Ooievaarsjong dood door afval

In Schalkwijk was een ooievaarsjong uit het nest gevallen. De vogel lag roerloos op de grond en is door de melder veilig in een schuur gezet totdat wij kwamen. Onze dierenambulance (in de regio Houten) rukte uit om het jong te helpen. Helaas was er meer aan de hand dan alleen een val uit het nest.

Ooievaarsjong dood door afval

Onze dierenambulance nam het ooievaarsjong mee naar Stichting Vogelopvang Utrecht, waarna de dierenarts werd geraadpleegd. Na grondig onderzoek bleek de buik van de ooievaar vol met postelastieken te zitten. De ouders zien hier wormen in en voeren deze elastieken aan hun jongen. We vermoeden dat het tweede jong daarom ook zijn buik vol elastiek heeft zitten. Dit jong wordt in de gaten gehouden.

Trieste afloop

Helaas was het voor dit ooievaarsjong te laat en had geen enkele behandeling nog zin. De dierenarts heeft het ooievaarsjong in moeten laten slapen. Als dierenambulancemedewerker kom je veel dierenleed tegen. We vinden het schrijnend dat dit leed in dit geval ook nog eens werd veroorzaakt door afval en dat het niet de eerste keer is dat we te maken hebben met dieren die de dupe zijn van zwerfafval. We roepen daarom iedereen weer op om je rommel op te ruimen. Afval weggooien in de prullenbak is een kleine moeite en voorkomt een hoop ellende.