De boom in!

De mensen aan de Sperwerbrink in Emmen werden wakker met een vreemd spektakel in de straat: brandweer, dierenambulance en een hoge boom.

De boom in!

Er was even na 9 uur vanochtend een melding binnengekomen van een duif die ondersteboven in een boom hing. Dat doen duiven nooit - het zijn uiteindelijk geen pimpelmezen - dus gingen wij met gepaste spoed ter plaatse.

Ongeveer 10 meter hoog in verder al herfstachtige boom hing een ongelukkige houtduif op zijn kop. Niet bepaald een normale situatie, maar het hoe en waarom bleven nog even duister.

De brandweer - altijd een fantastische partner bij meldingen in de hoogte of op het water - was ook ter plekke en heeft van alles geprobeerd om de vogel uit de boom te krijgen: boom schudden en zelfs proberen de duif eruit te spuiten, helaas niets hielp. Met de hoogwerker was geen optie helaas. Dus zij gingen verder naar een volgende melding en wij bleven nog even ter plekke. Want zo'n dier kan je niet laten hangen.

Gelukkig had de buurman een geniaal idee en samen maakten we onze stokken stevig aan elkaar vast met tiewraps en tape en aan het eind werd een zaag bevestigd. Daarmee kon uiteindelijk de tak waaraan de duif hing worden afgezaagd en kwam de duif naar beneden.


Bij inspectie ontdekten we ook hoe het kwam dat Harry de Houtduif zo vast zat... Er zat visdraad om zijn pootjes en daarmee was hij verstrikt geraakt in de boom. Raar maar waar.

Onze duif heeft het allemaal redelijk doorstaan en was best levendig toen hij losgemaakt was en door ons in een mooi bakje was geplaatst, op weg naar de opvang voor verdere inspectie en eventuele behandeling. We hebben goede hoop op een mooie afloop.