Aan de haak geslagen

Het was vorig weekend, tijdens een avonddienst, dat we een melding kregen van iemand die zijn hond aan het uitlaten was bij het Zandgat aan de Houtweg in Emmen.

Aan de haak geslagen

Zijn hond had, in de braamstruiken, een eend gevonden die een drievoudige vishaak in de vleugel had zitten, waaraan ook nog eens een plastic zak zat. Zeer zeker niet aangenaam en onmogelijk om mee te zwemmen.

Wij hebben deze ongelukkige dame, die ongewild aan de haak was geslagen, meegenomen naar de dierenarts. Het was vooral een priegelwerk om de drie haken er zo uit te krijgen dat de vleugel waarin het zat niet nog meer beschadigde. Er zat ook nog een ijzeren sardine of zoiets aan vast. Maar vele handen maken licht werk en na een geduldige en voorzichtige samenwerking hadden we de haak eruit en 3 hechtingen erin.

Mevrouw Eend was weer zo goed als nieuw. Een rit naar de vogelopvang zou slechts stress toevoegen aan de enorme spanning die ze nu al had gehad, dus leek het de dierenarts beter om haar gewoon bij haar mannetje terug te zetten zodat ze daar weer bij kon komen. En meneer Eend stond zeer ongeduldig te wachten op zijn gade. Tezamen gingen de twee al kletsend richting het water; ze hadden elkaar heel wat te vertellen.
Beste vissers, vergeet je spullen niet mee naar huis te nemen! Het is mooi weer en dus zitten de hengelaars geduldig op de oevers en dat merken wij bij de Dierenambulance aan het aantal vogels dat gewond door haken of verdronken in visdraden wordt binnen gebracht.