Zwerm bijen op veiligere plek

Vaak komt het niet voor, maar onze dierenambulance werd ingeschakeld vanwege een zwerm bijen in de omgeving van de Grote Hagen in Rotterdam. In deze kinderrijke buurt zorgden de bijen voor overlast.
Zwerm bijen op veiligere plek

Het belang van bijen

Voor zowel de buurtbewoners als de bijen zorgde de locatie van de zwerm voor onrust. Nu heeft onze dierenambulance niet dagelijks met een zwerm bijen te maken. Daarnaast dragen we bijen hoog in het vaandel, omdat ze een belangrijke functie vervullen. Meer dan 75% van het groente en fruit in onze winkels hebben we te danken aan de bestuivingswerkzaamheden van de bij en andere insecten. Bijen zijn zodoende ontzettend belangrijk voor ons ecosysteem. We wilden deze bijen dus niet zomaar vangen en vervoeren.

In principe is een bijenzwerm ongevaarlijk. Toch ziet het er voor veel mensen bedreigend uit. Dat zorgt voor onrust, zowel voor de mensen als de bijen.

Hulp imker

Wij hebben daarom contact opgenomen met een bijenexpert. Samen wisten we de bijen op te vangen in een speciaal voor hen bestemde bijenkast. De bijen zijn daarna vervoerd naar het buitengebied waar ze veel beter tot hun recht komen. In dit gebied zitten nog zo'n 10 volken, wat aangeeft dat het een bijvriendelijke omgeving is. We zijn blij dat de bijen nu op een betere plek zitten en dat de onrust in de Grote Hagen is verdwenen .