Buldog Vida overleefde jarenlange verwaarlozing

Op 6 december werd een Old English Buldogteefje door Dierenambulance Zuid-Holland Zuid opgehaald in Rotterdam. Ze liep op een schoolplein en was er slecht aan toe. Diezelfde avond nog werd ze voor controle naar een spoedkliniek gebracht. De arts had het vermoeden dat ze als fokteef in een kleine ruimte had geleefd, en dat daardoor vergroeiingen aan haar rug en poten zijn ontstaan. Ze kreeg de symbolische naam 'Vida', dat leven betekent.

Buldog Vida overleefde jarenlange verwaarlozing

Een hele waslijst aan aandoeningen

Eén blik op Vida en je zag hoe slecht ze eraan toe was. Ze zag er verslagen uit, met hangende kop en droeve ogen - was graatmager, vies en kon amper op haar poten staan. De conclusie van de dierenarts luidde dan ook als volgt: Vida was ernstig verwaarloosd. Er volgde een waslijst aan aandoeningen: zo had ze wondjes over haar hele lichaam, waren haar nagels veel te lang en was haar vacht droog, dun en gelig uitgeslagen, waarschijnlijk doordat ze langere tijd in haar eigen viezigheid heeft moeten liggen. Een verschrikkelijke gedachte.

Vida had zelden een stukje gelopen, laat staan eens een lekkere lange wandeling gemaakt: er was bijna geen sprake van spiergroei. Ze had ligplekken, een slecht en vies gebit, ernstige spondylose in haar rug waarvoor ze levenslang pijnstillers zal moeten slikken, een afwijkend hart en gewrichtsproblemen in schouders en poten. Haar tepels waren enorm en ze had mammatumoren, aanwijzingen dat ze als fokteef was gebruikt om uiteindelijk als bejaarde hond waar van alles mis mee is te worden afgedankt en gedumpt. Vida's lichaam vertelde het schrijnende verhaal van een diep ongelukkig leven.

Vidas lichaam vertelde het schrijnende verhaal van een diep ongelukkig leven.

Vechten voor een tweede kans

Dierenopvangcentrum Vlaardingen doet er alles aan om de buldog met het roerige verleden er weer bovenop te krijgen. Als iemand een tweede kans verdient op geluk is het Vida! Ondanks alles dat ze heeft meegemaakt is ze ontzettend lief. Ze geniet van de aandacht en lijkt te voelen dat ze in goede handen is. Wonderbaarlijk genoeg komt er niets geks uit het bloedonderzoek. Omdat ze ondervoed is krijgt ze in de kliniek wel een infuus. Binnenkort zal ze worden gesteriliseerd en worden de tumoren verwijderd. Haar schouders en poten worden onderzocht en er zal nog een hartecho volgen. Vida's leeftijd wordt geschat op 8 jaar.

Crowdfunding

We zetten alles op alles om Vida op te lappen voor zover dat mogelijk is. De kosten voor haar medische behandelingen zijn echter torenhoog. Wil jij ons en vooral Vida helpen met een (kleine) bijdrage?