Geredde schildpad legt eieren

Schildpad trekt bekijks
Patrick had de vorige dag nog op de dierenambulance gewerkt, maar nu was hij werkzaam als vrachtwagenchauffeur bij Stadsbeheer Rotterdam. Een groepje mensen stond aan de oever van het water bij de kruising Oude Watering/Warmelostraat (Beverwaard) en trok zijn aandacht. Ze omringden een schildpad die her en der wat zat te graven. Met dit warme weer komen we vaker schildpadden tegen op het land. Ze liggen daar te zonnen of lopen langs het water. Bij lagere temperaturen blijven ze doorgaans in het water. Dit is ook de reden dat dierenambulances in heel Nederland in de zomermaanden zoveel meer schildpadden ophalen, omdat ze dus vaker gespot worden en makkelijker te vangen zijn. Patrick besloot de schildpad in een doosje te vervoeren naar onze meldkamer.

Verrassing!
Aangekomen bij de meldkamer, troffen we een onverwachte verrassing aan. De schildpad had onderweg twee eieren gelegd.

Schildpadden die we in onze wateren aantreffen zijn gedumpt door vorige eigenaren. De schildpad hoort namelijk in ons Hollandse klimaat niet in het wild thuis. Een schildpad leeft normaliter in een tropisch klimaat en overleeft het wel in onze poelen en vijvers, maar raakt in veel gevallen onvruchtbaar en/of krijgt andere gezondheidsklachten. Dat deze schildpad eieren legde was voor ons daarom een verrassing.

En nu?
We hebben de schildpad én haar twee eieren naar Schildpaddencentrum Alphen aan den Rijn gebracht. We weten niet zeker of de eieren bevrucht zijn. Het Schildpaddencentrum ontfermt zich verder over de eieren en natuurlijk over de schildpad die er in eerste instantie gezond uitziet.
In de meldkamer overhandigt Patrick de schildpad zodat zij veilig met een dierenambulance naar de schildpaddenopvang kan worden gebracht.
Gedumpte schildpadden
Dat er tientallen gedumpte schildpadden in onze wateren leven is een slechte zaak, omdat dit het welzijn van het dier niet ten goede komt. We willen daarom van dit bericht gebruik maken om aandacht te vragen voor de schildpad als huisdier. Denk je eraan om een schildpad in huis te nemen? Verdiep je goed in dit dier en wees je ervan bewust dat schildpadden tachtig jaar kunnen worden. Schildpadden hebben daarnaast specifieke en intensieve zorg nodig. Wij blijven waarschuwen: neem niet zomaar een schildpad in huis.
Let op: dierenambulances en schildpadden
Onze dierenambulance heeft het geluk dat één van de twee schildpaddenopvangcentra zich in Alphen aan den Rijn bevindt en dat we schildpadden daarom kunnen ophalen en wegbrengen. Schildpadden mogen namelijk niet zomaar in een normaal opvangcentrum worden opgenomen. Helaas zijn er in Nederland veel dierenambulances die geen schildpadden kunnen ophalen, omdat ze die niet kwijt kunnen. Naast Alphen aan den Rijn is er een opvang in Harkema (Friesland) wat voor veel ambulances niet naast de deur is. Vind je een schildpad en woon je niet in de buurt van Alphen aan den Rijn of Friesland? Bel eens met de dierenambulance in jouw buurt om te overleggen wat de opties zijn en of er andere oplossingen mogelijk zijn.