Geen Gijs Geluk

Gisteravond kwam er een melding binnen uit Parc Sandur over een gans die zeker geen gelukkige dag had gehad. Hij had waarschijnlijk al een paar hele rottige dagen achter de rug. Aangekomen aan de rand van de plas vonden wij de ongelukkige vogel.

Geen Gijs Geluk

Op een heerlijke zonnige dag was hij vast het water in gegaan met idee een rondje om te zwemmen en her en der een lekker hapje op te vissen. Wat hij niet verwacht had, was dat sommige van die vissen levensgevaarlijk waren. Niet alleen voor de andere vissen maar ook voor allerlei andere waterdieren.

Gijs had niet één maar twee enorme haken in zijn lijf zitten: eentje in zijn snavel en de andere in de vleugel. Gezien de wonden was het niet die dag gebeurd. Wij namen de gewonde vogel snel mee naar de dierenarts in Klijndijk, waar voorzichtig de gemene haken werden verwijderd. Een flink ontstoken wond in de vleugel bleek het resultaat.


Onze Gijs kreeg een antibiotica shot en mocht mee naar ons pand om daar even bij te komen van alle ellende. De volgende ochtend vroeg ging hij met ons speciale Diervervoer verder naar Friesland, waar de wond beter schoongemaakt zal worden en verzorgd. Als Gijs weer helemaal opgeknapt is, mag hij weer terug naar huis.


Dat Parc Sandur een vissersparadijs is, is bekend. Echter, dat enkele van de hengelaars die daar zoveel tijd doorbrengen hun lijnen en haken achter laten, waardoor veel dieren gewond raken, is een complete ramp. Als je lijn kapot is of in de knoop of wat dan ook, dan moet je het dus losknippen en verwijderen. Op dat moment kun je het meteen in een vuilniszak of bakje doen en thuis in de vuilnisbak. Het is onnodig en uiterst dieronvriendelijk om je troep maar in het water te gooien, want uit het zicht betekent niet dat het verdwenen is.

Gijs is niet het eerste slachtoffer, maar laten we met zijn allen ons best doen om hem de laatste te laten zijn.