Dierenambulance in Haarlem druk met jonge vogels

Ieder voorjaar wordt de meldkamer van onze dierenambulance overspoeld door telefoontjes over gevonden jonge vogeltjes. In de meeste gevallen hoeft de dierenambulance daar niet voor te komen. Het is volstrekt normaal dat jonge vogels op de grond terecht komen. Als ze groot genoeg zijn, moeten ze leren leven in de natuur. Dat lukt niet vanuit het nest. De oudervogels begeleiden hun kroost vanaf de grond waar ze leren lopen, springen, vliegen en eten zoeken.


Dierenambulance in Haarlem druk met jonge vogels
In onze regio (gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegom, Lisse en Zandvoort) brengen we de vogels die opvang nodig hebben naar het vogelhospitaal in Haarlem. Wil je meer informatie over dit onderwerp?
Klik hier

Er zijn natuurlijk ook gevallen waarbij vogeltjes te jong uit het nest vallen en niet meer worden verzorgd door hun ouders of waarbij vogeltjes gewond raken of wees worden. Dan is het een ander verhaal en hebben ze hulp nodig. Ieder jaar weer zorgt het voorjaar voor veel verwarring: als je een jong vogeltje hebt gevonden, wanneer bel je dan wel de dierenambulance of vogelopvang

Ingrijpen zonder vogelopvang of dierenambulance

In sommige gevallen hoef je de vogelopvang of dierenambulance niet te bellen, maar kun je wel snel ingrijpen:

  • Is het vogeltje duidelijk nog een nestvogel? (kaal, gesloten ogen etc.) En zie je het nest zitten? Plaats hem dan gauw terug.
  • Ligt er een kat of ander roofdier op de loer? Is het jouw kat? Laat hem dan een paar dagen binnen. Is het andermans kat, jaag hem weg of zet het vogeltje op een veilige plek: onder een struik, op een schutting, in een hanging basket. Verplaats de vogel wel in de buurt, zodat de ouders hem nog kunnen vinden.
  • Zit het vogeltje pal naast een drukke verkeersweg of midden op het fietspad? Verplaats het vogeltje wat verder de berm in.Neem vogels niet zomaar mee naar huis

Let op: neem vogels niet zomaar mee naar huis. Wettelijk mag je geen wilde vogels mee naar huis nemen. Als je de dierenambulance hebt gebeld en deze het vogeltje bij jou thuis komt ophalen omdat dit handiger is, dan kun je het vogeltje natuurlijk wel even meenemen (in een doosje bijvoorbeeld). Het zelf verzorgen van een wilde vogel mag in elk geval niet.