Vertalingen worden getoondVertalingen worden niet getoond
Control Panel uitschakelen
Gedumpte kwartels in doos gevonden
Via onze meldkamer kwam er een melding binnen over een doos die aan de kant van de weg was gevonden in de Goudsbloemstraat te Vlaardingen. De melder vermoedde dat er vogeltjes in de doos zaten. Onze vrijwilligers zijn er direct op afgegaan om poolshoogte te nemen.
Gedumpte kwartels
Ter plaatse ontdekten onze mederwerkers een plastic doos. Toen zij de doos openden zagen ze tot hun stomme verbazing dat er negen jonge kwartels en een eitje inzaten. Helaas was één van de kwartels inmiddels overleden. De overige vogeltjes zijn zo snel mogelijk naar Vogelopvang Karel Schot in Rotterdam gebracht.
Onze medewerker neemt nog even afscheid van één van de kuikens.
De kwartels groeien als kool
De vrijwilligers van de opvang Karel Schot hebben zich over de kwartels ontfermd. Het eitje is helaas niet uitgekomen, maar met de acht overgebleven kwartels gaat het uitstekend. Ze verblijven in een warmtekooi en eten inmiddels zelfstandig. ‘De kwartels groeien als kool’, aldus een vrijwilliger van de opvang Karel Schot.
Een nieuw thuis
Hoewel de kwartels op dit moment in een wildopvang verblijven, kunnen deze dieren zichzelf niet redden in het wild. Kwartels zijn kleine siervogels die geschikt zijn om in een grote volière of een kwartelhok te houden. Zodra de kwartels voldoende aangesterkt zijn, wordt er dan ook naar een nieuw thuis voor de vogels gezocht.
Vogelhandel
Hoewel het niet vaak voorkomt dat siervogels op deze manier gedumpt worden, zijn er wel veel misstanden in de handel met deze dieren. De Dierenbescherming grijpt ieder jaar zo'n 500 keer in bij noodgevallen met 'hobby'-vogels. Recent ontdekten inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) nog drieduizend tot vijfendertighonderd vogels bij een Brabantse verkoper van Chinese Dwergkwartels in smerige en veel te kleine hokken. Volgens de flora- en faunawet mogen alle vogels die in Nederland voorkomen, alleen gehouden worden als de dieren in gevangenschap zijn geboren. Maar in de praktijk wordt de afkomst van vogels vrijwel niet gecontroleerd. Femmie Smit, Programmamanager In Het Wild Levende Dieren bij de Dierenbescherming, ziet het liefst dat het houden van alle inheemse vogels in ons land verboden wordt. Dat voorkomt veel dierenleed en maakt het controleren een stuk gemakkelijker.