Hoe werkt een zwerfbandje?

Bij een melding van een 'zwerfkat' kan het zo zijn dat deze kat wel een thuis heeft, maar dat de melder daar niet van op de hoogte is.

Bij een dergelijke kat doen we een 'zwerfbandje' om. Hierop staat het verzoek aan de eigenaar om contact met ons op te nemen, als de kat thuis is gekomen. Een zwerfbandje is een plastic halsbandje waar op geschreven staat of de eigenaar ons wil bellen, zodra hij/zij dit bandje om de nek van zijn kat ziet zitten. Katers en ook poezen willen nog wel eens een uitstapje maken. Niet eentje van een uurtje of zo, maar soms wel van een paar dagen of weken. En soms schrikken ze ergens van, gaan ze aan de haal en verdwalen vervolgens.

Het kan iedere kat overkomen. Dan probeer je de kat even binnen te houden, of in een schuurtje, een kattenbench of zelfs een doos en je belt de Dierenambulance met het verzoek om te komen checken of de kat gechipt is. Als dit het geval is, is het probleem snel opgelost en kan de kat weer naar de eigenaar gebracht worden. Echter, heel veel katten zijn nog niet gechipt. In dat geval kunnen wij een zwerfbandje om doen.


Dat doen we bij (jong-)volwassen katten die gezond zijn. Dan wordt die kat met bandje buiten gezet en de melder (en liefst de buren ook) wordt gevraagd het dier niet meer te voeren, niet meer aan te halen en niet binnen te laten. Dit in de hoop dat het dan naar huis gaat (indien mogelijk). Weet de kat niet meer waar die woont, dan blijft hij/zij waarschijnlijk wel in de buurt. Na een week tot 10 dagen bellen wij de melder of de kat nog steeds in de buurt rond loopt. Als dat het geval is, komen we het dier ophalen en mag het naar de dierenopvang. Daar blijft het nog een tijdje zitten indien er toch nog een eigenaar komt, die op zoek naar zijn kat is. We hopen dat onze werkwijze op deze manier iets duidelijker wordt en vooral ook opdat we op deze manier uw hulp krijgen bij het weer thuis brengen van een (zwerf-)kat.