Jonge poes beleeft traumatische bevalling

Dierenambulance Zuid-Holland Zuid kreeg een melding van een jonge poes die in een tuin aan het bevallen was. Helaas liep de bevalling niet voorspoedig en besloten onze ambulancevrijwilligers Coby en Caroline, na overleg met de meldkamer, de poes over te brengen naar dierenkliniek Omoord. Bij aankomst bleek dat het eerste kitten haar opwachting al maakte aangezien het kopje al geboren was. Samen met de dierenarts is geprobeerd om de kittens via de natuurlijke weg te laten komen maar de risico’s waren te groot. Om de overige kittens en de moeder te redden besloot de dierenarts een spoed keizersnede uit te voeren.
Jonge poes beleeft traumatische bevalling

Gastgezin

Coby en Caroline hebben geassisteerd bij de keizersnede. Uiteindelijk zijn er 5 kittens geboren maar helaas bleken er 2 kittens niet levensvatbaar. Met de hulp en inzet van de vrijwilligers hebben de moederpoes en de 3 overgebleven kittens het wel gered na een moeilijke start. De moederpoes was erg in de war en had net als de kittens last van de narcose. Ook bleek ze geen moedermelk aan te maken zodat haar kittens met de fles moeten worden grootgebracht. De dierenarts heeft zich het weekend na de bevalling over het gezin ontfermd. Zowel de moederpoes als de kittens zijn na het weekend ondergebracht bij één van onze Dierenbeschermingsgastgezinnen en daarmee is de rust nu gelukkig wedergekeerd. Het was het tweede nestje in korte tijd van deze jonge poes. Om te voorkomen dat er nog meer nestjes komen is de moederpoes direct na de traumatisch bevalling gesteriliseerd.

Onze ambulancevrijwilliger Coby assisteerde (samen met Caroline) bij de keizersnede.

Chippen

Helaas kon de eigenaar niet op de hoogte worden gesteld omdat de poes niet gechipt was. Bij het laten chippen van een kat wordt er door een dierenarts een chip onder de huid van het dier ingebracht. De chipnummers worden gekoppeld aan de eigenaar en verwerkt in een database zodat gevonden huisdieren gemakkelijk bij de eigenaren teruggebracht kunnen worden. Onze dierenambulance kan dan de gegevens opvragen om de poes weer met de eigenaar te herenigen.Dankzij Caroline en Coby van de Dierenambulance en het adequaat handelen van het team van Dierenkliniek Omoord hebben deze dieren het gered.