Aalscholver gewond door vissersafval

Onze Dierenambulance Zuid-Holland Zuid trof in Middelharnis een aalscholver aan die verstrikt zat in rondslingerend vissersgerei. De vogel liep daardoor akelige verwondingen op.
Aalscholver gewond door vissersafval

Akelige verwondingen

Er zat een dreg (een soort forse vishaak) in z'n keel die ook vastzat aan zijn vleugel, waardoor zijn nek gedraaid zat en hij zijn kop niet meer kon bewegen. De haak stak volledig door de keelhuid van de aalscholver heen en veroorzaakte een flink gat.

Een aalscholver zat ellendig verstrikt in rondslingerend vissersmateriaal.

Haak verwijderd

Ons dierenambulancepersoneel heeft met hulp van de melder, de haak losgemaakt zodat de aalscholver zijn nek en kop weer 'normaal' kon bewegen. Daarna reed de dierenambulance door naar de dierenarts, waar de aalscholver direct werd bevrijd van de vishaak. De dierenarts constateerde dat de haak een aantal dagen vast had gezeten.

De vishaak stak dwars door de keelhuid van de aalscholver heen.

Weer vrij

We hebben de aalscholver weer vrijgelaten op de plek waar hij werd gevonden (Havenhoofd). Het eerste wat hij deed was drinken. Daarna zwom hij kalm weg. We zijn blij dat de aalscholver niet meer hoeft te lijden door de rondslingerende dreg.

Afval opruimen

De Dierenbescherming krijgt geregeld meldingen van vogels en andere dieren die verstrikt raken in visnetten en ander rondslingerend afval. We roepen iedereen op afval netjes op te ruimen, om dit overbodige dierenleed te voorkomen.