Zwaan vast in rattenklem


Samenwerking met drie reddingsbrigades
Dierenambulance Zuid-Holland Zuid reed naar aanleiding van een melding naar de zwaan toe. Het lukte ons niet om de zwaan te vangen, omdat hij zich voortdurend verplaatste op het water. Onze meldkamer heeft daarom de reddingsbrigade gevraagd om te helpen. Uiteindelijk ontstond er een samenwerking met de brigades van Rotterdam, Rockanje en Hellevoetsluis. De lifeguards van deze drie verschillende brigades zijn zo'n 30 minuten bezig geweest om de zwaan te vangen. Hij bleef geschrokken rondvliegen met zijn kop vast in de klem. Uiteindelijk raakte de zwaan vermoeid en kon hij daardoor gevangen worden.
Herstel zwaan
Onze dierenambulance ondersteunde de diensten en bracht het dier met spoed naar Vogelklas Karel Schot waar de klem verwijderd werd en waar hij verblijft voor verder herstel. Als het weer goed met hem gaat, wordt hij weer vrijgelaten.


Gruwelijke methode
In Nederland worden muskusratten in groten getale gedood met behulp van rattenklemmen. De Dierenbescherming is daar niet blij mee. De rattenklem of onderwaterkooi doodt muskusratten op een gruwelijke manier (verdrinking) en lost het achterliggende overlastprobleem niet op. Bovendien zijn andere dieren, zoals deze zwaan, de dupe van deze vangmethode. In februari heeft de Dierenbescherming nog kritisch gereageerd op recente onderzoeken naar muskusrattenbestrijding waarin geconcludeerd werd dat de muskusrat zo goed als uitgeroeid zou moeten worden. Hier kun je daar meer over lezen.