Laat jonge dieren met rust

Het is weer lente en dat betekent dat er veel jonge dieren geboren worden. In de natuur kun je de komende maanden bijvoorbeeld jonge haasjes of reeën tegenkomen. Vaak denken mensen dat zo’n babydier in de steek is gelaten door zijn moeder, maar niets is minder waar. Ze worden dan met de beste bedoelingen naar onze opvangcentra gebracht, maar dat brengt deze kleintjes júist in gevaar. Hun moeders zijn namelijk meestal gewoon in de buurt, en komen na zonsondergang terug om hun jongen te zogen.
Laat jonge dieren met rust


Hazen

Hazen leven graag in een open weiland met hier en daar wat beschutting. De jonge haasjes worden geboren in een leger, dat is een ondiepe kuil. Na een paar dagen gaan de jonge haasjes elk een kant op. Ze zitten laag tegen de grond aangedrukt en vallen nauwelijks op.
Hazen graven geen holen onder de grond zoals konijnen dat doen. Als mensen tijdens een wandeling zo'n klein haasje open en bloot aantreffen in het veld, denken ze al snel dat dit een zielig haasje is dat door de moeder is achtergelaten. Toch is dit niet het geval. Moeder haas is vrijwel altijd in de buurt en zorgt goed voor de kleintjes. Vlak na zonsondergang verzamelt de hele familie zich bij het leger waar de jongen geboren zijn. Dan worden ze gezoogd en gaan daarna weer ieder een kant op.

Reeën

Ook reeën houden van een open ruimte. De reekalfjes kunnen soms voor langere tijd onbeschermd in het vrije veld liggen. Ook hier is dan vaak niets aan de hand en is de moeder niet ver uit de buurt. Mensen die langskomen tijdens het wandelen zien dan een zielig en verlaten reetje en nemen het mee naar huis, of aaien het terwijl ze wachten op hulp. Maar nadat een ree door mensenhanden is aangeraakt, zal de moeder het reetje niet meer willen omdat het naar mens ruikt. Deze diertjes worden dan verstoten door hun moeder.


Dus kom je een babyhaasje of reekalfje tegen dat alleen in een veld zit? Laat het dan met rust en raak het niet aan. Is het dier gewond of zit het op een gevaarlijke plek zoals een drukke weg of een sportterrein?
Bel dan een dierenambulance via 144 zodat de medewerkers kunnen helpen om in te schatten of actie gewenst is.