Rikkie werd in een zwaar vervuilde kooi gedumpt op straat

Rikkie kwam bij Dierenambulance Zuid Holland Zuid terecht, nadat hij 's nachts op straat in een zwaar vervuilde kooi was gevonden. Hij was er slecht aan toe, had een veel te lange snavel en een flinke wond onder zijn oksel die hij onmogelijk aan zichzelf kon hebben toegebracht. Rikkie was verlegen en stil en hield duidelijk niet van alle drukte, daarom nam medewerker Iris van Zeijl hem mee naar huis.

Rikkie werd in een zwaar vervuilde kooi gedumpt op straat

Rikkie was er slecht aan toe

''Van een dergelijke situatie schrikken wij enorm.'', aldus Iris. ''Normaal gesproken is een ara een imposante verschijning met een prachtig blauw-geel verenkleed. Bij Rikkie was daar weinig van over. Hij was kaal, maakte een algeheel zieke indruk en op zijn romp was geen veertje meer te bekennen.'' Omdat niet iedere dierenarts verstand heeft van vogels, werd een zoektocht gestart naar de beste vogelarts om Rikkie te helpen.

Bijna helemaal kaal en met een flinke open wond onder zijn oksel werd Rikkie gedumpt.
De bodem van de open kooi was vervuild met een dikke laag uitwerpselen. nam medewerker Iris van Zeijl hem mee naar huis.

Heel voorzichtig deed vrijwilliger John Rikkie in een vervoersmand, om hem naar vogelspecialist Rob van Zon te brengen. Met dezelfde benadering namen dierenarts en dierenartsassistent het van hem over. Wat een opluchting toen bleek dat hart en longen goed zijn! Helaas kon niet hetzelfde worden gezegd over Rikkies dieet. De vogelspecialist vermoedde een langdurig vitaminetekort. De krop (een soort uitstulping onderaan de slokdarm van vogels, waar een hap eten eerst naartoe wordt gestuurd door de spieren in de slokdarmwand) was helemaal leeg. Rikkies nagels werden geknipt en zijn snavel geslepen. Met antibiotica, pijnstilling en een voedingssupplement ter bevordering van de verengroei op zak mocht hij weer mee terug.

Omdat niet iedere dierenarts verstand heeft van vogels, werd een zoektocht gestart naar de beste vogelarts om Rikkie te helpen.

Van ellende plukte Rikkie zelf de veren uit zijn romp

Rikkies romp was helemaal kaal doordat hij zelf zijn veren uitplukte, een fenomeen dat meestal te wijten valt aan stress, eenzaamheid of verveling. Wat een nare tijd moet hij hebben gehad... Zijn vleugels en staart waren gehavend en onder zijn oksel had hij een flinke wond die vermoedelijk door touw was ontstaan. Het was zo'n mooie snee, dat hij hem zichzelf in ieder geval niet kon hebben toegebracht. Voor de wond kreeg Rikkie pijnstilling en antibiotica. Met goede voeding, omega3-olie, leuke speeltjes om mee te spelen en voldoende aandacht en rust hopen zijn verzorgers dat het veren plukken vanzelf overgaat.

Rikkies romp was helemaal kaal omdat hij zelf zijn veren uitplukte, een fenomeen dat meestal te wijten valt aan stress, eenzaamheid of verveling.

Rikkie moest goed leren eten

Het belangrijkste was nu dat Rikkie ging eten. Dat klinkt gemakkelijker dan het was, want zijn eetlust was door de lange snavel, zwakte en eenzijdige voeding (de dierenarts wist niet wát Rikkie al die tijd gegeten had, maar kon in zijn bek wel zien dat hij geen uitgebalanceerd dieet had gehad) ver te zoeken. Zelfs met een bijgeknipte en gevijlde snavel had hij weinig trek. Zijn verzorgers haalden alles uit de kast en gingen voor hem winkelen. Met een wagen vol verschillende soorten papegaaienvoer, krachtvoer, krachtbrokken, extra luxe gemengd zaad, een magnetron opwarmmaaltijd voor papegaaien, notenmelange, trosgierst, groente, fruit en zelfs brood kwamen ze thuis. Maar Rikkie moest er niets van weten. Na velerlei producten te hebben geprobeerd leek het alsof Rikkie aardbeien wel zag zitten. Maar zodra hij eraan had gelikt bleken de rode vruchtjes toch niet helemaal zijn ding. Uiteindelijk lukte het om hem doppinda's te voeren, die hij smakelijk opat. Hoewel doppinda's niet gezond zijn voor ara's, was de blijdschap dat er vooruitgang werd geboekt groot. Wat een genot om Rikkie te zien eten! Hij mocht (tijdelijk) zoveel doppinda's eten als hij wilde, zolang zijn eetlust maar werd opgewekt. Na drie dagen ging Rikkie over op wal- en pecannoten. Daarna at hij zonnebloempitten, maar pas nadat een verzorger ze voor zijn neus in zijn mond had gestopt en er overdreven enthousiast op reageerde. ''Als het echt zo lekker is moet ik het maar proberen'', leek de kieskeurige ara te denken.

Na drie dagen ging Rikkie over op wal- en pecannoten. Wat een opluchting!

Meer filmpjes van Rikkie

Rikkie bleek een hit op TikTok. Dierenambulance Zuid Holland Zuid heeft een TikTok-account waarop verschillende dieren voorbij komen. Op dat account vind je 10 filmpjes -and counting- die Rikkies transformatie van verdrietige, zieke papegaai naar een straks hopelijk helemaal opgeknapte, gezonde/ gelukkige vogel laten zien.