Baby-otter gevonden in Almere

Onze dierenambulance kreeg een melding binnen over een baby-otter die rondjes zwom in het water in Almere. Hij leek zijn moeder kwijt te zijn. In eerste instantie verwachtten onze medewerkers dat ze een beverrat, muskusrat of bever zouden aantreffen. Otters komen we nooit tegen in Almere, al helemaal geen baby's.
Baby-otter gevonden in Almere

Verrassende vondst

Tot onze grote verbazing ging het inderdaad om een heel jong ottertje. Omdat we nooit eerder te maken hebben gehad met een otter, zochten we albellend uit waar we dit diertje naartoe konden brengen en wat hij nu zo snel mogelijk nodig had. We kwamen uit bij De Rietnymf NME Centrum in Friesland, waar ze alles weten over de otter en waar dit kleintje de specialistische zorg kon krijgen die hij zo hard nodig had. Het centrum informeerde ons over het verzorgen van de otter waarna we ons direct naar Friesland begaven.

Dit kleine ottertje zwom moederziel alleen in het water in Almere.

Véél te jong

Aangekomen bij de opvang, werd de otter zo'n 5 weken oud geschat. Dat is nog véél te jong om alleen in het water te zwemmen. Jonge otters leren dat normaal pas rond een week of 12 van mama otter die dan niet te lang van hun zijde zou afwijken. De moeder hebben we helaas niet kunnen vinden. Het ottertje groeit nu op bij de Rietnymf en wordt weer vrijgelaten als hij sterk en oud genoeg is.

Het baby-ottertje bleek nog maar 5 weken oud te zijn. Normaal gesproken leren ze pas goed zwemmen van hun moeder als ze 12 weken oud zijn.

Otters in Nederland

Het ging jarenlang niet zo goed met de otter in Nederland. De laatste jaren merken we een kleine opmars en daar zijn we blij mee. Dat is een goed teken, de natuur lijkt te herstellen. Wel zijn er nog altijd te veel verkeersslachtoffers en is het belangrijk om voor veilige oversteekplaatsen te zorgen in Nederland. Onlangs zijn er tussen Aarlanderveen en Zwammerdam twee ottertunnels gerealiseerd. Kortom, we moeten zuinig zijn met 'onze' otters in Nederland!

We vinden het altijd verdrietig als een diertje zijn moeder kwijt is geraakt. We doen er alles aan om dit dier groot, gezond en sterk te krijgen!