Hoezo eigenwijs?

Gistermiddag was het redelijk druk met allerlei meldingen bij de Dierenambulance ZO Drenthe, maar we hadden wel even tijd voor een melding van een zwaan die al ettelijke dagen, mogelijk een week, in de Oranjesluis zat. Hij vloog niet weg, dus gingen we even kijken.

Hoezo eigenwijs?

We vonden een zeer relaxte jonge zwaan druk bezig met het pimpen van zijn verendek, linkerpoot als een vlag omhoog. Hij keek ons vriendelijk aan en zwom een stukje met ons mee, maar wegvliegen of zo zat er niet in.


Gelukkig bedacht de melder dat hij de sluiswachter kende en die kwam ons al snel helpen. De sluisdeur aan de kant waar de zwaan zat ging langzaam open. Klus geklaard zou je denken.
Mooi niet! What the heck zal de zwaan gedacht hebben, wat is dat nou weer, en snel zwom hij de andere kant op.


Ondanks aanmoediging van onze kant en het rustig opdrijven met een net en een sluishaak besloot hij dat hij veel liever die andere deur had.
Het duurde even en we hadden al onze overredingskracht nodig maar uiteindelijk had hij het door en ja hoor, daar ging hij als een majestueus jacht gleed hij door de open deur naar het Oranjekanaal. Hij keek nog even achterom en gleed toen rustig verder. Klus geklaard.
Met dank aan de melder en de sluiswachter voor hun vriendelijke en aangename hulp.