Happy Konijn

Een konijn in een mooi hok met lekker veel stro en alles erop en eraan. Wat is daar nu mis mee? Veel huisdierliefhebbers zijn zich van geen kwaad bewust, maar konijnen zijn echte groepsdieren die behoorlijk kunnen wegkwijnen als ze alleen moeten leven.

Konijnen staan op de vierde plek van meest gehouden huisdieren in Nederland; er zijn er zo’n 1,2 miljoen van. Maar uit onderzoek blijkt dat veel eigenaren te weinig weten over de verzorging die ze nodig hebben. Het is zelfs zo dat 63% van de konijneigenaren aan geeft dat ze maar één konijn hebben.

Happy Konijn

Project Happy Konijn

Vandaar het project Happy Konijn. De Dierenbescherming en de brancheorganisatie voor de huisdierensector Dibevo hebben dit project ontwikkeld om in dierenwinkels de consument goed voor te lichten over het houden en verzorgen van konijnen. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt het initiatief dat impulsaankopen van het populaire huisdier moet helpen voorkomen.

Vier winkels in Maastricht, Middelburg, Gouda en Waddinxveen doen daarom de aftrap met een bijzonder winkelconcept, waarbij verkopers van konijnen niet alleen vertellen, maar ook laten zien hoe je het wél goed doet. Zij gaan een voorbeeldfunctie zijn voor andere dierenspeciaalzaken en tuincentra waar konijnen worden verkocht.

Het project start met het op kleine schaal ervaring opdoen met het winkelconcept Happy Konijn (komt het over, pakken de ondernemers het goed op, wat ontbreekt misschien nog aan informatie?). Daarna is de ambitie om het concept uit te breiden en te verbreden naar een diervriendelijker productassortiment dat bijdraagt aan blije en meer gezonde konijnen in Nederland. Ofwel: een nieuwe manier van konijnen houden.

Hoe krijg jij een Happy Konijn?Download de 10 Tips poster!


Bekijk ook dit bijzondere filmpje over hoe je het leven van jouw konijnen zoveel leuker kunt maken.