloond wordt.

 • Les 2: de clicker als beloning

  In deze video gaan hondentrainster Myrna en hond Lara weer met de clicker aan de slag! Door middel van de positieve clickertraining-methode leert Myrna aan oud-labhond Lara dat aandacht voor de baas tijdens de wandeling, beloond wordt.

 • Les 3: pup Billy leert happen af

  In deze video gaat hondentrainster Myrna aan de slag met een vriendinnetje van hond Lara: Pup Billy! Billy is een gezellige, levendige en vrolijke pup die in haar enthousiasme in je hand of kleren kan happen. Dit is volkomen normaal en speels-lerend gedrag voor een pup, maar het is gedrag dat je als baas liever onder controle hebt, daarom leert Myrna tijdens deze training aan Billy dat niet happen beloond wordt.

 • Les 4: Lara leert netjes aan de riem lopen

  In deze video leert hondentrainster Myrna aan hond Lara dat trekken aan de riem niets oplevert, maar dat dichtbij Myrna blijven een beloning betekent! Door middel van de positieve clickertraining-methode leert Myrna oud-labhond Lara aan om met een ontspannen lijn naast Myrna te lopen.

 • Les 5: Lara leert alleen thuisblijven

  In deze video gaat hondentrainster Myrna met hond Lara oefenen in het alleen thuis blijven. Myrna bouwt dit langzaam en stapsgewijs op, zodat Lara het vertrouwen heeft dat haar baasje ook weer thuiskomt.

 • Les 6: Lara Leert wennen aan de bench (maar is dat wel nodig?)


  In deze video laat hondentrainster Myrna hond Lara wennen aan een het verblijven in een hondenbench. Myrna bouwt dit langzaam en stapsgewijs op, zodat Lara de bench als een veilige plek ziet waar ze lekker in kan slapen, net zoals in haar mand.

 • Les 7: Lara en Tess leren speuren.

  In deze video laat hondentrainster Myrna niet alleen aan de slag met Lara, maar ook met Lara's vriendin Tess! Een hele leuke en energieke hond die wel van een spelletje houdt. Het is belangrijk om energieke honden zoals Tess wat uitdaging te geven, zodat ze hun energie kwijt kunnen.

 • Les 8: Lara leert een muilkorf dragen.

  In deze video laat hondentrainster Myrna hond Lara wennen aan het dragen van een muilkorf. Door middel van de positieve clickertraining-methode leert Myrna aan oud-labhond Lara de muilkorf dat de muilkorf niets naars is, maar dat het een middel is dat gedragen kan worden, net als een halsband of tuigje.

 • Les 9: Lara leert een halsband of tuig te dragen.

  In deze aflevering laat hondentrainster Myrna de voor- en nadelen zien van het gebruiken van een halsband of tuig bij de hond. Waar moet je op letten als je een halsband of tuig aanschaft? En bij welke situatie past welk middel het best, de halsband of het tuigje?

1/9

Seizoen 1

Bekijk hieronder seizoen 1 terug. Van contact maken met je hond, wandelen zonder te trekken, tot spelletjes spelen tijdens een wandeling of samen leren speuren.

 • Les 1: contact maken met je hond

  De eerste les richt zich op het contact maken met je hond. Door bijvoorbeeld een spelletje te doen of high five te leren.

 • Les 2: wandelen zonder trekken

  Hoe zorg je ervoor dat je hond netjes meeloopt?

 • Les 3: commando 'Hier komen'

  Lara leert een nieuw commando van trainster Myrna: Hier komen!

 • Les 4: lig, af, zit

  Voor deze les heeft Lara even haar plekje geruild met goeie oude dibbes Joop. Een voorbeeldige hond die de commando's Zit, Af en Lig tot in de puntjes beheerst.

 • Les 5: verzorging

  Voor deze les heeft Lara even haar plekje geruild met goeie oude dibbes Joop. Hij zit al geduldig klaar om geborsteld en de nagekeken te worden, maar blijkt niet helemaal gecharmeerd van de gebitscheck.

 • Les 6: wandeling

  Lange wandelingen saai? Niet als je tijdens het lopen spelletjes doet met wat je in de omgeving aantreft. Obstakels, tunneltjes en verstopplekken bijvoorbeeld. Myrna en Lara hebben in ieder geval een hoop lol samen.

 • Les 7: speuren en liggen

  Maak van je hond een speurhond! Nee grapje, dat kan 'ie al, een hond speurt van nature. Leuk om te doen met je hond en hij raakt er een hoop energie mee kwijt. Invaller Joop kan het ook!

1/7

Lara: onze held op sokken

Lara werd in een laboratorium als proefdier geboren; niet zo'n fijne start voor een pup. Zoals je kunt zien is Lara een beagle, maar dan is ze waarschijnlijk gekruist met een teckel. Na een korte periode in het laboratorium is ze via Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren op Ik Zoek Baas terecht gekomen en heeft ze een welverdiend fijn huis gevonden.

Vanwege haar 'vreemde' start werd Lara als pup slecht gesocialiseerd, maar intussen heeft ze veel geleerd en is ze goed gewend aan het leven in huis en op straat. Ze is nog wel snel bang voor onbekende situaties. Dat kun je ook wel aan haar staartje zien op onze filmpjes; oefeningen doen vindt ze leuk, maar die cameramannen waren toch een beetje vreemd voor haar...

We zijn dol op onze Lara! Ze is lekker eigenwijs en speelt graag met haar baas. Ze kan ook prima loslopen en met andere honden spelen. Lara is gek op haar familie en ziet ook de poezen als speelkamaraadjes. Inmiddels kan ze ook al een aantal uur alleen zijn. Ze is gek op eten en thuis ligt ze het liefst op een warm plekje, idealiter met iemand die haar eindeloos op haar buikje kriebelt.

We zijn trots op onze Lara! Hopelijk kan ze jou en jouw hond veel leren. Net als zij de lessen in de filmpjes ooit heeft geleerd.

Billie: de vrolijke Boulab pup


Billie is een kruising Berner Senner x Labrador, door hondenkenners ook Boulab genoemd. Tijdens de opnames was ze 14 weken oud. Inmiddels is ze - Snik! Ze worden zo snel groot! - aardig gegroeid zoals je op de foto kunt zien. Billie heeft een zachtaardig karakter en is dól op mensen. Het liefst likt ze je de hele dag in je gezicht. Ze komt uit een groot nest en houdt zich sinds een tijdje bezig met een nieuwe hobby: twisten. Dat heeft ze van haar baasje geleerd die naar aflevering 4 van Lara leert zat te kijken (op die aflevering zullen jullie nog heel even moeten wachten). Haar favoriete slaaphouding is op haar rug, met alle vier haar pootjes recht omhoog, in de lucht.

Tess: het vriendinnetje van Lara


Tess is een overenthousiaste kruising labrador x Australian Sheperd van een jaar of 4. Ze werkt graag en heeft een heleboel uitdaging nodig om zich niet stierlijk te gaan vervelen. Ze is een echte waterrat (of is zeehond in dit geval toepasselijker?) en houdt van zwemmen in meertjes, beekjes of zee. Verder is ze een flinke eter. In de tuin eet ze de appels en pruimen van de bomen...

Joop: de rechterhand van Lara


Dit is Joop. In seizoen 1 van Lara leert neemt hij soms het stokje van Lara over. Hij is een kruising Duitse Herder x Rottweiler/Husky. Joop is een13 jaar oude gentleman, die toen hij 5 maanden oud was uit Dierenopvangcentrum Spijkenisse werd geadopteerd. Hij stond bekend als een wat moeilijke hond (niet zo raar, met zo'n turbulente start), maar na voldoende trainen is hij een fijne, trouwe huishond geworden. Zijn baasjes hebben vooral veel aandacht besteed aan zijn diepgewortelde jachtinstinct. De katten thuis leken daar de dupe van, maar gelukkig kwam het allemaal goed. Joop is een superlieve hond en hij is dol op kinderen. Ondanks zijn seniorenstatus, wandelt hij maar al te graag een flink stuk en kan hij zijn hardlopende baasje prima bijhouden. Update: Helaas is Joop inmiddels aan ouderdom overleden. Hij zal dus niet meer te zien zijn in seizoen 2 van Lara leert.

En dit is Myrna


We stellen je natuurlijk ook voor aan trainer Myrna. "Mijn moeder beweert dat mijn eerste woordje 'hond' was...", zegt Myrna. Dat ze al meer dan 20 jaar als vrijwilliger lesgeeft aan mensen met honden is dan ook geen verrassing. Na wat omzwervingen en diverse cursussen, heeft ze haar plek als hondentrainer bij de Gehoorzame Huishond-school in Ridderkerk helemaal gevonden. Wat Myrna vooral leuk vindt bij het begeleiden van baasjes en honden is de band tussen hond en baas die steeds hechter wordt. Ze leren elkaar beter kennen en baasjes reageren trots als hun hond zichtbaar iets heeft geleerd. Bijvoorbeeld dat ze probleemloos loslopen in het bos. "Daar doe je het toch voor!"