Vissen op het droge

Woensdagavond 25 juni kregen we een melding van vissen in nood. Ineke en Ria van Dierenambulance Zuid-Holland Zuid Goeree gingen op de melding af. In het gebied Westduinen op Goeree Overflakkee bleek een stilstaand watertje, waar het vee normaal uit drinkt, op te drogen. Naast en in het water lagen tientallen vissen op het droge.
Vissen op het droge

Hulp van de brandweer

De brandweer werd gebeld en zij kwamen direct assisteren met een waterwagen. Eerst spoten ze 24 kub water in de plas en daarna kwam daar nog eens 9 kub bij. Omdat het een ondiep watertje betreft dat niet tot het grondwaterniveau reikt, zakt het water erdoorheen tot het grondwater. Dit is dus slechts een tijdelijke oplossing voor de karpers en andere vissen, er moet meer gebeuren. Er is daarom contact opgenomen met het Zuid-Hollands Landschap.

Vissen gedumpt of expres losgelaten

Volgens het Zuid-Hollands Landschap zijn er in 2014 al eerder vissen weggehaald uit dit watertje. Zij hebben destijds met een aantal bedrijven de vissen uit de drinkwaterplas gered en weer elders uitgezet. Omdat nu niemand zo snel alle vissen kan vangen wordt het watertje eerst dieper gemaakt tot grondwaterniveau. Zodra er mensen beschikbaar zijn, worden de vissen gevangen.


Dringend verzoek aan publiek

Zet geen vissen uit in watertjes! Grote vissen woelen in de bodem. Dit maakt het water troebel, het water wordt groen en daardoor komen de vissen in ademnood. Zeker met deze hoge zomerse temperaturen is het levensgevaarlijk voor vissen.