Goed zorgen voor konijnen

Konijnen als huisdier

Een konijn in een mooi hok met lekker veel stro en alles erop en eraan. Wat is daar nu mis mee? Veel huisdierliefhebbers zijn zich van geen kwaad bewust, maar konijnen zijn echte groepsdieren die behoorlijk kunnen wegkwijnen als ze alleen moeten leven.

Konijnen in de opvang

In onze opvang zitten vaak konijnen die in een opwelling gekocht zijn. Zij verdienen een tweede kans. Samen met een vriendje vanuit de opvang of als maatje voor jouw konijn thuis. Kijk hier hoe de opvang van konijnen in zijn werk gaat.

Ga je konijnen aanschaffen of heb je al konijnen, maar heb je daar een vraag over? We informeren je graag over het gedrag van konijnen, geven je verzorgingstips en nog veel meer. Klik op het onderwerp waar je meer over wilt weten.

Is jouw konijn eenzaam?

Een konijn in een mooi hok met lekker veel stro en alles erop en eraan. Wat is daar nu mis mee? Veel huisdierliefhebbers zijn zich van geen kwaad bewust, maar konijnen zijn echte groepsdieren die behoorlijk kunnen wegkwijnen als ze alleen moeten leven.

  • Kan je een konijn alleen houden?

    Konijnen zijn groepsdieren en voelen zich daarom niet op hun gemak als ze alleen leven. Een konijn alleen voelt zich gewoonweg onveilig en vereenzaamt. Bij de Dierenbescherming vinden we het daarom belangrijk dat konijnen samen geplaatst worden. Heb je al een konijn? Dan vind je bij ons vast een passend maatje. We helpen je graag met koppelen, voor een perfecte match.

    Koppelen bij

    Lees ook: First Dates Rabbits

  • Waar kan ik een konijn koppelen

    Konijnen zijn van nature groepsdieren. Toch slijten veel van deze dieren hun dagen eenzaam en opgesloten in een hokje. Ouders werken en de kinderen zijn naar school, waardoor niemand overdag naar het huisdier omkijkt. Voor het dier is dit een kwelling.

    In veel knaagdierencentra van de dierenbescherming kun je een maatje voor jouw konijn vinden om ze vervolgens aan elkaar te koppelen.

    Koppelen bij

    Knaagdierencentrum in IJmuiden

    Knaaghof in Rijswijk

    Knaagspoor in Ridderkerk

  • Waar kan ik een konijn kopen?

    Ik op Ik Zoek Baas voor de konijnen in onze asielen. Je kan ook een account aanmaken en je zoekopdracht opslaan. Als je de mails aanzet, krijg je iedere ochtend de nieuwste konijnen in de mailbox.

    Naar Ik zoek Baas

  • Kunnen mannetjes- en vrouwtjeskonijnen samen leven?

    Ja zeker, sterker nog, een mannetje (ram of rammelaar) gaat meestal het beste samen met een vrouwtje (voedster). Bij ons Knaagdierencentrum helpen we je met koppelen als je een maatje voor jouw konijn zoekt. Zet een konijn nooit zomaar tussen ‘vreemde’ konijnen. We raden je wel aan om je konijnen (het liefst beide) te laten castreren, voordat je met nog veel meer konijnen zit opgescheept.

    Wil je graag twee mannetjes? Twee ongecastreerde mannetjes kunnen het vaak niet meer met elkaar vinden als ze ouder worden. Dat kan tot vervelende gevechten leiden. Zat je aan twee vrouwtjes te denken? Twee gecastreerde vrouwtjes gaan vaak goed samen als ze van jongs af aan bij elkaar zijn.

  • Kunnen konijnen en cavia's bij elkaar?

    Sommige mensen zetten konijnen en cavia’s in hetzelfde hok. We raden dit echter af. Konijnen en cavia’s begrijpen elkaar niet. Konijnen kunnen ‘per ongeluk’ met hun grote poten de cavia verwonden. Bovendien hebben beide diersoorten ander soort voer nodig en hebben cavia’s de neiging om aan de vacht van konijnen te knagen. Konijnen kunnen daarnaast de bacterie Bordetella bij zich dragen en dat kan levensgevaarlijk zijn voor een cavia. Geef een konijn dus gewoon een konijnenmaatje.

Een goede omgeving voor je konijn

Wat is een goed hok voor konijn(en)? Hoe zorg je ervoor dat ze gelukkig zijn? Zie hieronder tips over een goede kooi vinden en je konijn gelukkig houden.

  • Leven konijnen binnen of buiten?

    Konijnen leven van nature buiten, dus als ze al vanaf de zomer buiten leven, kunnen ze de winter ook goed doorstaan. Je kunt konijnen ook binnen houden. Let wel op dat je konijnen nooit zomaar van buiten naar binnen verplaatst of andersom. Te grote temperatuurverschillen kunnen slecht uitpakken voor jouw konijnen. Of ze nu binnen of buiten leven, zorg altijd dat ze met één of meerdere maatjes leven in een ruim hok waarin ze voldoende bewegingsvrijheid hebben en rechtop kunnen staan. Konijnen willen graag knagen, graven, scheuren en rennen. Zorg daarom hoe dan ook voor een leefomgeving waarin ze lekker actief kunnen zijn

  • Hoe ziet een konijnenhok voor binnen eruit?

    Binnenkonijnen hebben een flink hok nodig met een grote ren waarin ze lekker kunnen rennen en springen. Het hok mag niet op de tocht staan. Als jouw konijnen binnen vrij mogen rondlopen, houd er dan rekening mee dat ze aan kabels kunnen knagen of meubilair kunnen beschadigen. Leg kabelgoten aan en bescherm je geliefde meubels. Let er ook op dat ze niet aan giftige planten knagen. Populaire (giftige) kamerplanten zijn bijvoorbeeld de Dieffenbachia, Cyclamen, Dracaena, Aloe vera, de Ficus, Azalea en planten zoals de Narcis en de Amaryllis.

    Het is vaak een hele uitdaging om een goeie binnenkooi te vinden die groot genoeg is voor (grote) konijnen. Maak het hok vast aan de ren door het deurtje te verwijderen. Zo kunnen konijnen zelf de ren in lopen. Tip: je kunt hier ook een puppyren voor gebruiken. Leg op de grond een stuk ruw zeil of tapijt (dat ze niet kapot kunnen knagen). Een ren is hoe dan ook belangrijk voor konijnen. In een hok kunnen konijnen niet goed bewegen, waardoor ze sneller dik worden, hun spieren slecht ontwikkelen en geen conditie opbouwen. Konijnen krijgen dan sneller darmproblemen en kunnen onaangenaam gedrag vertonen.

    Leg in het binnenhok een laag kranten met stro of hooi. Een laag op basis van maïs, strokorrels of hennep kan ook goed als bodembedekking. Veel mensen gebruiken zaagsel, maar dit kan nogal stoffig zijn en dat is slecht voor je konijnen.

    Wat hebben konijnen nodig in hun kooi?

    Konijnen zijn prooidieren en moeten kunnen schuilen. Zorg ervoor dat dit ook kan, in een schuilhuisje bijvoorbeeld. En natuurlijk kunnen voerbakjes en een waterfles of -bakje niet ontbreken in de kooi. Je maakt konijnen ook blij met speelmateriaal, zoals een konijnenbal waarin je lekkers kunt verstoppen. Konijnen zijn graag actief, zorg ervoor dat ze zich niet gaan vervelen.

  • Hoe ziet een konijnenhok voor buiten eruit?

    Verblijven jouw konijnen buiten? Zorg voor een water- en winddicht nachthok waar de konijnen kunnen schuilen, en een flinke ren om in te spelen en rennen. Houd ook rekening met de windrichting en plaats het konijnenhok zo dat de koude noordenwind niet naar binnen waait. In de zomer is voldoende schaduw belangrijk. De bodem van het binnenhok kun je ook het beste bedekken met een laag kranten met daarop stro of hooi. Zorg in de winter voor extra stro, zodat konijnen zich warm kunnen ingraven.

    Let op: konijnen kunnen slecht tegen temperatuurschommelingen. Haal konijnen die gewend zijn buiten te staan in de winter niet zomaar naar binnen. Wil je jouw konijnen buiten houden? Zet ze in de zomer al buiten, gaandeweg ontwikkelen je konijnen een wintervacht waarmee ze de kou prima kunnen weerstaan.

    De exacte grootte van het buitenhok hangt af van het aantal konijnen dat je hebt en de grootte van je konijnen. Konijnen die buiten verblijven moeten in het nachthok ook languit kunnen liggen samen.

    Hoe ziet de ren van een buitenhok eruit?

    De ren moet vrij toegankelijk zijn vanaf het binnenhok. Een goede afmeting voor twee ‘gemiddelde’ konijnen is minimaal 2 m2. Groter is natuurlijk altijd beter, want de konijnen moeten een stukje kunnen rennen. Het is belangrijk dat je het gaas aan de zijkanten ministens 50 cm de grond in graaft. Zo ontsnappen je konijnen niet en maak je het vangen van een ‘lekker maaltje’ voor katten, vossen en andere roofdieren niet te makkelijk. Je kunt ook de bovenkant van de ren bedekken met gaas tegen roofvogels.

    Hoe vaak maak je het konijnenhok schoon?

    Maak het hok tenminste eens in de week helemaal schoon, maar verschoon de toilethoek dagelijks. De toiletbak kun je wekelijks met azijn schoonmaken om de aanslag te verwijderen. Ververs ook dagelijks het drinkwater en vergeet niet wekelijks de drinkfles(sen) en voerbakjes schoon te maken.

  • Waar mogen konijnen op knagen?

    Konijnen hebben de behoefte om te knagen. Wilgentakken zijn daar ideaal voor. Het is goed voor hun tanden en er zitten extra vezels in. We raden je ten zeerste af om een knaagsteen te gebruiken, want hier zit te veel kalk in, waardoor konijnen last van blaasstenen kunnen krijgen.

    Hoeveel eten konijnen?

    Geef je konijn dagelijks 20 gram biksbrokjes per kilo lichaamsgewicht. Vers hooi mag je onbeperkt geven. Bouw het geven van vers gras en groenten van jongs af aan op en geef het met mate. En zie fruit als snoep: je mag ze af en toe wel wat geven, maar niet te vaak, want dan krijgen ze teveel suikers binnen.

Is jouw konijn gezond?

Is mijn konijn zwanger? waarom eet mijn konijn niet? Lees alles over gezondheid en ziekte van konijnen.

  • Is mijn konijn ziek?

    Symptomen van een ziek konijn zijn:

    • slecht eten;
    • geen/ weinig keutels of afwijkende keutels
    • futloosheid;
    • vieze oogjes;
    • vieze neus;
    • vieze anus;
    • jeuk;
    • een slechte vacht of kale plekken;
    • kwijlen;
    • een scheve kop.

    Je kunt ook de keutels goed bekijken. Kleine, harde keutels kunnen op een verstopping of te weinig eten wijzen. Te zachte, natte keutels tonen darmklachten aan. Gezonde voeding is uitermate belangrijk voor een konijn. Met de juiste voeding (inclusief voldoende vezels) voorkom je ook olifantentanden (te lange tanden) en vetzucht.

    Welke konijnenziekten zijn er?

    Er zijn twee gevaarlijke konijnenziekten die zeer besmettelijk zijn. Myxomatose en VHD. Konijnen overleven deze ziekten meestal niet, daarom raden we je aan je konijnen hier jaarlijks tegen in te laten enten. Voedsters kunnen als ze wat ouder worden baarmoederontstekingen of –kanker krijgen. Die kans is een stuk kleiner als ze rond de zes maanden worden gecastreerd. Denk je dat je konijn ziek is? Neem direct contact op met de dierenarts.

  • Wat moet je doen als je konijn niet eet?

    Ga direct naar de dierenarts! Konijnen horen gewoon goed te eten. Eten ze niet of nauwelijks? Dan hebben ze misschien pijn, last van stress of gebitsproblemen. Het is belangrijk dat de darmen van konijnen voortdurend ‘aan het werk zijn’. Zodra dit proces stil komt te liggen, kan het fout aflopen met je konijn.

  • Kunnen konijnen last van haarballen hebben?

    Ja, dat kan. Net als katten likken konijnen (vooral tijdens de ruiperiode) hun vacht schoon. Dan kan een konijn behoorlijk wat haar binnenkrijgen. Houd je konijn in de gaten, want hij kan er buikpijn van krijgen. Geef extra hooi zodat de darmen goed 'in beweging' blijven.

  • Hoe herken je een gezond konijn?

    Een gezond konijn is:

    • actief;
    • alert;
    • eet goed;
    • heeft een schone, nette vacht;
    • Heeft goede keutels.

  • Is mijn konijn zwanger?

    Een drachtig konijn heeft de behoefte een nest te maken. Daar gebracht ze o.a. haar eigen haren voor. Verder heeft je konijn meer eetlust en kan ze agressief reageren. Aan de buitenkant van je konijn zie je niet snel dat ze ‘zwanger’ is, want de voedster komt weinig aan tijdens de zwangerschap. Overigens kan je konijn ook schijnzwanger zijn, dan vertoont ze dezelfde symptomen. Je weet waarschijnlijk pas zeker of je konijn zwanger is als je een bezoekje aan de dierenarts brengt.

    Is mijn konijn schijnzwanger?

    Een voedster die schijnzwanger is, vertoont dezelfde symptomen als een drachtig konijn. Ze wil een nest bouwen (al dan niet met haar eigen borstharen), eet meer en kan humeurig reageren. Om zeker te weten of je konijn wel of niet zwanger is, kun je een dierenarts raadplegen.

  • Wanneer zijn konijnen vruchtbaar?

    Konijnen kunnen vanaf 12 weken vruchtbaar zijn. Als je een rammelaar of voedster aanschaft, is het daarom slim om ze op tijd te laten castreren, zodat je niet plots met een hele groep konijnen zit opgescheept.


  • Hoelang is een konijn drachtig?

    Voedsters zijn 29 tot 33 dagen drachtig. Konijnen kunnen als ze drachtig of schijnzwanger zijn agressief zijn. Dat is normaal. Let op: direct na het werpen van de jongen is de voedster direct weer vruchtbaar. Houd daar rekening mee!

  • Hoeveel jongen krijgt een konijn?

    Meestal krijgt een voedster drie tot acht jongen (meer komt ook voor). De jongen worden kaal en blind geboren.

  • Moet je de nagels van konijnen knippen?

    Houd de nagels van je konijn goed in de gaten. Knip ze indien nodig even bij, maar let goed op dat je niet in het ‘levende’ deel van de nagels knipt. Daar lopen de bloedvaten en zenuwen doorheen. Bij konijnen met lichte nagels zie je het verschil wel. Bij donkere nagels is het slecht te zien, laat de dierenarts dan eerst even voordoen hoe je de nagels het beste kunt knippen.

    Hoe vaak moet je de nagels van je konijn knippen?

    Zit je konijn veel binnen of in het hok en scherpt hij z'n nagels niet aan ruwe stenen of ander hard materiaal waarover hij loopt? Knip dan z'n nagels eens in de twee of drie maanden. Houd de nagels goed in de gaten. Knip niet te vaak, want dat veroorzaakt stress en knip niet te weinig, want dan kan je konijn op den duur niet meer lopen. Loopt je konijn veel buiten rond en kan hij zijn nagels scherpen tijdens het lopen? Dan hoef je ze minder vaak te knippen.

  • Wat kun je doen als je konijn sproeit?

    Sommige konijnen, meestal rammelaars (mannetjes), sproeien urine. Het voordeel is dat ze hun blaas hiermee goed kunnen legen. Dat kan de vorming van blaasgruis voorkomen. Het nadeel is dat ze de boel dan misschien meer ‘bevuilen’. Na de castratie stopt dit sproeien meestal wel.

Wat eten konijnen?

Mogen konijnen sla? En waarom knagen ze op kabels? Lees alles over de eetgewoontes van konijnen.
  • Wat eten konijnen?

    Konijnen eten voornamelijk hooi, biks en verschillende groenten. Konijnen zijn planteneters. Vezels zijn daarom ontzettend belangrijk, die zitten bijvoorbeeld veel in hooi. Geef je konijn gerust dagelijks onbeperkt vers hooi.

    In groenten en gras zitten ook vezels, maar als ze er nog niet goed aan gewend zijn, kunnen ze er diarree van krijgen. Bouw het eten van gras en groenten daarom eerst op. Overigens kun je konijnen niet alle groenten geven. Kolen kunnen bijvoorbeeld voor gasvorming zorgen en dat is bijzonder onprettig voor je konijnen. Geef ze liever een stukje wortel, wortelloof, andijvie of witlof. Fruit moet je meer als snoepjes zien. Dat kun je af en toe geven, maar er zitten veel suikers in en dat is niet zo gezond voor je konijnen.

    Wat betreft brokjes kun je konijnen beter biks geven dan gemengd konijnenvoer. Bij gemengd voer, halen konijnen vooral de lekkere brokjes er tussenuit, die niet per se het gezondst zijn. Biks (vooral met een hoog gehalte aan ruwe vezels) is dan een betere keuze. Maar geef niet te veel! Je wilt niet dat je konijn te dik wordt. 20 gram brokjes per kilo lichaamsgewicht is voldoende.

    Al met al moet hooi het hoofdvoer zijn. En zorg altijd dat er genoeg vers water aanwezig is!

  • Wat moet je doen als je konijn niet eet?

    Ga direct naar de dierenarts! Konijnen horen gewoon goed te eten. Eten ze niet of nauwelijks? Dan hebben ze misschien pijn, last van stress of gebitsproblemen. Het is belangrijk dat de darmen van konijnen voortdurend ‘aan het werk zijn’. Zodra dit proces stil komt te liggen, kan het fout aflopen met je konijn.

  • Waar mogen konijnen op knagen?

    Konijnen hebben de behoefte om te knagen. Wilgentakken zijn daar ideaal voor. Het is goed voor hun tanden en er zitten extra vezels in. We raden je ten zeerste af om een knaagsteen te gebruiken, want hier zit te veel kalk in, waardoor konijnen last van blaasstenen kunnen krijgen.

    Hoeveel eten konijnen?

    Geef je konijn dagelijks 20 gram biksbrokjes per kilo lichaamsgewicht. Vers hooi mag je onbeperkt geven. Bouw het geven van vers gras en groenten van jongs af aan op en geef het met mate. En zie fruit als snoep: je mag ze af en toe wel wat geven, maar niet te vaak, want dan krijgen ze teveel suikers binnen.

  • Mogen konijnen sla?

    In principe mogen konijnen gewoon sla eten, maar sommige konijnen zijn hier gevoelig voor. Geef het daarom met mate en samen met ander groenvoer.

    Mogen konijnen bleekselderij?

    Ja zeker, je konijn mag gewoon bleekselderij eten. Jonge konijnen die nog geen groente gewend zijn, moeten wel eerst even wennen aan bleekselderij.

    Mogen konijnen broccoli?

    In principe mogen konijnen wel wat broccoli, maar let wel op. Broccoli kan voor gasvorming zorgen en dat is niet prettig voor een konijn. Geef het daarom met mate of voor de zekerheid niet.

    Wat mag een konijn niet eten?

    Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.

    Welke kruiden mogen konijnen eten?

    Je kunt je konijn ook een groot assortiment aan kruiden geven. Krijgt je konijn medicijnen? Raadpleeg altijd een dierenarts over welke kruiden jouw konijn dan niet mag, want het kan invloed hebben op de werking van medicijnen. Kruiden die je konijn in elk geval wel mag hebben zijn aarbeienblad, basilicum, berkenblad, gedroogde brandnetel, citroenmelisse, dille, dovenetel, duizendblad, gierst, goudsbloem, haver, herderstasje, kamille, korenbloem, komkommerkruid, marjolein, munt, paardenbloemblad, peterselie, onbespoten roos, rozemarijn, salie, tarwe, tijm, valeriaan, viooltje, wilgenblad en zonnebloemblad.

  • Waarom knagen konijnen op kabels?

    Van nature knagen konijnen om hun tanden te slijpen. Konijnentanden groeien door en mogen niet te lang worden. In de natuur zoeken konijnen een boom of tak op om te knagen. In huizen staan doorgaans weinig bomen, waardoor ze iets anders uitkiezen. Zacht rubber en kabels knagen lekker en daarom kiezen konijnen helaas voor snoeren en kabels. Je hebt speciale kabelslangen die je om je kabels kunt doen om dit probleem tegen te gaan. Leg verder wilgentakken in de kooi, zodat je konijn daaraan kan knagen en zorg dat je konijn genoeg te doen heeft. Sommige konijnen knagen uit verveling.

Voor een gelukkig konijn

Een konijn in een mooi hok met lekker veel stro en alles erop en eraan. Wat is daar nu mis mee? Maar een konijn heeft zoveel meer nodig. Lees meer dierentips bij het LICG.

Happy konijn