Het werk van de dierenambulances

Wat doet de dierenambulance?

Onze dierenambulancemedewerkers zijn dag en nacht in touw. Ze verlenen eerste hulp aan zieke, gewonde en zwervende dieren en vervoeren deze naar dierenarts of dierenopvang. Hier vind je uitleg over de verschillende functies bij de dierenambulances en zie je welke vacatures er zijn.

DA De Meren 1 3000px

Werken bij de dierenambulance

Accepteer marketing cookies om deze video te zien

Klik hier om cookie voorkeuren aan te passen

Jaarlijks redden de dierenambulances duizenden dieren. Dat zijn huisdieren zoals honden en katten, maar ook dieren in het wild zoals egels, vogels en hazen. Wilde dieren sterken aan in de wildopvang en worden daarna teruggeplaatst in de natuur. Het werk op de dierenambulances wordt gedaan door vrijwilligers: stuk voor stuk mensen met een groot hart voor dieren. Zij maken hét verschil.

Wat doet de dierenambulance?

Jaarlijks redden de dierenambulances duizenden dieren. Dat zijn huisdieren zoals honden en katten, maar ook dieren in het wild zoals egels, vogels en hazen. Wilde dieren sterken aan in de wildopvang en worden daarna teruggeplaatst in de natuur. Van huisdieren proberen we de eigenaar te vinden. Lukt dat niet? Dan zoekt het dierenasiel een nieuw baasje voor ze.

Twee collega's bij een dierenambulance
Ontmoet de collega's bij de Dierenbescherming

Het werk op de dierenambulance

Het werk op de dierenambulances wordt gedaan door vrijwilligers: stuk voor stuk mensen met een groot hart voor dieren. Zij maken hét verschil. Ze zijn de motor waarop onze dierenambulances draaien en het visitekaartje van onze organisatie. Voor hen is geen dag hetzelfde. Het werk op de dierenambulance is uitdagend en afwisselend. Wil jij ook werken bij de dierenambulance?

Er zijn verschillende functies:

1. De chauffeur bestuurt de dierenambulance en rijdt samen met de bijrijder naar dieren in nood.

2. De bijrijder zit samen met de chauffeur in de auto. Chauffeur en bijrijder helpen elkaar bij het redden en vervoeren van dieren. Een bijrijder hoeft niet persé een rijbewijs te hebben, maar het is natuurlijk wel handig.

3. De centralist of medewerker meldkamer beantwoordt meldingen die binnenkomen, verzamelt voldoende informatie en stuurt de vrijwilligers in de wagens op meldingen af.

4. De vervoersvrijwilliger zit niet op de dierenambulance maar brengt dieren van de ene naar de andere locatie, bijvoorbeeld naar een wildopvang. Zo'n wildopvang ligt vaak op afstand. Het kost de dierenambulance te veel tijd om zelf op en neer te rijden. Een vervoersvrijwilliger biedt uitkomst.

Bij sommige dierenambulances is er ook de functie van facilitair medewerker. Een dierenambulanceteam wordt altijd aangestuurd door een coördinator.

Bekijk de vacatures

Veelgestelde vragen

Doe een gift

Samen tegen dierenleed

Onze dierenambulancemedewerkers zijn dag en nacht in touw. Ze verlenen eerste hulp aan zieke, gewonde en zwervende dieren en vervoeren deze naar dierenarts of dierenopvang.