Zwaan klem in visgerei

En weer stuitten we op een dier dat slachtoffer werd van visgerei. We kregen afgelopen weekend een melding binnen van een zwanenpaar dat gestrand was op de Derde Maasvlakte. Een van de zwanen lag hulpeloos en uitgeput op het zand, omdat zijn snavel en poot onhandig verwikkeld zaten in visdraad en een vishaak.
Zwaan klem in visgerei
Een van de twee zwanen zat verstrikt in visdraad en kon niet op haar poten staan.

Trouwe zwaan

De andere zwaan was nergens in verstrikt geraakt, maar bleef trouw naast zijn partner staan. De melder hield het duo goed in de gaten totdat Dierenambulance Zuid-Holland Zuid ter plaatse was. Ambulancevrijwilligers Demi en Mina hebben het visdraad en de haak voorzichtig losgepeuterd en verwijderd.

Onze ambulancevrijwilliger haalt het visdraad zorgvuldig los.
Het was nog een hele klus om het visdraad te verwijderen.
Dit is de haak die aan het visdraad vastzat.

Vogelopvang

We hoopten dat de zwanen weer zorgeloos verder konden leven, maar helaas bleek dat niet het geval. Nadat we de zwaan hadden verlost van het visdraad, sleepte ze zich voort op haar vleugels. Ze leek niet goed op haar poten te kunnen staan. We namen de zwaan daarom mee naar Vogelklas Karel Schot, zodat ze de juiste medische zorg kon krijgen. Gelukkig deed een nachtje slapen wonderen en was de zwaan vandaag sterk genoeg om zich weer samen te voegen met haar maatje dat trouw op haar wachtte.

Rondslingerend afval

Dit is niet het eerste dier dat we hebben moeten bevrijden van visgerei of ander zwerfafval. Of de zwaan verstrikt is geraakt terwijl iemand zat te vissen of dat dit visgerei rondslingerde weten we niet, maar we komen hoe dan ook te vaak situaties tegen waarin dieren de dupe zijn van afval. We roepen daarom iedereen nogmaals op om je eigen 'rommel' op te ruimen. Daarmee voorkom je een hoop dierenleed.