Een dag op de dierenambulance met Harm

Met de dierenambulance staan we 24/7 paraat voor de dieren. Geen dag is hetzelfde wanneer je dienst hebt op de dierenambulance. Emoties wisselen elkaar snel af en soms moet je snel kunnen schakelen. Chauffeur zijn op de dierenambulance heeft z'n leuke en zeker ook minder leuke kanten, maar hoe de dag ook verlopen is, dankbaar werk is het zeker! Hieronder volgt zomaar een dienst van Harm.
Een dag op de dierenambulance met Harm

Het werken op de dierenambulance heeft vele facetten, die uiteraard allemaal met dieren hebben te maken. Het is boeiend, het is dankbaar en soms is het moeilijk. De dierenambulance rijdt 24 uur per dag, dus ook in de nacht. Dat is wel beperkt tot dringende gevallen.

De dienst van Harm begon om 20:00u en na de overdracht kon hij de ambulance thuis parkeren en wachten op een telefoontje.

Om kwart voor elf gaat de telefoon. Iemand met redelijk veel paniek in zijn stem meldt dat hij een kat heeft aangereden en dat de kat nog leeft. Haast is geboden dus ik schiet mijn fluorescerende werkjas aan, en ga als een haas onderweg. Bij aankomst zorg ik ervoor dat de ambulance goed zichtbaar is door middel van de gele flitslampen. Erg belangrijk voor de eigen veiligheid en de veiligheid van de omstanders.

De volgende taak is om te kijken hoe de kat er aan toe is. Ik ben geen dierenarts maar wel getraind om een aantal dingen te kunnen constateren. Ik zie al snel dat de klap hard is aangekomen en dat zeker 1 poot is gebroken. Ik leg de kat zo stabiel mogelijk is een kattentransportmand, bel de dierenarts en zeg dat ik er aan kom. Samen kijken we naar de verwondingen van de kat. Volgens de dierenarts behandelbaar. Gelukkig. Dat geeft een goed gevoel.

Het komt helaas regelmatig voor dat er geen melding wordt gemaakt als er een kat is aangereden en dat de kat reeds is overleden wanneer wij moeten uitrukken. Ook dit hoort bij het takenpakket van een chauffeur op de dierenambulance. Na de administratieve afhandeling kan Harm weer naar huis, wachten op de volgende rit. Gelukkig voor Harm is het een rustige nacht en er volgen ’s nachts geen telefoontjes meer.

De volgende morgen word ik gebeld door de politie. Ergens is iemand ziek uit huis gehaald en naar het ziekenhuis gebracht, maar niemand heeft zich ontfermd over de aanwezige hond. Ik ga naar het opgegeven adres en neem de hond over van de politie en breng deze naar het Dierenopvang centrum Enschede. Die is goed onder dak en mag blijven tot de eigenaar weer uit het ziekenhuis komt.

De rest van Harm zijn dienst komen er nog verschillende meldingen over duiven, meeuwen en zelfs een hulpvraag voor een uil. Er is melding gemaakt van een uil die van het dak is gevallen en Harm rukt weer uit.

Bij aankomst op het adres wil ik direct naar buiten lopen om de uil mee te nemen. De melder geeft aan dat ze de uil naar binnen heeft gebracht. Als de deur van de woonkamer opengaat zit de uil recht overeind op de eetkamertafel. Wat een prachtige verschijning. Om stil van te worden, maar ook om voorzichtig van te worden. Wat als de uil wil wegvliegen in de, niet al te grote, kamer. Het zal een ravage worden, maar ook gevaarlijk voor de bewoners van het huis. Gelukkig blijkt dat de uil nog versuft is en ik kan hem makkelijk pakken en in een transportmand doen. Ik wijs de melder nog op de gevaren van haar handelen met die uil in de woonkamer. Ze had er niet aan gedacht.

De dienst van Harm zit erop. Hij haalt zijn collega chauffeur op en draagt de dierenambulance weer over.

Het was weer eens een bijzondere dag en ik heb ervan genoten. Moe, maar voldaan zeggen we dan.


Lijkt jou het ook leuk om chauffeur te worden