Au au, dat doet zeer!

Gisteravond werden we gebeld over een kleine bonte specht. De arme vogel was door een kat gegrepen en min of meer gered door de melder.

Au au, dat doet zeer!

Toen we ter plekke kwamen vonden we de specht in een mooi klein doosje in een donkere kast. Dat is echt heel fijn, want zo kan het dier in ieder geval even bijkomen van alle schrik.

Hij had een wond boven op de kop en ook een vleugel was niet ongeschonden uit de strijd gekomen. We hebben de onfortuinlijke specht meegenomen en op het pand de wonden behandeld. Daarna mocht hij de nacht rustig bijkomen.

Vanochtend zat deze prachtige vogel al weer iets pittiger in zijn kleine bakje. We hebben goede hoop dat hij het wel gaat redden. Zo gauw het kan vertrekt hij naar de opvang in Ureterp waar ze over fantastische vogelskills beschikken.

De kleine bonte specht is de kleinste specht in Nederland, niet veel groter dan een huismus. Ze klimmen behendig tegen boomstammen op en neer om voedsel te zoeken. In de broedtijd (vanaf maart) maar ook in de nazomer laten ze een kenmerkend "kie-kie-ki-ki-ki-ki-ki" horen. Hun roffel houdt langer aan dan de grote bonte specht en klinkt meer als een naaimachine. In de rest van het jaar zijn ze zwijgzaam en lastig te vinden.

Zwart-witte vogel met horizontale strepen op de rug en het mannetje heeft een klein rood petje. Het vrouwtje heeft helemaal geen rood.

Mocht u een vogel uit de mond van een kat redden, bel ons dan zo snel mogelijk in verband met de bacteriën uit de bek van de kat. Vaak kan antibiotica het dier nog redden, maar daar is wel een beperkte tijd voor om toe te dienen. Pak de vogel voorzichtig op en zet hem op een rustige donkere plek in een klein doosje (precies de maat die net om de vogel heen past (als ze gaan fladderen en springen verwonden ze zichzelf nog meer).

Een specht is een prachtige vogel die je niet altijd ziet, maar voor ons zijn ALLE vogels belangrijk. U mag ons altijd bellen, of het nu een roofvogel, een mus of een specht is of welk ander gewond dier. Wij komen altijd voor gewonde dieren!