Drukte van belang

Voor diegenen die ons de laatste tijd hebben gebeld met een melding zal het niet onopgemerkt zijn gebleven dat wij het beredruk hebben. Kleine, uit het nest gevallen of gegooide vogeltjes van allerlei pluimage, loslopende honden en vooral jonge katten.

Drukte van belang

En vergeet de steenmarters, de eekhoorns, de ooievaars en de egels niet. De kittens komen soms alleen, soms met broer of zus en soms zelfs per nestje - met of zonder moederpoes - aan. Of ze nu in het wild zijn geboren of dat ze zijn gedumpt, wij vangen ze op en brengen ze vervolgens naar de passende opvang. Dat kan het asiel zijn voor de wat grotere kittens of een gastgezin die de hele kleintjes voeren, verschonen en vertroetelen.

En nu of straks zijn deze schattige rakkertjes te adopteren door een liefhebbende kattenvader of -moeder.Het kan zijn dat door de vakanties er meer katten in het asiel terecht komen en ook dat hierdoor op dit moment de adoptie stagneert; feit is dat de opvang bomvol zit.

Rode kitten gevonden

De afgelopen dagen kregen wij deze lieve poezenkinderen binnen. Ze liepen alleen te dwalen op straat. Misschien verdwaalt of anders, helaas, gedumpt of uit een verborgen nestje. Binnenkort bieden ook zij zich aan voor een gouden mandje in 'ons' asiel Beilen. Houdt daar de rubriek Plaatsbaren katten in de gaten als u zo'n droppie zou willen adopteren. Hele jonge kittens brengen wij zoveel mogelijk onder bij gastgezinnen.

Door de vele aanwezige dieren is het risico op infecties in het asiel hoog. Kittens hebben nog geen weerstand om tegen infecties te vechten. Dit is een goede reden om ze uit het asiel te houden tot ze meer weerbaar zijn.

Daarnaast hebben kittens speciale zorg nodig: Zorg dat ze goed eten: De hele jonge kittens moeten zelfs nog om de paar uur hun flesje voeding krijgen.

Zorg voor genoeg ruimte: Kittens groeien de eerste periode razendsnel. Zowel lichamelijk als geestelijk. Daarvoor hebben ze veel ruimte nodig. Zo kunnen ze hun spieren ontwikkelen door te rennen en te springen.

Zorg voor speelruimte en speelkameraadjes: Spelen is heel belangrijk voor kittens. Ze leren op deze manier wat wel en niet kan. Dat wie hoog klimt, laag kan vallen. En dat je nestgenootjes je niet leuk vinden als je te hard bijt.

Zorg voor sociale ontwikkeling: Daarvoor is samen spelen ook belangrijk. Om te leren hoe ze met soortgenoten om moeten gaan. En hoe ze eventueel met volwassen katten om moeten gaan.

Zorg voor socialisatie: Voor een gelukkig leven als huiskat moet je als kitten veel leren. Dat er mensen in verschillende soorten en maten zijn en dat er eventueel andere huisdieren zijn. Ze leren ook wat er allemaal in een huis kan gebeuren, zoals stofzuigen, het geluid van een deurbel of spelende kinderen.

Dus, mocht u erover denken dat een kat uw leven leuker en mooier kan maken, neem dat vooral een kijkje in een van de asiels bij u in de buurt: u zult er vast een poezelige levensgezel vinden.