Meldingen over gestrande postduiven

Hoewel het wedstrijdseizoen voor postduiven al bijna ten einde is, krijgt onze meldkamer nog met regelmaat meldingen binnen over verzwakte of gewonde postduiven. De dieren raken soms uitgeput tijdens hun lange vluchten en stranden dan ergens onderweg. Bijvoorbeeld in jouw achtertuin.
Meldingen over gestrande postduiven

Gevonden postduif

Als je een postduif vindt die verzwakt of misschien wel gewond is, kijk dan eerst of je de eigenaar van het dier kunt achterhalen. Dit kan door het jaartal op de ring plus de 7 cijfers daarachter in te voeren op de website www.duivensportbond.nl. Grote kans dat de eigenaar van de duif hem op komt halen. Ook kun je een duivenmelker in de buurt om hulp vragen: die vangt vaak duiven van een andere duivenmelkers op.

Helpen met aansterken

De eigenaar van de duif kan op grote afstand wonen en vragen of het dier een paar dagen aan mag sterken waarna hij zijn weg kan vervolgen. Bij een uitgeputte duif kan dat soms wel 3 dagen duren. Je kunt de duif wel helpen met aansterken. Geef de vogel een paar dagen wat water en extra voer. Geadviseerd wordt in eerste instantie een universele vogelmix. Als je die niet in huis hebt kun je ook granen- (vogelmix) of peulvruchten, vetbollen zonder netje, rozijnen en ongekruide pinda’s of pindakaas geven. Rijst wordt soms aangeraden, maar omdat het uit kan zetten in de maag of krop van de vogel, adviseren wij dit liever niet te geven.

Hulp voor de postduif

Komt de eigenaar hem niet halen en kan de duif na 3 dagen nog niet verder, bel dan de dierenambulance. Gewonde postduiven die de eigenaar niet komt halen, halen we natuurlijk zo snel mogelijk op! Je helpt ons enorm door de postduif alvast te vangen. Lukt dat niet? Bel ons dan ook, zodat we samen een oplossing kunnen bedenken.

Niet alleen postduiven kunnen in jouw achtertuin stranden, ook wilde vogels zoeken soms beschutting in onze tuinen of op onze balkons. Tijdens de steeds kouder en korter wordende herfstdagen kunnen vogels zich over het algemeen prima redden en is het niet nodig om hen te helpen of bij te voeren. Je kunt de dieren dan ook het beste met rust laten; de natuur regelt het zelf. Toch kun je de vogels in jouw tuin of op jouw balkon wel een handje helpen door bijvoorbeeld een nestkastje te plaatsen of door struiken in je tuin te planten die bessen of vruchten in de winter dragen. Door je tuin diervriendelijk in te richten, kan je de dieren die in jouw tuin leven of die van jouw tuin gebruik maken, helpen om de winter door te komen.