Eekhoorn

Gisteravond kreeg ons dierenambulanceteam een melding over een jonge eekhoorn die gewond zou zijn.
Eekhoorn
Nu vinden wij, net als veel mensen, eekhoorns onweerstaanbaar grappig en lief, maar gelukkig weten wij ook dat het geen huisdier is en gemeen kan bijten en krabben.
Het eekhoorntje dat we nu op gingen halen was echter een beetje suf, bijna slaperig en bleef liever in de doek zitten waar de melder hem had in gedaan. De wond leek mee te vallen, maar hij kon nog net mee met ons, bijna dagelijkse, diervervoer naar de opvang in Ureterp. We hadden nog net tijd om een paar mooie fotootjes te maken.
Even over eekhoorns:
De eekhoorn is een echte boombewoner die als een acrobaat door de bomen rent en springt. Maar ook op de bosbodem is hij goed thuis. Eekhoorns vallen op door hun grote pluimstaart, gepluimde oren, grote ogen en lange tenen met lange, scherpe nagels. De oorpluimen zijn in de winter veel langer dan in de zomer bij volwassen dieren.
Ze hebben een grote pluimstaart die bijna net zo lang is als hun lijf. Ze gebruiken hun staart om te sturen en om in evenwicht te blijven. Maar als het regent gebruikt de eekhoorn zijn staart ook gewoon als paraplu. Ze maken veel verschillende geluidjes. Het geluid van ‘opwinding’ klinkt weer anders dan ‘gevaar’ of de begroeting van een soortgenoot. Jonge eekhoorns maken piepgeluiden. Maar de volwassen dieren grommen, jammeren en kunnen zelfs kakelen. Ook het eten van een eekhoorn gaat bepaald niet geruisloos. Hun geknaag is vaak luid en duidelijk te horen.
Eekhoorns houden van noten, pinda's, eikels etc. Dus als je een eekhoorn in je tuin wilt hebben, plant dan wat bomen en vooral bomen met noten.