Eekhoorn in Sleen

Afgelopen week kregen we een melding over een eekhoorn in Sleen. Het arme dier leek verlamd of in ieder geval gewond aan de achterhand. De collega's gingen op pad om dit nader te onderzoeken.

Eekhoorn in Sleen

Ter plaatse vonden ze het arme rode rakkertje dat inderdaad niet zo snel uit de benen kwam. Hij leek niet direct gewond dus werd besloten om bij de dierenarts langs te gaan. Die constateerde ook een mogelijk verlamde achterhand en gaf wat medicijnen mee in de hoop dat deze wellicht een verbetering konden bewerkstelligen.Diezelfde dag nog mocht onze Knabbel naar Ureterp, naar de vogel- en wildopvang aldaar. We hopen en verwachten dat hij daar kan aansterken en uiteindelijk weer het bos in mag. Want eekhoorns horen in de bomen, waar ze met prachtige sprongen van tak tot tak gaan.

Een flinke rood-bruine pluimstaart, zwarte kraaloogjes en een witte pluizige buik: eekhoorns hebben hun uiterlijk mee. Helaas gaat het niet goed met de eekhoorn. In de afgelopen 10 jaar is de soort 34% achteruitgegaan. Het gaat met heel veel dieren in bos en wei niet goed en ook de eekhoorn heeft zo zijn problemen.

Eekhoorns zijn schitterend: ze hebben een grote pluimstaart die bijna net zo lang is als hun lijf. Ze gebruiken hun staart om te sturen en om in evenwicht te blijven. Maar als het regent gebruikt de eekhoorn zijn staart ook gewoon als paraplu. Met hun pluizige uitstraling, pluimpjes op de oren, zien ze er uit als lieve knuffeldiertjes, maar niets is minder waar. Het zijn echte wilde diertjes, met scherpe tanden en nagels. Wij zullen ze zeker niet zonder leren handschoenen aanpakken. Logisch, want ze kraken walnoten en kastanjes zonder al te veel problemen open. Niets leukers dan een eekhoorn tevreden een nootje te zien knabbelen.

Een eekhoorn is dus een knaagdier. Ze eten onder meer van eikels, dennenappels, noten en zaden, maar ze knagen ook rustig aan knoppen van bloemen, bessen, paddenstoelen, rupsen en vogeleitjes. In de herfst leggen eekhoorns een voedselvoorraad aan voor de winter. Hiervoor verzamelen ze zaden en ander voedsel. Dit verstoppen ze onder blaadjes en wat aarde. In de winter zoeken ze deze voorraden weer op. Maar ze vergeten altijd wel wat verstopplekken. Deze zaden groeien dan in het voorjaar uit tot een nieuwe plant of boom. Zo draagt de eekhoorn bij aan het verspreiden van de zaadjes van verschillende soorten planten in het bos.

Bij ons in de heemtuin Looackers, waar ons pand staat, zit ook een eekhoornfamilie in de bomen en er is niets leuker om te kijken dan het dartelen van de eekhoorns in de bomen.