Egelwegel

Nu er met de stormen zoveel schuttingen zijn omgewaaid, kunnen we misschien van dit nadeel een voordeel maken (op zijn Cruyffiaans gezegd) door een egelsnelweg aan te leggen.

Egelwegel

Hoe doe je dat?Als je de nieuwe schutting gaat neerzetten, zorg dan voor een kleine opening ergens aan de onderkant waar een egel gemakkelijk van jouw tuin naar de buren kan. Hoe meer buren hun tuin toegankelijk maken voor egels, hoe veiliger egels zich kunnen verplaatsen!

De gemiddelde tuin is veel kleiner dan het leefgebied dat een egel nodig heeft; zo’n tien hectare. Door jouw tuin met die van je buren te verbinden, vergroot je het leefgebied van de egel, en kan de egel veiliger van tuin naar tuin lopen. Zo hoeft hij de straat niet op en vergroten zijn overlevingskansen aanzienlijk.

Egel deur Dierenbescherming
Voorbeeld Egel deurtje

Maak een egelwegel door een opening in je omheining te maken. De ideale egelwegel is 15 x 15 cm. Dat is voldoende groot voor de egel, maar te klein voor de meeste huisdieren.Haal een steen weg onderaan je tuinmuur.- Knip een gat in je omheining.- Graaf een tunnel onder je muur, hek of poort.- Bedenk een originele oplossing op maat van jouw tuin.- Werk je egelwegel veilig af, zodat de egel zich niet schuurt of kwetst aan ruwe kantjes.- Overtuig je buren om hetzelfde te doen en word een Egelstraat.

Egel route Dierenbescherming
Gebruik van een buis voor de egel

Egels zijn insecteneters en kunnen wel 40 slakken per nacht uit je tuin snacken). Ook eten ze kevers, wormen, jonge muizen en amfibieën. Ze zijn niet kieskeurig, dus ze genieten ook van eieren, reptielen als hagedissen en slangen of kleine hoeveelheden plantaardig voedsel zoals vruchten en paddenstoelen. Als je een egel wilt bijvoeren, dan kun je hem wat kattenvoer geven. Maar minstens even belangrijk is water! In droge zomers hebben egels vaak moeite om hun dorst te lessen.