Zeldzame gasten spoelen aan door storm

Het onstuimige herfstweer van afgelopen weekend zorgde voor twee zeldzame ontmoetingen in en om Rotterdam. Een uitgetelde papegaaiduiker lag op de steiger voor Vopak (bedrijf) en aan zee bij de Maasvlakte stuitten kitesurfers op een jan-van-gent die futloos in het water dobberde.
Zeldzame gasten spoelen aan door storm

Papegaaiduiker spoelt aan

Zowel de papegaaiduiker als de jan-van-gent leeft doorgaans niet in Nederland. Papegaaiduikers leven in kolonies op hellingen en rotsen die we in Nederland niet hebben. Ze springen er vanaf om vis te vangen en bevinden zich dan ook veelal op zee. Deze papegaaiduiker was volledig uitgeput en spoelde ver van huis aan. We vermoeden dat hij door de harde windstoten de zee niet aankon.

Dierenambulancevrijwilligers Caroline en Natascha hebben deze papegaaiduiker opgehaald.
De papegaaiduiker lag uitgeteld op een steiger in Rotterdam
We hebben de papegaaiduiker naar de vogelopvang gebracht, zodat hij daar kan bijkomen en aansterken.

Jan-van-gent verwikkeld in visgerei

De jan-van-gent is een grote zeevogel die we in ons land ook bijna nooit spotten. Er zat visgerei vast in zijn snavel waardoor hij zich moeilijk kon voortbewegen. Het arme dier zal veel pijn hebben gehad. Normaalgesproken kan een jan-van-gent de ruige zee uitstekend trotseren, maar de combinatie herfstwind en verwikkeld zitten in visgerei, heeft hem toch aan zee bij de Maasvlakte doen belanden. Kitesurfers merkten de jan-van-gent op in zee. Ze haalden de futloze vogel uit het water en probeerden de haak met draad te verwijderen, maar kregen dit niet voor elkaar. Met hulp van Dierenambulance Zuid-Holland Zuid is de jan-van-gent van het strand gehaald en meegenomen naar de gespecialiseerde opvang Vogelklas Karel Schot.

De jan-van-gent werd opgehaald door onze vrijwilligers Anouk en Leen.

Dierenambulance redt jan-van-gentAmbulancevrijwilliger Leen loopt met de kitesurfer mee en vangt de gewonde, aangespoelde jan-van-gent op.

Herstellen en aansterken

Ook de papegaaiduiker is door onze ambulance opgehaald en bij de vogelopvang gebracht. Beide vogels krijgen intensieve zorg en blijven bij de vogelopvang tot ze volledig hersteld, uitgerust en gezond zijn.