Konijnenopvang Dierenbescherming overvol
Konijnenopvangcentra van de Dierenbescherming dreigen het aanbod van afgestane en zwervende konijnen niet meer aan te kunnen.

Sinds 2016 is het aantal ‘afstandskonijnen’ bij opvangcentra van de Dierenbescherming bijna verdubbeld en werden er per jaar bijna 300 meer ‘zwervende’ konijnen gevonden. Omdat dieren ook langer blijven zitten, loopt het de opvangcentra over de schoenen en zijn er opnamestops en wachtlijsten. De Dierenbescherming blijft dan ook adviseren om goed na te denken voor het in huis nemen van een dier.
Wachtlijst frustrerend
Sinds 2016 is er in zowel het aantal ‘zwervend aangetroffen dieren (toegenomen van 1058 in dat jaar tot 1348 in 2021) als in ‘afstandskonijnen’ (van 588 naar 897) een toename te zien bij onze opvangcentra. Voor onze medewerkers die ‘nee’ moeten verkopen aan iemand die een goed onderkomen zoekt, is het zwaar om te zien dat de schaarse plekjes die er wél zijn worden ingenomen door dieren die worden gedumpt.

In meerdere opvangcentra is er simpelweg geen ruimte meer voor konijnen, mede door het aantal dieren dat aan hun lot wordt overgelaten. We komen konijnen op de vreemdste manieren tegen. Zo werden er eind december nog vier konijnen achtergelaten in een winkelcentrum in Capelle aan den IJssel en troffen onlangs een zeer vervuild en klein hok met zes verwaarloosde konijnen aan in de kou, achtergelaten op een parkeerplaats. De meerderheid van de dieren wordt losgelaten in de natuur, waar ze een akelige dood te wachten staat als het niet wordt ontdekt. Konijnen worden slachtoffers van vossen, roofvogels en ziektes en hebben problemen met de kou. Het dumpen van dieren is overigens strafbaar.

Impulsaankopen
‘Gelukkig’ worden niet alle dieren gedumpt, maar wordt van sommige ook afstand gedaan door ze naar een opvangcentrum te brengen. Daar worden vaak de bij de Dierenbescherming inmiddels bekende redenen gegeven: de kinderen kijken niet meer om naar de dieren, er is na zeven jaar konijnen in huis een allergie opgetreden, de zorg wordt te duur bevonden of konijnen blijken toch wat minder lief dan verwacht. De indruk in opvangcentra is dat veel konijnen slachtoffer zijn geworden van ondoordachte aankopen.

Ook wanneer een van de twee konijnen komt te overlijden, bieden konijnenbezitters het overgebleven konijn ter afstand aan, omdat ze niet willen dat deze eenzaam achterblijft. Konijnen zijn namelijk groepsdieren en worden in hun eentje doodongelukkig. Juist het vinden van een nieuw maatje is in de opvang heel goed mogelijk. Wat de situatie in de knaagdierenopvangcentra lastig maakt, is dat weinig mensen momenteel – hartje winter – bezig zijn met hun tuin waardoor het herplaatsen langzaam gaat. Binnenkonijnen, die nog geen wintervacht hebben opgebouwd kunnen ook niet zomaar worden geplaatst bij mensen met uitsluitend een buitenverblijf en omgekeerd.
Doe de Dier & Mens Wijzer!
Daarom raadt de Dierenbescherming ook aan om voor de aanschaf van een huisdier altijd de Dier & Mens Wijzer te doen. Het nemen van een huisdier is namelijk een verantwoordelijkheid die je voor lange tijd aangaat. Een konijn kan zomaar twaalf jaar oud worden. Een konijn dat alleen achterblijft kan door middel van een ‘speeddate’ of ‘koppelvakantie’ worden gekoppeld aan een nieuw maatje, waardoor er ook weer plek vrijkomt in de opvanglocaties. Brancheorganisatie voor de huisdierensector Dibevo en de Dierenbescherming geven daarnaast met het winkelconcept ‘Happy Konijn’ informatie over hoe een konijn het best gehouden kan worden.