Het werk van de dierenambulances

Wat doet de dierenambulance?

Onze dierenambulancemedewerkers zijn dag en nacht in touw. Ze verlenen eerste hulp aan zieke, gewonde en zwervende dieren en vervoeren deze naar dierenarts of dierenopvang. Hier vind je uitleg over de verschillende functies bij de dierenambulances en zie je welke vacatures er zijn.

Werken bij de dierenambulance in het kort

Jaarlijks redden de dierenambulances duizenden dieren. Dat zijn huisdieren zoals honden en katten, maar ook dieren in het wild zoals egels, vogels en hazen. Wilde dieren sterken aan in de wildopvang en worden daarna teruggeplaatst in de natuur. Het werk op de dierenambulances wordt gedaan door vrijwilligers: stuk voor stuk mensen met een groot hart voor dieren. Zij maken hét verschil.

Zie je een dier in nood en heb je een dierenambulance nodig? Bel dan altijd het alarmnummer 144

Wat doet de dierenambulance?

Jaarlijks redden de dierenambulances duizenden dieren. Dat zijn huisdieren zoals honden en katten, maar ook dieren in het wild zoals egels, vogels en hazen. Wilde dieren sterken aan in de wildopvang en worden daarna teruggeplaatst in de natuur. Van huisdieren proberen we de eigenaar te vinden. Lukt dat niet? Dan zoekt het dierenasiel een nieuw baasje voor ze.

Het werk op de dierenambulance

Het werk op de dierenambulances wordt gedaan door vrijwilligers: stuk voor stuk mensen met een groot hart voor dieren. Zij maken hét verschil. Ze zijn de motor waarop onze dierenambulances draaien en het visitekaartje van onze organisatie. Voor hen is geen dag hetzelfde. Het werk op de dierenambulance is uitdagend en afwisselend. Wil jij ook werken bij de dierenambulance?

Er zijn verschillende functies:

1. De chauffeur bestuurt de dierenambulance en rijdt samen met de bijrijder naar dieren in nood.

2. De bijrijder zit samen met de chauffeur in de auto. Chauffeur en bijrijder helpen elkaar bij het redden en vervoeren van dieren. Een bijrijder hoeft niet persé een rijbewijs te hebben, maar het is natuurlijk wel handig.

3. De centralist of medewerker meldkamer beantwoordt meldingen die binnenkomen, verzamelt voldoende informatie en stuurt de vrijwilligers in de wagens op meldingen af. Bij sommige dierenambulances wordt de rol van centralist vervult door de chauffeur van dienst. Deze krijgt de meldingen via de mobiele telefoon binnen.

4. De vervoersvrijwilliger zit niet op de dierenambulance maar brengt dieren van de ene naar de andere locatie, bijvoorbeeld naar een wildopvang. Zo'n wildopvang ligt vaak op afstand. Het kost de dierenambulance te veel tijd om zelf op en neer te rijden. Een vervoersvrijwilliger biedt uitkomst.

Bij sommige dierenambulances is er ook de functie van facilitair medewerker. Een dierenambulanceteam wordt altijd aangestuurd door een coördinator.

Veelgestelde vragen

 • Door wie worden de dierenambulances betaald?

  Onze dierenambulances zijn afhankelijk van donaties. Het vervoer van zieke, gewonde en zwervende dieren is namelijk nog niet overal goed geregeld. De Dierenbescherming ziet het als de wettelijke taak van gemeenten om dit in ieder geval voor gezelschapsdieren te ondervangen. Iedereen die een dier in nood ziet, is wettelijk verplicht dit dier te helpen. Omdat wilde dieren geen eigenaar hebben, zouden provincies, gemeenten of de rijksoverheid hierin hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Dit kan heel goed door opvang en vervoer financieel te ondersteunen. Dat gebeurt incidenteel, maar lang nog niet structureel. Daarom zijn donaties hard nodig!

  Lees ook: wie betaalt een ritje van de dierenambulance

 • Wanneer kan ik de dierenambulance bellen?

  Als een dier in acute nood is, gewond of in een uitzichtloze situatie verkeert, kun je de dierenambulance inschakelen via het landelijke meldnummer 144. De centralist stelt je een aantal vragen, om te bepalen of de inzet van een ambulance noodzakelijk is. Vaak kun je namelijk zelf meer betekenen voor een dier in nood dan je zelf denkt.

 • Ik belde de dierenambulance over een zieke vogel in de tuin; ze vroegen of ik hem zelf wilde vangen, door er een doos of wasmand eroverheen te zetten. Is dat niet gek?

  Nee, integendeel zelfs. Het is handig en het levert tijdwinst op als je meehelpt. Een ziek of gewond dier zal zichzelf vaak toch weer verplaatsen, al was het maar om een schuilplaats te zoeken. Door het dier op één plek vast te houden, is het voor de ambulancemedewerkers makkelijk om het te pakken en voor behandeling mee te nemen. Aan de telefoon zal de meldkamer proberen een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de situatie en door middel van instructies en goede afstemming te zorgen voor een goede afloop.

  Lees ook: een dier tijdelijk opvangen

Doe een gift

Samen tegen dierenleed

Onze dierenambulancemedewerkers zijn dag en nacht in touw. Ze verlenen eerste hulp aan zieke, gewonde en zwervende dieren en vervoeren deze naar dierenarts of dierenopvang.

Gift van € 10
Gift van € 25
Gift van € 50
Ander bedrag