Hoe vangen wij een zwerfkat

Dit bericht stond afgelopen week op onze medewerkerspagina. Op dezelfde locatie werden nog 4 katjes van dezelfde leeftijd gevangen, allen hadden niesziekte en hadden dringend behandeling nodig. Het gaat naar omstandigheden redelijk met ze.

Hoe vangen wij een zwerfkat

Door middel van een vangkooi en de inzet van de paar vriendelijke omwonenden hebben wij gelukkig alle 5 de poezen kunnen vangen. Ze kunnen nu behandeld worden en gaan hopelijk een betere toekomst tegemoet.

De meest veilige en diervriendelijke manier om een zwerfkat te vangen, is met een vangkooi. Daar hebben wij ook speciale, diervriendelijke kooien voor (denk o.a. aan een gleufje zodat het luikje niet op de staart terecht komt). Deze kooien zijn een heel nuttig hulpmiddel bij het vangen van verwilderde of zwerfkatten. Wij doen dit altijd in overleg en samenwerking met de melder, want het is zeker niet de bedoeling het dier lang in de kooi te laten zitten. Het zou zich in zijn angst en paniek, of kwaadheid, kunnen verwonden en dat is natuurlijk zeker de bedoeling niet.

Wij hebben een strak protocol voor het gebruik van onze vangkooien en een collega die het gebruik ervan niet alleen coördineert maar ook uitlegt en implementeert. Op deze manier worden onze vangkooien optimaal benut in het helpen en redden van verwilderde katten of zwerfkatten, opdat wij hen de nodige hulp en behandeling kunnen geven.