Wandelaars zien vrouw konijnenfamilie dumpen


Vangen
De melder regelde zo snel mogelijk een mand om de babykonijntjes veilig te stellen. Het vangen van de volwassen konijnen bleek een lastigere taak. Met de hulp van ambulancemedewerkers Peter en Karina konden de babykonijntjes herenigd worden met hun ouders. We zijn blij dat alle konijnen zijn gevangen, want maar 25% van de gedumpte konijnen overleeft het buiten (bron: Konijnenbelangen). Konijnen zijn het klimaat buiten niet gewend of hebben bijvoorbeeld nooit eerder gras gegeten, waardoor er gasvorming ontstaat wat dodelijk kan zijn. Veel huiskonijnen weten ook niet hoe ze met roofdieren (zoals vossen, roofvogels en honden) moeten omgaan.
Het Knaagspoor
Het konijnengezin is naar konijnen- en knaagdierenopvang Knaagspoor gebracht, waar ze goed en intensief worden verzorgd. Onze opvangcollega's constateerden direct dat de baby's nog maar een paar dagen oud waren. Dat maakt ze uitermate kwetsbaar. Een pasgeboren nest kun je beter niet verplaatsen, want door alle onrust kunnen ouderkonijnen dan 'vreemd' omgaan met hun kleintjes, waardoor de overlevingskans vermindert. Het was dus nog even spannend of moeder konijn het zogen na alle heisa weer op zou pakken, maar het lijkt erop dat de baby's weer goed drinken.


Alternatieven
Onze dierenambulance haalt vaker gedumpte of kwijtgeraakte konijnen op. Bij het Knaagspoor kwamen vanaf januari 2019 maar liefst 236 konijnen binnen die zwervend werden aantroffen. Het is jammer dat al die bijbehorende eigenaren op deze manier omgaan met hun huisdieren. Enerzijds lijken veel mensen die hun konijnen kwijtraken niet te weten hoe je ze weer terug kunt vinden (bijvoorbeeld via Mijn Dier is Zoek). Anderzijds blijven mensen konijnen dumpen. Het dumpen van dieren is behalve droevig, ook volkomen onnodig én strafbaar.
Twijfel jij aan de gezondheid van een huisdier in jouw omgeving of ontdek je iemand die zijn of haar huisdieren lijkt te verwaarlozen of die door (financiële) problemen geen raad weet met zijn of haar dieren? Meld dit direct via het landelijk meldpunt voor dieren in nood: 144. Zo kan er op tijd een goede oplossing komen en hoeft het niet zover te komen.