50 jaar vrijwilliger bij de Dierenbescherming

Sjaak van Ruiten begint op 19-jarige leeftijd als vrijwilliger bij wat toen nog afdelingen van de Dierenbescherming waren. Inmiddels is de nu 69-jarige nog steeds het liefst zeven dagen in de week actief op de Dierenambulance van Noord-Holland Zuid. Maandag 10 augustus verraste de Dierenbescherming hem met een feestje vanwege zijn 50-jarige jubileum.
50 jaar vrijwilliger bij de Dierenbescherming
Natuurlijk was ervoor gezorgd dat Sjaak die middag thuis was. Toen hij opendeed en op verzoek naar buiten kwam, stond hij enigszins verbluft te kijken naar de groep mensen die zich in de straat had verzameld: familie, collega's en vrienden. De verrassing was toen al geslaagd.

Bekend gezicht in de regio

In de omgeving van Lisse, Hillegom en ver daarbuiten kent bijna iedereen die weleens iets met een gewond of gevonden dier te maken heeft gehad, Sjaak van Ruiten van de dierenambulance Noord-Holland Zuid. Toen hij verhuisde van zijn flat naar een huis met een tuin kon de hobby, wat het voor Sjaak is, helemaal floreren. Er werden volières gebouwd en overal in huis was op bepaalde tijden wel een dier dat wat extra zorg nodig had te vinden. Het hele gezin was op die manier betrokken bij de hobby van papa Sjaak, die zelfs op zijn trouwdag nog een zwaan redde, met een vies trouwpak als gevolg. Dochter Jessica: "Ik ben enorm trots op alles wat hij weet, kan, doet en hoezeer zijn hart ligt bij alle dieren die hulp nodig hebben of net een beetje extra aandacht."

Sjaak krijgt een toespraak van Regiomanager Eva de Ridder.
De verzorging van konijnen, vogels, egels, katten en vleermuizen: alles is wel voorbijgekomen. De dieren gaan nu direct door naar een passende opvang sinds Sjaak voor de Dierenbescherming op de dierenambulance rijdt. Daarnaast vindt Sjaak ook de tijd om af en toe kinderen met een verstandelijke beperking uit de buurt te bezoeken en te laten zien wat er zo allemaal op en in de dierenambulance zit. "Het is in deze tijden uitzonderlijk dat we al 50 jaar op iemand als Sjaak kunnen rekenen voor de hulp aan dieren", aldus ambulance-coördinator Henri Bramer.

Zelf in de spotlight is even wennen

Altijd klaarstaan voor iedereen met een dierenhulpvraag en nu ineens zelf in de spotlights. Eerder was Sjaak al eens geridderd in de orde van Oranje Nassau door de burgemeester voor zijn vrijwilligerswerk. Toch was het gisteren ook even wennen voor Sjaak toen collega’s hem bij zijn huis verrasten met een bezoek. Compleet met collega-ambulances, leidinggevenden, vrienden en familie stonden ze ineens op de stoep.

In het midden zien we Sjaak er verbluft bijstaan. (foto: Ruth Eppink / Lissernieuws)
Speciaal voor deze gelegenheid had de Dierenbescherming een beeldje laten maken als bedankje voor de vele trouwe jaren als vrijwilliger. Het is de eerste keer dat dit speciale beeldje, afkomstig van Artihove, aan een vrijwilliger met zo’n trouwe staat van dienst wordt uitgereikt. De altijd spraakzame Sjaak was hier toch ook even stil van. De mooi ingelijste oorkonde, ondertekend door de bestuurder, werd uitgereikt door regiomanager Eva de Ridder. Sjaak liet het allemaal maar gebeuren, een beetje overdonderd door alle aandacht. De Dierenbescherming bedankt Sjaak nogmaals voor zijn tomeloze inzet en wenst Sjaak nog vele mooie jaren op de dierenambulance!
Dochter Jessica: "Ik ben enorm trots op alles wat hij weet, kan, doet en hoezeer zijn hart ligt bij alle dieren die hulp nodig hebben of net een beetje extra aandacht."