First Dates Rabbits

94 konijnen niet langer eenzaam dankzij konijnen events

Cupido had zijn vleugels meer dan vol op zaterdag 27 augustus. Tijdens het speeddate-event First Dates Rabbits in Dierenbeschermingscentrum Amersfoort vonden 44 eenzame konijnen een partner. Tijdens een informatiemiddag in het Knaagdierencentrum in IJmuiden werden 25 dates gepland voor vrijgezelle konijnen om te komen snuffelen aan mogelijke partners.

Door: Saskia Thijssen

First Dates Rabbits

Het was een drukte van jewelste in Dierenasiel De Swinge in Drachten, het Knaagdierencentrum in IJmuiden en in Dierenbeschermingscentrum Amersfoort. In IJmuiden werden infomatiestands van het opvangcentrum en samenwerkingspartners druk bezocht. Romantisch op date gaan was in IJmuiden op dat moment niet mogelijk. Wel kon kennis gemaakt worden met de asielkonijnen die op zoek zijn naar een baas. In Amersfoort liepen enigszins nerveuze baasjes af en aan met reismandjes met daarin hun konijn want een (nieuwe) levenspartner voor je konijn uitzoeken doe je niet iedere dag. Eenzame huiskonijnen en vrijgezelle asielkonijnen aan elkaar koppelen. Dat was het doel van de allereerste editie van First Dates Rabbits. De vijf koppelaars van Dierenbeschermingscentrum Amersfoort hebben meer dan goed hun best gedaan want maar liefst 22 koppelpogingen leverde een match op. Dat zijn niet alleen 22 lege verblijven op de overvolle konijnenafdeling van het opvangcentrum maar dat zijn ook 22 konijnen die niet meer alleen door het leven gaan. Wát een succes!

Tsvetelina komt samen met haar ram Neo op date. Na het overlijden van zijn vriendinnetje is Neo eenzaam en dat doet Tsvetelina leed om te zien. Het speeddate event klinkt als een perfect moment om een partner voor Neo te vinden. Ervaren koppelaars Jorien en Raoul gaan Neo hierbij helpen. Na een korte korte check door Raoul “Neo moet er wel op zijn knapst uitzien voor zijn date” blijft Neo in het rennetje in de koppelruimte achter. Jorien en Raoul gaan met baasje Tsvetelina de konijnenafdeling op. Dankzij een vooraf ingevulde vragenlijst weten onze koppelaars precies welke asielkonijnen weleens een match met Neo zouden kunnen zijn. De keuze valt op Olea, een wit bruine dame met mooie rechtsopstaande oren. De spanning in de koppelruimte is voelbaar wanneer de konijnen bij elkaar worden gezet. “Het kan altijd gebeuren dat er gevochten gaat worden” waarschuwt Jorien. Maar, niets van dat alles. Er wordt wat gesnuffeld, er wordt wat gekeken en Tsvetelina kijkt trots naar haar Neo. Wat gaat dit goed! Een flinke pluk hooi wordt in de ren gelegd. De konijnen beleven een Lady en de Vagebond moment want gezamenlijk wordt geknabbeld aan het hooi. Na een uur aan elkaar te hebben gewend, hebben Jorien, Raoul en Tsvetelina er alle vertrouwen in. We hebben een match, Olea mag met Tsvetelina en Neo mee naar huis.

Verderop in een koppelruimte kijken Floor en haar moeder vol spanning naar “hun” Bobby die op date gaat met Kees. Hart van Nederland volgde de eerste stappen van dit prille liefdeskoppel.

Dierenbeschermingscentrum Amersfoort is meer dan tevreden over de eerste editie van First Dates Rabbits. Het opvangcentrum kampt, zoals veel locaties van de Dierenbescherming door heel het land, al lange tijd met grote drukte op de konijnenafdeling. Sinds 2016 is het aantal ‘afstandskonijnen’ bij opvangcentra van de Dierenbescherming bijna verdubbeld.

De dieren worden om uiteenlopende redenen door hun eigenaar naar het asiel gebracht. Een onjuist beeld van een konijn als huisdier lijkt hier vaak de oorzaak van te zijn. Zo zijn konijnen helemaal niet dol op knuffelen, worden ze niet graag opgepakt en hebben ze een maatje nodig om gelukkig te zijn. Een ongelukkig konijn kán gaan bijten of zijn verveling uiten door te knagen aan kabels en meubels en dat zijn momenten waarop eigenaren hun dier naar het asiel brengen want “hij is niet meer leuk.”

Ook ziet de Dierenbescherming dat er per jaar bijna 300 meer ‘zwervende’ konijnen gevonden worden. Door juiste voorlichting hopen we deze aantallen terug te brengen. In het Knaagdierencentrum in IJmuiden en dierenasiel de Swinge in Drachten werden op 27 augustus voorlichtingsmiddagen over konijnen georganiseerd. Ervaren medewerkers gaven uitleg over juiste huisvesting, verrijkingsmaterialen voor konijnen, vachtverzorging en het belang van een partner voor je konijn. Deze week gaan al meer dan 25 asielkonijnen van deze locaties op eerste date met konijnen van bezoekers van deze voorlichtingsmiddag. Wil je zelf thuis op een snelle en eenvoudige manier checken of jij een geschikte eigenaar zou zijn voor een koppel konijnen? Vul dan de Dier & Mens Wijzer in.