Kaaiman in de sloot

Dit komen we niet vaak tegen: een kaaiman in de sloot langs de snelweg. Maar donderdag 1 augustus was het raak; een jonge kaaiman van ongeveer een halve meter lang kwam in een sloot terecht na een auto-ongeluk op de snelweg A7 bij Scheemda.
Kaaiman in de sloot

De auto vervoerde twee kaaimannen in kokers: een grotere kaaiman van ongeveer 1,60 meter en een kleinere van ongeveer 50 centimeter. Ze waren onderweg van Limburg naar Winschoten. Vermoedelijk kwam de auto door aquaplaning in de sloot terecht. De wagen raakte zwaar beschadigd waardoor het de kleine kaaiman lukte om uit de auto te kruipen en in de sloot te gaan zitten. Gelukkig raakte er verder niemand gewond.

Dierenambulance Oost-Groningen helpt mee

Rijkswaterstaat zette een deel van de rijbaan af en de politie belde Dierenambulance Oost-Groningen om te komen helpen de 'krokodil' te vangen. "Ik dacht eerst dat ze een grapje maakten", zegt ambulancevrijwilliger Chantal Doornbosch. Kaaimannen komen van nature alleen in Midden- en Zuid-Amerika voor. Om de kaaiman te kunnen grijpen, werd een hondenvangstok gebruikt uit de dierenambulance. De bestuurder van de auto haalde het dier daarmee zelf uit de sloot.

De kaaiman leek ongedeerd en is samen met zijn soortgenoot door de dierenambulance naar de plek van bestemming gebracht: een particuliere verzamelaar in Winschoten.

Legaal huisdier

De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) werd geraadpleegd. Kaaimannen behoren tot de dieren die je legaal in Nederland mag houden. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden, zo mogen de dieren niet uit het wild afkomstig zijn en moeten ze in gevangenschap zijn gefokt. Ook moeten ze goed verzorgd worden in een ruim verblijf met zowel water als droge plekken, genoeg voedsel en de juiste temperatuur. Kaaimannen hebben zodoende intensieve en specifieke zorg nodig. De politie constateerde dat dit bij de verzamelaar in Winschoten in orde was.

Kaaiman ontsnapt bij ongeluk op A7In samenwerking met Dierenambulance Oost-Groningen, werd de kaaiman -die gelukkig ongedeerd was- gevangen.