Hangbuikzwijntjes aan de wandel

Afgelopen woensdag belde een bewoner uit Rockanje de meldkamer van onze Dierenambulance Zuid-Holland Zuid. Deze particulier heeft een weide met schapen en daar ontdekte hij twee onbekende gasten. Tussen de schapen stonden plotseling twee hangbuikzwijntjes. Onze vrijwillige medewerkers Patrick en Vincent gingen op de melding af.

Hangbuikzwijntjes aan de wandel

Niet te tillen

“De eigenaar van de schapen zei dat de zwijntjes niet zomaar zijn weide in konden lopen, dus moesten ze volgens hem over het hek zijn gezet,” vertelt dierenambulancemedewerker Vincent. “Dit leek ons onwaarschijnlijk. Het was een doodlopende weg, dus niet de eerste keuze om je dieren in een wei te dumpen. Bovendien zijn die hangbuikzwijntjes niet te tillen!”

De hangbuikzwijntjes in de dierenambulance.
De hangbuikzwijntjes werden door Patrick en Vincent met een loopplank rustig de dierenambulance in geleid. De dierenambulance bracht ze naar Dierenopvangcentrum Spijkenisse waar ze bij het hondenspeelveld konden worden opgevangen in een schuurtje met vers stro.

De hangbuikzwijntjes kwamen comfortabel de nacht door in een lekker strobed.

Niet gedumpt, maar ontsnapt

De volgende dag bleek dat de twee hangbuikzwijntjes aan de wandel waren gegaan. Het stel woonde een stukje verderop bij de buren. Die waren opeens hun hangbuikzwijntjes kwijt en belden de dierenambulance. Waarschijnlijk is het ondernemende duo via een slootje in het weiland van de schapenboer terecht gekomen. Zo kwam er gelukkig een mooi eind aan dit ‘dump’- verhaal.